Paikallisuutiset

Kainuun sote laskee valmiustilaa kohti normaalia – silti epidemiatilanteen kehittymisessä yhä epävarmuutta

Kainuun sote palaa normaaliin toimintaan, vaikka koronaviruksen ilmaantuvuus maakunnassa on edelleen korkea.

Soten johtokeskus on tehnyt päätöksen tehostetun valmiuden päättämisestä perjantaista alkaen. Soten mukaan henkilöstövaje vaikeuttaa edelleen toimintaa erityisesti kiireettömän hoidon palveluissa, mutta palveluita palautetaan normaaliksi mahdollisimman pian.

Tilanteen kehittymistä seurataan edelleen ja valmiustilan nostoon varaudutaan, jos muutoksia tapahtuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuussa todettiin torstaina 108 koronatartuntaa. Positiiviset henkilöt kontaktoidaan tällä hetkellä noin vuorokauden kuluessa, mutta tartuntatautitodistusten kyselyissä ja toimituksissa on pitkiäkin viiveitä. Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on edelleen korkea 1736.

Sote kehottaa oireisia ja altistuneita hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä. Pitkittyneissä ja vaikeissa oireissa, erityisesti hengitysvaikeuksissa, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. KAKS:n päivystysapu palvelee numerossa 116 117 kiireellisen hoidon tarpeen arviointiin liittyen. Hätätilanteessa tulee soittaa hätäkeskukseen 112.

Vetoamme kaikkien vastuullisuuteen, että ohjeita noudatetaan ja erityisesti lähikontaktit rajoitetaan omaan lähipiiriin.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioivat, että Suomen epidemiatilanteen kehittymiseen liittyy huomattavaa epävarmuutta. Viruksen ilmaantuvuus ja sairaalahoidon tarve on edelleen korkealla.

Viranomaiset muistuttavat, että rajoitusten keventyessä ihmisten omaehtoiset toimet korostuvat tartuntojen leviämisen estämiseksi. Rokotussuojan merkitystä korostetaan edelleen vaikeamuotoisen koronataudin vähentämiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vastuullista lomailua

Hiihtolomakauden alkaessa koronatilanteeseen kohdistuu erityistä huolta. Ihmisten liikkuvuus alueelta toiselle lisääntyy ja väkimäärä kasvaa useiden viikkojen ajan merkittävästi erityisesti Pohjois-Suomen matkailukeskuksissa. Esimerkiksi Kainuuseen saapuu viikonloppuna runsaasti hiihtolomalaisia.

Sote muistuttaa sekä alueen asukkaita että matkailijoita voimassa olevista määräyksistä ja suosituksista. Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen kehottaa nauttimaan lomista, mutta turvallisesti itsensä ja muiden kannalta.

– Olemme juuri ohittaneet korkean sairastavuushuipun, josta selvisimme rimaa hipoen supistamalla kiireetöntä hoitoa. Vaikka pääosin kyse on lieväoireisesta sairaudesta, määrien kasvaessa henkilöstö- ja sairaanhoidon kapasiteettimme on lujilla, jos jälleen tilanne huononee. Vetoamme kaikkien vastuullisuuteen, että ohjeita noudatetaan ja erityisesti lähikontaktit rajoitetaan omaan lähipiiriin.

Kainuussa on voimassa aluehallintoviraston sisä- ja ulkotiloja koskeva määräys tehostetuista terveysturvallisuustoimista, joiden lisäksi on annettu alueelliset suositukset mm. lähikontaktien rajoittamisesta, maskien käytöstä ja riskiryhmien suojaamisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valmiustilan muutoksen takia sote tiedottaa koronatilanteesta seuraavan kerran maanantaina.

Tarkempia tietoja on koottu Kainuun soten verkkosivuille sote.kainuu.fi/koronainfo .

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä