Mielipiteet

Ehdokkaan mielipide: Pellolta pöytään

MIELIPIDE Valtionvarainministeriö ilmoitti, että maatalouteen täytyisi tehdä satojen miljoonien leikkaus. Tätä ei voi hyväksyä. Tukitaso pitää säilyttää ja kansalliset tuet tulisi suunnata vain aktiiviviljelyyn. Leikkaamalla aktiivitiloilta käy tilanne mahdottomaksi. Tukien kohdentaminen aktiiviviljelytiloille on se keino, millä maataloutta edistetään. Näin turvataan suomalaiset puhtaasti tuotetut ja kilpailukykyiset elintarvikkeet markkinoille.

Vuonna 2014 alkanut ohjelmakausi loi loistavat olosuhteet niin sanotun hömppäheinän viljelyyn, joka jätetään peltoon. Sellaiseen meillä ei ole enää varaa?

Kotipitäjässäni rakennettiin useita uusia lypsykarjanavettoja muutama vuosi sitten. Nämä tilat raivasivat ja raivaavat edelleen peltoja karjalleen nurmirehun tuotantoon. Mutta euroakaan näille pelloille ei tukia tule.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samaan aikaan niin sanotut hömppäheinä-tilat niittävät peltonsa nurmet maahan märkänemään kasvinviljelytilan statuksella ja kahmivat 500-700 euroa/vuosi hehtaarilta tukia itselleen. Se ei tuota yhteiskunnalle kiloakaan viljaa saatika elintarvikkeita. Tämäkö oli maataloustukijärjestelmän tarkoitus?

Ongelma on syvällä järjestelmässä. Järjestelmää tulee muuttaa. Tuet täytyy ohjata jatkossa oikeaan tuottavaan viljelyyn, josta saadaan suomalaisia elintarvikkeita suomalaiseen pöytään. Siitä hyötyy sekä viljelijät, että kuluttajatkin. Eikä tarvitsisi leikata kokonaistukimäärää tai myöntää kriisitukia.

Ja kun näitä hömppäheinäpeltoja jää viljelyn ulkopuolelle niin istutetaan sinne puuta. Saadaan suomeen lisää hiilinieluja ja teollisuudelle puuta. Ja mikä parasta: pelastetaan arvostettu Suomen maatalous ja elintarvikkeiden huoltovarmuus.

Mikko Polvinen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eduskuntavaaliehdokas

Perussuomalaiset

Kuhmo

Ohrasadosta arvioidaan selvästi tavanomaista pienempää.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä