Paikallisuutiset

Kainuu siirtynyt koronan kiihtymisvaiheeseen – voimassa edelleen 20 henkilön kokoontumisrajoitus

Kuhmon kaupunki antoi kaupunkikohtaisia suosituksia.

Kainuun alueellinen koronakoordinaatioryhmä ja Kainuun kunnat ovat todenneet Kainuun olevan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Edeltävän viikonlopun ja alkuviikon aikana uusia tartuntoja on todettu 22, joista suurin osa liittyy kajaanilaisen kuntoutuskodin tartuntaketjuun. Tämän lisäksi tartuntoja on todettu ulkomailta palanneilla henkilöillä. Ilmaantuvuus on 39 / 100 000 asukasta / 14 vrk ja positiivisten tulosten osuus 1,2 % kaikista testatuista. Tartunnoista pystytään edelleen jäljittämään 100 %, eikä sairaalahoidon tarve ole lisääntynyt koronapotilaiden vuoksi.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston määräys 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamisesta on edelleen voimassa. Lisäksi samaa rajoitusta suositellaan vahvasti noudattamaan myös yksityistilaisuuksien osalta.

Kasvomaskin käyttöä Kainuun sote ja kunnat suosittelevat nyt 12-vuotiaille (6-luokkalaisille ja sitä vanhemmille) kaikissa tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee muun muassa kaikkea harrastustoimintaa, julkisia liikennevälineitä esim. koulukuljetukset ja asiointiliikenne, Kuhmon kaupungin sisätiloja mukaan lukien nuorisotilat, uimahalli ja muut liikuntatilat, kirjasto, museot, oppilaitokset, kaupungintalo ja niin edelleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuhmon perusopetuksessa jaetaan oppilaille kasvomaskit. 7-9 luokkien oppilaille kangasmaskit 4 kpl/oppilas, 6 luokkalaisille aluksi kertakäyttömaskit ja myöhemmin kangasmaskit. Koulut ohjeistavat koteja Wilman kautta.

Ei-välttämättömät kokoontumiset, kokoukset, tilaisuudet ja juhlat tulisi toistaiseksi jättää järjestämättä eikä niihin tulisi osallistua. Kaikissa välttämättömissä enintään 20 henkilön tilaisuuksissa tulee käyttää kasvomaskeja, ellei vähintään kahden metrin turvaetäisyydestä voi varmistua.

Kaikkea tarpeetonta matkustamista tulee välttää. Myös yleinen etätyösuositus on edelleen voimassa.

Rajat ylittävää matkustusta ei suositella lainkaan. Maasta poistumista tai maahan saapumista ei Suomen kansalaisilta voi kieltää, mutta välttämättömässä matkustuksessa tulee noudattaa omaehtoisia karanteenisuosituksia tai niihin liittyviä koronatestauksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aikuisten ryhmäharrastusten sijaan suositellaan yksilölajeja ja ulkoliikuntaa. Alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voi jatkua. 12 – 17 -vuotiaille suositellaan enintään 20 henkilön ryhmäliikuntamuotoja. Toiminnan jatkuessa tulee huomioida ohjeet lähikontaktien välttämisestä.

Kuhmon kaupunki korostaa, että lasten harrastemahdollisuudet pyritään turvaamaan. Tämä tarkoittaa vanhempien osallistumisen minimoimista ja kontaktien vähentämistä harrastustoimintaan liittyen. Vanhempien on hyvä noudattaa maskisuositusta lapsia harrastuksiin viedessään ja noutaessaan.

Kunnat ja kuntayhtymät voivat tehdä rajoituksia omien toimintojensa, esimerkiksi opetuksen järjestämisen, liikuntapaikkojen tai muiden julkisten palveluiden osalta. Yksityiseen elinkeinotoimintaan puuttuminen ei nykyisin toimivaltuuksin ole mahdollista, mutta vahva suositus on, että rajoitustoimet otettaisiin vapaaehtoisesti käyttöön myös yksityisissä toiminnoissa.

Kuhmon kaupunki tarkentaa koronaohjeistusta omalle henkilöstölleen. Etätyösuositus jatkuu toistaiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuhmon kaupunki tarkentaa ja tiedottaa myöhemmin Kuhmon muista linjauksista. Tavoitteena on myös kehittää toimintaa niin, että voimme tarjota rajoitukset huomioiden myös aikuisille mahdollisuuksia liikkua ja harrastaa.

Riskiryhmään kuuluvia on suojattava. Lähimmäisistä tulee huolehtia, mutta tarvittavin varotoimin, ja vierailtava harkiten esimerkiksi hoivalaitoksissa tai isovanhempien luona.

– Tämän hetken arvion mukaan voimassa olevat rajoitukset ja nyt annetut suositukset riittävät varotoimiksi. Seuraamme kuitenkin tilanteen kehittymistä, ja seuraavan kahden viikon kuluessa voimme tarkentaa ratkaisuja helmikuun osalta. Merkittävästihän tämä ei arkea muuta, mutta tämän kanssa on vielä jaksettava, kannustaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari .

Päivitetty 12.1.2021 kello 14.33 – Lisätty Kuhmon kaupunkikohtaisia linjauksia

Perustason maskisuositus on voimassa 8.12. saakka. Kainuun sote kehottaa koronaan viittaavia oireita saaneita henkilöitä hakeutumaan matalalla kynnyksellä testeihin. Turvavälien, kasvomaskien, käsihygienian ja muiden ohjeiden noudattamista on edelleen jatkettava.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä