Skip navigation

Tuuli purtta tuuittelee -näyttely Juminkeossa

Tuuli purtta tuuittelee -näyttelyssä on erilaisia teoksia.
Tuuli purtta tuuittelee -näyttelyssä on erilaisia teoksia. Kuva: Juminkeko
Tuuli purtta tuuittelee -näyttelyssä on erilaisia teoksia.
Tuuli purtta tuuittelee -näyttelyssä on erilaisia teoksia. Kuva: Juminkeko

Kansalliseepos Kalevala antaa jatkuvasti uusia virikkeitä taiteilijoille sekä kotimaassa että maailmalla. Tänä kesänä Juminkeossa on esillä kahden saksalaisen taiteilijan näyttely Tuuli purtta tuuittelee . Anja Harms on vapaa taiteilija, jolla on monipuolinen taidekoulutus. Hän on toiminut myös taideopettajana ja kirjojen kuvittajana, ja Eberhard Müller-Fries on valmistunut Frankfurtin taideyliopistosta ja laajentanut koulutustaan erilaisilla taidekursseilla. 2000-luvulla hän on erikoistunut kirjojen innoittamaan kuvanveistoon.

Näyttely yhdistää hienolla, mutta painavallakin tavalla kirjallisuuden ja kuvanveiston, sillä taiteilijat hallitsevan kumpaakin erinomaisesti. Lähtökohtansa Harmsin ja Müller-Friesin Näyttely yhdistää hienolla, mutta painavallakin tavalla kirjallisuuden ja kuvanveiston, sillä taiteilijat hallitsevan kumpaakin erinomaisesti. Lähtökohtansa Harmsin ja Müller-Friesin taiteelliselle työskentelylle on ollut aina - ja niin myös löytäessään Kalevalan - kirjallisuus, jonka kielikuvia ja sointia taiteilijat kuvaavat modernilla muotokielellä. He käyttävät töissään paperia, typografiaa, värejä ja puuta, jotka taipuvat taideteoksiksi taitavissa käsissä. Näyttely sisältää taidekirjoja, kirjaveistoksia, etsauksia, kollaaseja ja maalauksia. taiteelliselle työskentelylle on ollut aina - ja niin myös löytäessään Kalevalan - kirjallisuus, jonka kielikuvia ja sointia taiteilijat kuvaavat modernilla muotokielellä. He käyttävät töissään paperia, typografiaa, värejä ja puuta, jotka taipuvat taideteoksiksi taitavissa käsissä. Näyttely sisältää taidekirjoja, kirjaveistoksia, etsauksia, kollaaseja ja maalauksia.

Löydettyä Kalevalan Anja Harms ja Eberhard Müller-Fries eivät ole päässeet myyteistä irti. Se on johtanut voimakkaisiin kuviin, joissa kuvataan inhimillistä tahtoa, mutta myös vastustamatonta ja toisaalta torjuvaa luontoa, elämän loputonta valoa, mutta myös syvää pimeyttä. Jo pitkään he ovat työskennelleet Kalevala-projektissa, joka kehittyy edelleen, ja on viime vuosina ollut erilaisina versioina esillä useilla paikkakunnilla Saksassa.

Tuuli purtta tuuittelee on nähtävissä syyskuun loppupuolelle asti.