Paikallisuutiset

Fidget-lelujoulukalenterin 16. luukussa vaarallinen kapselipallo

Pienet lelut eivät sovellu alle 3-vuotiaille. Kannattaa olla tarkkana, ettei joulukalentereidenkaan pikkuleluja tai kapseleita jää isompien sisarusten jäljiltä pienempien käsiin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on havainnut vaaran Fidget toy advent calendar -joulukalenterin 16.päivän luukun yllätyksessä. Luukun sisältä löytyvä yllätyslelu on pakattu pallon muotoiseen avattavaan kapseliin. Kapselipallo voi aiheuttaa tukehtumisvaaraa kaikenikäisille lapsille, jos lapsi avaa sen suullaan.

Tukes on ollut yhteydessä kalenterin maahantuojaan Happy Orangeen ja ne yhteistyössä varoittavat kapselipallosta: Jos olet ostanut kalenterin, älä anna lapsesi avata huomista luukkua yksin. Poista kapselipallo lapsen saatavilta.

– Havaittu tukehtumisvaara koskee vain kapselipalloa, ei sen sisällä olevaa lelua, sanoo Tukesin ylitarkastaja Johanna Rajasärkkä .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kapselipallon puolikas voi auetessaan sinkoutua nielun perälle ja kokonsa puolesta jäädä sinne jumiin tukkien hengitystiet. Koska kapselin reunat ovat lyhyet, voi siitä olla vaikea saada otetta ja kapseli voi työntyä yrityksissä vain pidemmälle eikä hengitysteitä saada avattua, Rajasärkkä täsmentää.

Lelukapseleille on olemassa vaatimuksia, jotka riippuvat muun muassa kapselin koosta. Pienen (halkaisijaltaan alle 44,5 mm) kapselin osat eivät saa irrota toisistaan. Osien irtoaminen voi kapselin osien koon ja muodon vuoksi aiheuttaa tukehtumisvaaran.

– Pienet lelut eivät sovellu alle 3-vuotiaille. Kannattaa olla tarkkana, ettei joulukalentereidenkaan pikkuleluja tai kapseleita jää isompien sisarusten jäljiltä pienempien käsiin, muistuttaa Rajasärkkä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä