Paikallisuutiset

Joulun ja uudenvuoden kontaktit aiheuttivat tartuntoja Kainuussa – tartuntamäärien kasvaessa jäljitys vaikeutuu

Kainuun tilanne on muihin maakuntiin verrattuna vielä kohtuullinen, mutta päivittäiset tartuntaluvut alkavat olla korkeita. Alle 40-vuotiaiden rokotuskattavuus on edelleen liian alhainen.

Kainuussa todettiin maanantaina 46 uutta koronatartuntaa, joista Kainuun soten mukaan ei ole tarkempaa raporttia vielä saatavissa.

Tartunnanjäljityksen perusteella valtaosa tartunnoista liittyy kuitenkin joulun ja vuodenvaihteen sosiaalisiin kontakteihin, kuten perhejuhliin, tapaamisiin tai matkustamiseen.

Tartuntamäärien kasvaessa jäljityksessä on lisääntyviä vaikeuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Käytössä olevalla henkilöresursseilla altistuneiden tavoittaminen hidastuu, joka tarkoittaa myös leviämisriskin kasvamista. Oireisena tulee omaehtoisesti välttää lähikontakteja muiden kanssa. Koronakotitestit ovat suositeltavia, mutta on kuitenkin muistettava, että ne eivät täysin vastaa ammattilaisen ottamia testejä, eikä negatiivinen tulos kotitestissä ei poissulje koronavirustartuntaa, korostaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen .

Kainuun tilannetta arvioidaan koronakoordinaatioryhmässä tiistaina.

– Edelleen tilanne on muihin maakuntiin verrattuna kohtuullinen, mutta kyllä päivittäiset tartuntaluvut ovat jo meille korkeita. Ilman erikseen määrättyjä rajoituksiakin on nyt syytä vähentää sosiaalisia kontakteja, jotta tilanne pysyisi hallinnassa.

Rokotuspisteissä on nyt hyvin tilaa ja rokotesuojassa edelleen vajetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koronarokotuksissa kannattaa nyt käydä, mikäli oma vuoro on kohdalla.

Tällä hetkellä rokotuspisteissä on hyvin tilaa, eikä jonoja ole ollut.

Kolmansia koronarokotteita suositellaan yli 60-vuotiaille sekä riskiryhmään kuuluville yli 18-vuotiaille 3 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Muille täysi-ikäisille kolmatta annosta suositellaan 4 kuukauden jälkeen.

Rokotuspaikkojen aukioloajat on hyvä tarkastaa soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronarokotuksia annetaan myös 5–11-vuotiaille, joille voi varata koronarokotusajan Omasotesta. Alle 11-vuotiaille koululaisille rokotukset alkavat ensi viikolla.

Kainuussa alle 40-vuotiaiden rokotuskattavuus on edelleen huolestuttavan alhainen.

Kokonaan ilman tai vajaan rokotesuojan saaneita on edelleen tuhansia.

– Tartunnat leviävät tällä hetkellä erityisesti alle 40-vuotiaiden keskuudessa, joten rokotussuojan parantaminen on erittäin tärkeää, viestitetään Kainuun sotesta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä