Hyvä kannustaa paremmin kuin moite
Kuhmon varhaiskasvatuksessa on opeteltu huomaamaan hyvä. Samaa ajatusta voi hyvin levittää niin kouluihin kuin työpaikoillekin ja harrastuksiin.
On huomattu, että asioiden oppiminen on helpompaa hyvän kautta kuin rangaistuksilla uhkaamalla. Hyvä huomaaminen ei kuitenkaan ole sama asia kuin lahjominen.
Helposti suomalaisessa ajatusmaailmassa vieläkin elää vanha viisaus, ettei lasta pidä liikaa kehua. Sanontoja, joissa kiitosta vältellään, tai pidetään huonona asiana, on paljon muitakin.
Valitettavan usein käy niin, että asioiden sujuessa palautetta ei anneta. Voi vain arvailla, että kaikki on hyvin, kun ei kukaan moitikaan.
Hyvän huomaaminen tarkoittaa sitä, että annetaan kiitosta hyvin tehdyistä asioista, oli se sitten lapsen omatoiminen pukeutuminen, toisen huomioiminen koulussa tai aikuisen hyvä työsuoritus. Lapsille kiitos voi olla jotakin konkreettista, iän karttuessa kaunis kommentti arjessa riittää.
Hyvän palautteen saaminen innostaa toimimaan samoin jatkossa ja yrittämään parhaansa. Kriittistäkin palautetta on osattava antaa ja ottaa vastaan, mutta senkin voi tehdä rakentavasti ja ystävällisesti.
Hyvä poikii yleensä lisää hyvää, huomaa sinäkin hyvä ja kerro se myös muille.