Kolumnit

Ei kaikki miehet, mutta liian moni

Sarah Everard oli kävelemässä illalla kotiin, kun hänet kidnapattiin ja murhattiin. Ihan kuin tämä ei olisi tarpeeksi pelottavaa, Sarahin sieppauksesta ja murhasta on nostettu syyte Lontoon poliisissa toiminutta poliisimiestä vastaan. Tapaus on nostanut naisten kohtaaman väkivallan Britanniassa ja koko maailmassa laajemmin keskusteluun. The Times -lehden mukaan nainen joutuu miehen tappamaksi Britanniassa keskimäärin joka kolmas päivä, eikä Suomi ole mikään poikkeus näissä surullisissa tilastoissa.

Kun Sarah katosi, Lontoon poliisi kiersi ovelta ovelle kehottamaan naisia pysymään kotona. Miksi? Miksei poliisi käskenyt miehiä pysymään asunnoissaan, kerta he ovat se uhka? Miksi tällaisessakin tilanteessa ryhdytään käskemään naiset piiloutumaan? Moni perustelee, että naiset tarvitsevat miehen suojelua. Niin, miehiltä.

Tuntuu hirveältä lukea kommentteja siitä miten Sarah ehkä oli pukeutunut tai mitä hän teki joutuakseen napatuksi. Näitä alentavia väitteitä kuultiin paljon meetoo-liikkeen kasvaessa. Sen sijaan, että muistutetaan ihmisiä ettei mikään pukeutumisen tyyli ole syy tai lupa ahdistella, kosketella tai vahingoittaa, jopa virkavalta kehoittaa naisia suosimaan "siveellistä" pukeutumista. Uskokaa nyt, ettei seksikäs pukeutuminen ole kutsu raiskata!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Somessa leviää kuva, jossa ylempänä lukee yliviivattuna englanniksi "suojele tytärtäsi" ja sen alapuolella lukee "opeta poikaasi". Minusta tämä kiteyttää hyvin ratkaisun. Ei naisiin kohdistuva väkivalta ratkea sillä, että opetamme tytöille itsepuolustusta. Meidän täytyy puuttua valloillaan oleviin sukupuolittuneisiin valtarakenteisiin. Ensimmäiseksi rikoslakiin raiskaus tulisi merkitä suostumukseen perustuvaksi. Sitten tulee puhua suostumuksen merkityksestä nuorille, koska seksuaalikasvatus kouluissa ei ole nyt millään tavalla riittävä.

Ehkä tärkein keino on poikien tunnekasvatus. Stereotyyppiset sukupuoliroolit ahdistavat miehiä edelleen ajattelutapaan, ettei miehen muka sovi näyttää tunteitaan. Kun he eivät saa näyttää tunteitaan, tunteet patoutuvat ja sitten ne purkautuvat ainoana miehille sallittuna muotona, vihana. Tästä meidän on päästävä eroon, naisten turvallisuuden ja miesten hyvinvoinnin takia.

Jos nainen kertoo kamalasta kokemuksestaan ja pelostaan, älä vastaa "ei kaikki miehet". Ei tietenkään kaikki, mutta yksikin mies joka käyttäytyy väkivaltaisesti naista kohtaan on liikaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä