Paikallisuutiset

Kainuun sote: Koronatartuntojen kasvu jatkuu voimakkaana

Eilen maanantaina uusia koronatartuntoja todettiin Kainuussa 136. Sairastuneiden tai koronalle altistuneiden henkilöiden tavoittamisessa on useiden vuorokausien viive.

Positiivisen koronatestituloksen saaneille ilmoitetaan eristysmääräyksestä tekstiviestillä tai soittamalla. Yhteydenotot tehdään mahdollisimman pian, mutta viive kasvaa tartuntamäärien kasvaessa. Tällä hetkellä kontaktoidaan 8–9.1. tietoon tulleita tapauksia.

Kainuun Prikaati on eilen tiedottanut, että varuskunnassa on nyt 47 koronapositiiviseksi testattua varusmiestä. Altistuneita ja muista erilleen asetettuja varusmiehiä on 160.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuussa on kokoontumisrajoituksia voimassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt Kainuussa yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet, jos sisätiloissa osallistujia on yli 20 tai ulkona yli 50 henkilöä. Rajoitukset eivät ole voimassa, jos tilaisuuksissa edellytetään koronapassia. Kainuussa toimitiloja ei ole määrätty suljettaviksi. Kunnat ja yksityiset toimijat voivat silti rajoittaa omia toimintojaan tilanteen edellyttämällä tavalla.

Toiminnanharjoittajia tai tilojen haltijoita koskevat yleisesti tartuntatautilain 58c §:n velvoitteet huolehtia riittävästä väljyydestä, hygieniatoimista sekä osallistujien ohjeistamisesta tartuntojen leviämisen estämiseksi.

– Esimerkiksi lasten liikuntaharrastuksiin ei ole asetettu erillisiä rajoituksia. Kainuussa on voimassa suositus vähentää lähikontakteja, joten harrastuksissakin lajista tai toiminnasta riippumatta terveysturvallisuus on huomioitava mahdollisimman tarkasti, muistuttaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen .

– Tällä hetkellä tartuntojen kasvuvauhti viittaa noin tuhannen tapauksen viikkotahtiin eli yli prosentti kainuulaisista sairastuisi viikossa. Lisärajoitusten asettaminen voi siis olla edessä – altistuneiden määrä kasvaa, emmekä pysty tavoittamaan henkilöitä niin, että jäljityksellä estettäisiin merkittävästi epidemian leviämistä" arvioi pandemiapäällikkö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun sote ohjeistaa hengitystieoireiset (muun muassa nuha, yskä, kurkkukipu, kuume) sekä koronatartunnalle altistuneet henkilöt ohjataan hakeutumaan koronatestiin. Aika varataan ensisijaisesti verkkopalvelusta Omasote.kainuu.fi (puhelimitse 040 165 0020).

Mikäli on altistunut tartunnalle, mutta on oireeton, kehotetaan jäämään kotiin omaehtoiseen karanteeniin ja odottamaan tartunnanjäljityksen yhteydenottoa. Tartunnanjäljitys ottaa yhteyttä, mikäli on saanut henkilön yhteystiedot ja hänet on arvioitu altistuneeksi. Yhteydenotossa voi olla merkittävää viivettä.

Eristykseen määrättyä henkilöä pyydetään ilmoittamaan koronavirustartunnastaan lähipiiriinsä kuuluville henkilöille tai muille henkilöille, joiden kanssa hän on ollut tekemisissä kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua tai positiivista testitulosta, jotta altistuneet tietävät hakeutua testiin. Jäljitystä nopeuttaa, jos eristykseen määrätty listaa valmiiksi altistamiaan henkilöitä ja heidän yhteystietojaan sekä tapaamisajankohtia. Tartunnanjäljitys voi pyytää tarvittaessa listausta käyttöönsä.

Kainuun keskussairaalan päivystysapupuhelimeen 116 117 ei tule soittaa koronatestituloksiin tai altistumisiin liittyviin tiedusteluihin liittyen. Päivystykseen tulee soittaa, mikäli vointi merkittävästi huononee tai tarvitsee muuten kiireellisesti hoidon tarpeen arviointia. Hätätapauksessa soitettava hätäkeskukseen 112.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuhmon rokotusaikatilannetta voi katsoa osoitteesta: https://sote.kainuu.fi/koronainfo

Keskiviikkona 12.1. Kajaaniin avataan uusi rokotuspiste osoitteessa Kisatie 30 (ent. Kuurnan kirjaston tila). Kisatieltä saa yli 12-vuotiaiden koronarokotuksia ja riskiryhmien influenssarokotuksia arkipäivisin ilman ajanvarausta.

Lisätietoja rokotuksiin ja koronaohjeisiin saa Kainuun soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo.

Käsidesit ja kasvomaskit ovat edelleen tarpeen, sillä viruksen uhka ei ole poistunut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä