Paikallisuutiset

Kainuussa voimassa 20 hengen kokoontumisrajoitus 9. helmikuuta saakka

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui. Hyvä tilanne alueella säilyy vain, kun jokainen noudattaa suosituksia ja ohjeita virusturvallisesta käyttäytymisestä edelleen.

Kainuussa on voimassa 20 hengen kokoontumisrajoitus 9. helmikuuta saakka. Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta evästi koronakoordinaatioryhmiä, että ylioppilaskirjoituksiin ja muihin loppututkintoihin valmistava lähiopetus toisella asteella sekä alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminta tulisi sallia paikallisilla päätöksillä.

Pohjois-Pohjanmaalla kokoontumisrajoitus on lähiviikot vieläkin tiukempi. Siellä on voimassa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston 10 hengen yleisten kokousten ja yleisötapahtumien rajoitus 1. helmikuuta saakka.

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti 19.1.2021 pitämässään kokouksessa koronapandemian edellyttämiä alueellisia toimia puheenjohtaja Terttu Savolaisen johdolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Epidemiologinen tilanne on vakautunut loppiaisen jälkeen. Suurimmassa osassa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kuntia tautitapauksia on ilmennyt 0 - 2. Tilanne on pahin Oulun seudulla.

Muuntoviruksen leviämisvaaran vuoksi on valmiustoimikunnan mielestä noudatettava varovaisuusperiaatetta.

Rokotukset ovat ylijohtaja Savolaisen mukaan kilpajuoksua aikaisempaa nopeammin leviävien muuntovirusten kanssa.

– Kaikki ponnistelut rokotusten nopeuttamiseksi ovat nyt tarpeen, Savolainen korosti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valmiustoimikunnassa ajankohtaisen asiantuntijapuheenvuoron rokotusten tämänhetkisestä valtakunnallisesta tilanteesta käytti THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio .

Suomi rokottanut 1,1 prosenttia väestöstä ja jakelu etenee koko maassa. Hoivakotien henkilökunnan sekä ikääntyvien rokottaminen tapahtuu niin nopealla aikataululla kuin mahdollista. THL on kehottanut sairaanhoitopiirejä ja kuntia valmistautumaan joukkorokotuksiin viikosta 6 alkaen rokotusjärjestyksen mukaisesti. Rokotukset jatkuvat pitkälle kevääseen ja kesään.

– Tiedon kulku kunnissa ja alueella on erittäin tärkeää. Eri ryhmien rokotuksissa voidaan edetä joustavasti rinnakkain ja tarvittaessa myös kotikunnasta riippumatta, kertoi THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.

Valmiustoimikunta kuuli alueelliset katsaukset Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rokotusten osalta. Sen näkemyksen mukaan rokotukset ovat edenneet alueella erittäin hyvin suunnitelmien mukaisesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta sekä aamun kunta- ja sotejohtajien verkosto evästivät tiistaina kokoontuvia sairaanhoitopiirien koordinaatioryhmiä arvioimaan alueellista tilannetta ja suosituksia tilanteen mukaisesti.

Valmiustoimikunta otti kantaa abiturienttien lähiopetuksen sallimisen puolesta.

Maan hallitus tiedottaa uusista linjauksista koronan torjunnassa ja mahdollisista rajoituksista viimeistään perjantaina.

– Väsymiseen ja herpaantumiseen rajoitusten noudattamisessa nyt ei ole varaa. Hyvä tilanne alueella säilyy vain, kun jokainen noudattaa suosituksia ja ohjeita virusturvallisesta käyttäytymisestä edelleen, toteaa Savolainen.

Viimeviikolla hallituksen neuvotteluissa on tartuttu tilanteeseen ja nyt korostuu erityisesti rajojen terveysturvallisuus, kuten matkustusrajoitukset, testaukset, karanteenit ja jäljitys. Näillä vähennetään muuntoviruksen vaikutuksia Suomeen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä