Ihmiset

Anneli Pylkkään rintapieltä koristaa nykyään Osmansolmu, Kalevalaisten Naisten korkein ansiomerkki. Kuva: Niko Kemppainen

Anneli Pylkäs on Kuhmon neljäs Osmatar

Kannustavan esimerkin osoittaminen Kuhmon Kalevalaisissa Naisissa palkittiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Osmansolmu on vanha, onnea tuottava symboli sekä Kalevalaisten Naisten Liiton myöntämä korkein ansiomerkki ja tunnustus kalevalaisten naisten toiminnan eteen tehdystä arvokkaasta työstä. Merkkejä jaetaan muutamia vuosittain ja tänä vuonna yksi sen saajista on Kuhmon Kalevalaisten Naisten pitkäaikainen aktiivijäsen Anneli Pylkäs.

– Onhan tämä ihan tosi hieno juttu, Pylkäs toteaa. Hän kuitenkin jatkaa pohtimalla, että merkki on myös liiton tunnustus siitä työstä, mitä maakunnassa ja paikallisesti tehdään, vaikka hän onkin sen saaja.

Kuhmon kalevalaisille naisille Osmansolmu on myönnetty tätä ennen kolmesti: Helli Hyytiäiselle, Anja Pitkäselle ja Aune Riihoselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hilkka Komulainen ripusti Osmansolmun päivänsankarille. Kuva: Niko Kemppainen

Mukana toiminnassa Pylkäs on ollut lähes koko 2000-luvun. Ystävä pyysi hänet alun perin mukaan Kuhmon Kalevalaisiin Naisiin ja toiminta tuntui heti omalta. Hyvin on Pylkäs viihtynyt ja viihtyy edelleen.

Tällä hetkellä hän nauttii perusjäsenenä mukavasta toiminnasta, ilman suurempaa vastuuta. Sitä hän on omalta osaltaan ehtinyt kantaa. Hän on toiminut Kuhmon Kalevalaisten Naisten hallituksessa 15 vuotta, sihteerinä kuusi vuotta ja rahastonhoitajana neljä vuotta.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että Pylkäs on ollut luottamustehtävissään aktiivinen. Edelleen hän osallistuu Kalevalaisten Naisten toimintaan ja on näin hyvänä, kannustavana esimerkkinä sekä innostajana muille jäsenille. Pylkäs jakaa mielellään tietämystään Kalevalasta ja perinteistä.

Ikolan pappilan iloiseen juhlatilaisuuteen kokoontui paljon ystäviä. Kuva: Niko Kemppainen

Vuosien varrella on tapahtunut monenlaista, mutta erityisesti Pylkäs muistelee vuoden 2015 valtakunnallisia kulttuuripäiviä, jotka järjestettiin Kuhmossa. Syksyisistä kauden aloitustapaamisista on jäänyt mieleen ne muutamat kerrat, kun naiset kokoontuivat Rastille Ester Mäntykiven kesäpaikan savusaunaa lämmittämään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se oli oma rituaalinsa. Päivällä jo aloitettiin ja isoja koivuhalkoja käytettiin.

Savusaunaa voi pitää perinnekulttuurina aidoimmillaan, eikä sellaiseen saunaan kovin usein pääse, Pylkäs pohtii.

Nyyttikestit ovat myös olleet tyypillisiä jäsenten tapaamisia, ja Pylkkään mukaan syömistä on aina runsaasti. Jäsentapaamisia yhdistys järjestää kuukausittain ja niissä on päässyt tutustumaan paikalliseen perinnekulttuuriin.

– Se on tullut läheisemmäksi ja rikkaammaksi toiminnan myötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paikallisen kulttuurin lisäksi Kuhmon Kalevalaisissa Naisissa on saanut tutustua mukaviin ja aktiivisiin kulttuuri-ihmisiin.

– On ollut kivaa ja helppoa olla mukana, eikä rasittavaa, Pylkäs toteaa.

Jäsenistä on löytynyt hyviä kavereita ja porukassa on mukava henki.

Osmansolmu ojennettiin Anneli Pylkkäälle Ikolan pappilassa pidetyssä tilaisuudessa tiistaina 18. maaliskuuta. Iloiseen juhlaan osallistui paljon ystäviä Kuhmon Kalevalaisista Naisista.

Mikä?

Osmansolmu

Osmansolmu on vanha, onnea tuottava merkki.

Kalevalaisten Naisten Liiton myöntämä korkein ansiomerkki.

Osmattaria on palkittu vuodesta 1979 lähtien.

Tunnustuspalkinnon taustalla on Kalevalaisten Naisten Liiton entinen puheenjohtaja Elsa Vuorjoki.

Hän halusi korun aiheeksi osmansolmun tuomaan palkituille onnea, voimaa ja innostusta.

Muinaisrunojen Osmatar, oluen seppä oli ylhäisen juhlaoluen valmistuksesta vastaava henkilö.

Suomalaisen kulttuurin vaaliminen ja edistäminen on kaikille Osmansolmun saajille sydämen asia ja koko elämän kantava voima.

Lähde: Kalevalaisten Naisten Liitto

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä