Paikallisuutiset

Kainuun sote muistuttaa THL:n rokotussuosituksista ja koronaohjeista

THL suosittelee tällä hetkellä syystalven koronatehosterokotteita 65 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville, sillä tällä kohderyhmällä on suurin vakavan koronataudin riski. Koronatilanne Kainuussa on vakaa.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä muistuttaa rokotussuosituksista, joissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kansallista ohjausta. THL: n koronarokotussuositukset perustuvat lääketieteelliseen ja epidemiologiseen arvioon rokotusten vaikutuksista.

THL suosittelee tällä hetkellä syystalven koronatehosterokotteita 65 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville, sillä tällä kohderyhmällä on suurin vakavan koronataudin riski. Tehosterokotusten osalta ei ole merkitystä montako rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan. Tehosteannoksen voi ottaa, kun viimeisimmästä rokoteannoksesta tai koronataudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

– Suosituksen piiriin eivät kuulu alle 65-vuotiaat terveet aikuiset, sillä heillä vakavan taudin suoja on edelleen hyvä ja vaikean taudin riski pieni. Tälle ryhmälle rokotussarjaan kuuluu yleensä kolme annosta, huomioiden se, että sairastettu korona vastaa yhtä rokotusta. Kainuussa suositusten mukainen rokotussuoja on osalla vaillinainen ja se kannattaa toki hoitaa kuntoon, selventää Kainuun soten johtajaylilääkäri Ritva Kanervo .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronatilanne Kainuussa on vakaa. Kainuussa koronavirustartuntoja esiintyy edelleen kaikissa ikäryhmissä. Tilanne on tasainen, eikä osastohoitoa tarvitsevien määrä ole syksyn aikana lisääntynyt.

Tartuntojen ehkäisemisessä keskeistä on, että töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin mennään terveenä. Jos on hengitystieoireita, suositellaan omaehtoisesti välttämään kodin ulkopuolisia kontakteja ja vierailuja riskiryhmiin kuuluvien luokse. Jos oireisen on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella, suositellaan käyttämään maskia. Maskia voi käyttää myös muissa tilanteissa oman harkinnan mukaan. Käsihygieniasta ja riittävistä etäisyyksistä on myös tärkeää huolehtia.

Korona- ja influenssarokotteet saa Kainuussa kuntien rokotuspisteiltä, joiden aukioloajat sekä muut ohjeet löytyvät verkkosivuiltamme sote.kainuu.fi/koronarokotukset

Influenssarokotukset annetaan Suomessa maksutta niille, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Kansalliseen influenssarokotusohjelmaan kuuluvat: lapset (6 kk–6 v), Raskaana olevat naiset, kaikki 65 vuotta täyttäneet, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat, vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiiri (THL:n ohjeistus), varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Riskiryhmään kuulumattomat voivat ottaa influenssarokotuksen omalla kustannuksellaan. Influenssarokotteen reseptipyynnön voi lähettää Omasoten (omasote.kainuu.fi) kautta terveysasemalle tai reseptin voi pyytää soittamalla omalle terveysasemalle. Hankittuaan rokotteen apteekista, voi tulla rokotettavaksi kuntien rokotuspisteille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä