Paikallisuutiset

Kainuussa riski tilanteen nopeasta huonontumisesta kohoaa – ohjeiden noudattaminen välttämätöntä

Kainuun soten koronatiedotteessa kerrotaan, että ti­lan­ne on muut­tu­nut erit­täin huo­les­tut­ta­vak­si ko­ko Suo­mes­sa muu­ta­man vii­me päi­vän ai­ka­na, myös Kai­nuun lä­hia­lueil­la. Tartuntariski on kohonnut eri­tyi­ses­ti ko­ti- ja ul­ko­maan mat­kai­luun liit­ty­vis­sä kon­tak­teis­sa. Nyt tar­vi­taan kaik­kien kan­sa­lais­ten apua oh­jei­den nou­dat­ta­mi­seen ja ko­koon­tu­mis­ten ra­joit­ta­mi­seen liit­tyen, Kainuun sote korostaa.

– Ti­lan­ne on muut­tu­nut si­ten, et­tä aiem­pien yk­sit­täis­ten ra­jat­tu­jen ryp­päi­den si­jas­ta meil­lä il­me­nee usei­ta toi­sis­taan riip­pu­mat­to­mia ja tun­nis­ta­mat­to­mia tar­tun­nan läh­tei­tä. Pys­tym­me vie­lä vai­kut­ta­maan epi­de­mian hi­das­ta­mi­seen Kai­nuus­sa. Oh­jeis­ta ja mää­räyk­sis­tä li­peä­mi­nen joh­taa no­peas­ti tau­din kiih­ty­mi­seen ja le­viä­mi­seen, sel­ven­tää Kai­nuun so­ten pan­de­mia­pääl­lik­kö Ol­li-Pek­ka Kouk­ka­ri .

Tilanteen johdosta Kainuun sote ohjeistaa kainuulaisia seuraavasti:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ra­joi­ta lä­hi­kon­tak­te­ja - Kaik­kia tar­peet­to­mia ta­paa­mi­sia oman per­heen tai lä­hi­pii­rin ul­ko­puo­lel­la tu­lee ra­joit­taa. Ei-vält­tä­mät­tö­mät ko­kouk­set, juh­la­ti­lai­suu­det ja ryh­mä­har­ras­tuk­set suo­si­tel­laan pe­rut­ta­vak­si. Lak­kiai­set ja muut per­he­juh­lat suo­si­tel­laan pi­tä­mään vain lä­hi­pii­rin kes­ken.

Suo­jau­du it­se - Työ­pai­koil­la mas­kin käyt­töä se­kä ruo­kai­lui­hin ja mui­hin so­siaa­li­siin kon­tak­tei­hin liit­ty­viä va­ro­toi­mia tu­lee vah­vis­taa. Ta­paa­mi­set vain kah­den met­rin tur­va­vä­leil­lä tai kas­vo­mas­kia käyt­täen. Maa­kun­tien vä­lis­tä työ­mat­kai­lua on syy­tä ra­joit­taa vain vält­tä­mät­tö­miin se­kä suo­sia etä­työ­tä ja etä­ko­kouk­sia mah­dol­li­sim­man laa­jas­ti. Jos pys­tyt, hoi­da kaup­pa- ja muu asioin­ti mu­kaan ruuh­ka-ai­ko­jen ul­ko­puo­lel­la

Lii­ku, mut­ta tur­val­li­ses­ti - Lii­kun­ta ul­ko­na on hy­väk­si, mut­ta väl­tä jouk­ko­ja. Va­paa-ajan toi­min­taan ja mat­kai­luun liit­tyen tu­lee nou­dat­taa an­net­tu­ja pe­ru­soh­jei­ta. Esi­mer­kik­si omal­le mö­kil­le oman per­heen kes­ken siir­ty­mi­nen ei muo­dos­ta mer­kit­tä­vää ris­kiä, mut­ta laa­jem­mat kon­tak­tit li­sää­vät ris­kiä.

Suo­jaa ris­ki­ryh­miä - Yli 70-vuo­tiai­den tai sai­rauk­sien vuok­si ris­ki­ryh­mään kuu­lu­vien suo­jaa­mi­seen on edel­leen kiin­ni­tet­tä­vä huo­mio­ta. Esi­mer­kik­si tar­tun­ta­ris­kin si­säl­tä­vien mat­ko­jen ja ta­pah­tu­mien jäl­keen on hy­vä ko­ros­te­tus­ti nou­dat­taa suo­ja­toi­mia ja vält­tää ei-kii­reel­li­siä ta­paa­mis­ta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tes­taa - Ha­keu­du tes­tei­hin ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä. Sai­raa­na tu­lee liik­kua ko­toa vain ko­ro­na­tes­tiin ja ta­kai­sin. Tes­tin jäl­keen odo­ta tu­los­ta ko­to­na, älä lii­ku muual­la.

Torstain pandemiatiedotteen mukaan Ka­jaa­nis­sa on to­det­tu kol­me toi­siin­sa liit­ty­mä­tön­tä ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa, joi­hin liit­tyy al­tis­tu­mis­ta lä­hin­nä per­he­pii­ris­sä. Näis­sä on se­kä yh­teyk­siä Kai­nuun lä­hia­luei­den tar­tun­ta­ket­jui­hin, et­tä tois­tai­sek­si tun­te­mat­to­miin tar­tun­ta­läh­tei­siin. Myös Puo­lan­gal­la on il­men­nyt yk­si aiem­piin ta­pauk­siin liit­ty­vä tar­tun­ta.

Juttu päivitetty 26.11.2020 kello 13:27

Perustason maskisuositus on voimassa 8.12. saakka. Kainuun sote kehottaa koronaan viittaavia oireita saaneita henkilöitä hakeutumaan matalalla kynnyksellä testeihin. Turvavälien, kasvomaskien, käsihygienian ja muiden ohjeiden noudattamista on edelleen jatkettava.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä