Kolumnit

Huijarit, petturit, ketkut ja rosvot

Kesä tuo taas itikat mukanaan. Niitä pahempia verenimijöitä ovat huijarit, joiden röyhkeydellä ei näytä olevan mitään rajaa.

Mediassa on jatkuvasti esillä tapauksia niin sanotuista nigerialaiskirjeistä, joissa luvataan äkkirikastumista rahallisen panoksen myötä. Huijaukset ovat yleensä liian hyvän kuuloisia ollakseen totta: tarinoissa vilisee kuninkaallisia, salaisia sotilasoperaatioita sekä lupauksia suurista aarteista. Uhri houkutellaan lähettämään rahaa ja aina tulee vastaan jokin este, minkä vuoksi sitä tarvitaan lisää eikä voida taaskaan tavata kasvokkain.

Vaikka tapauksia nousee aika ajoin esille, liian usein joku hyväuskoinen haksahtaa petokseen ja lähettää huijarille rahaa kymmenien, kenties satojen tuhansien eurojen edestä. Hälytyskellot soivat vasta kun on liian myöhäistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ihmisen yksinäisyyttä ja rakkaudenkaipuuta käytetään myös hyväksi. Internet-ajan auervaarat houkuttelevat sydänsuruisia epätoivoisiin tekoihin ja imevät lopulta pankkitilit kuiviin.

Totuus on tarua karumpaa. Rikkaus ja rakkaus eivät tule kuin Marinille aamiainen.

Eräs huijaus, mitä kuulee täällä Kuhmossakin tapahtuvan, ovat ylihintaiset ikkuna-, viemäri-, tai kattoremontit, joita kaupitellaan erityisesti vanhuksille. Ensin taivutellaan puhelimitse hyväksymään turha remontti, sitten kotikäynnille saapuu helppoheikki tunkemaan jalkaa ovenrakoon. Pyörryttävillä puheilla pakotetaan nimet paperiin.

Simppelistä remontista (jonka voisi saada huokeiden tarvikekulujen ja kossupullon hinnalla naapurin eläköityneeltä kirvesmieheltä) voi koitua useiden tuhansien eurojen lasku.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jostain kumman syystä juuri Oulun suunnalta kotoisin olevat firmat harrastavat tämänkaltaista kusetusta. Mistähän lie johtuu.

Huijaussoitot ovat nykyisin osa arkipäivää. Jopa suomalaisista numeroista tulee puheluita, joiden tarkoituksena on kiristää rahaa tai kalastella henkilötietoja. Jos vastaat tällaiseen numeroon, missä joku ulkomaalainen kimittää "haloo! haloo!", lyö vain luuria korvaan. Eräs huijareiden keino kun on saada uhri vastaamaan myöntävästi petosta varten.

Virkavalta sekä virkailijat tuntuvat olevan kädettömiä huijareiden edessä. Tärkeintä on siis levittää tietoisuutta ihmisille.

Hyväuskoisuutta ei pidä hyväksikäyttää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä