Kaivos ei ole mörkö
Terhi Tulenheimo
Naapurimaassamme Ruotsissa siirretään kokonaisia kaupunkeja kaivosten tieltä, eivätkä asukkaat valita. Ihmisten elanto on kaivoksissa, eikä Kiirunan tai Jällivaaran kaupunkeja edes olisi ilman niitä. Siirto maksaa miljardeja, mutta kannattaa silti tehdä.
Suomessa vastaavaa olisi vaikea kuvitella. Toki kaivospaikkakunnilla on Suomessakin aina ymmärretty kaivosten aluetaloudellinen merkitys, mutta Talvivaaran ongelmat tahrasivat pitkäksi aikaa koko alan maineen. Yleinen asenneilmapiiri muuttui kielteiseen suuntaan, eikä vähiten tiedotusvälineiden puolueellisen uutisoinnin seurauksena.
Nyt on suunta kuitenkin muuttumassa. Viimeistään Venäjän aloittaman sodan seurauksena on kuluneen vuoden aikana vihdoin havahduttu huomaamaan, kuinka alhaiselle tasolle on vajonnut Suomen omavaraisuus raaka-aineiden suhteen. Kaivosteollisuus ry:n mukaan Eurooppa kuluttaa viidenneksen maailman raaka-aineista, mutta tuottaa vain 3 %. Tässä on meillä nyt korjausliikkeen paikka.
"Vain hyvin pieni osa tutkituista kohteista johtaa lopulta kaivostoimintaan."
Malminetsintä on pitkäjänteistä toimintaa. Yhden esiintymän tutkimuksissa saattaa vierähtää helposti 10–20 vuotta, kauemminkin, ennen kuin edes selviää, onko kyseessä taloudellisesti kannattava esiintymä eli malmi. Tutkimuksiin uppoaa paljon rahaa, ja jos esiintymä ei osoittaudu malmiksi, ei se milloinkaan tuota etsijälleen mitään. Tämän vuoksi huhut rikkauksia ryöstävistä malminetsintäyhtiöistä ovat tuulesta temmattuja.
Vain hyvin pieni osa tutkituista kohteista johtaa lopulta kaivostoimintaan. Pelkistä malminetsijöistä ei siis kannata maanomistajan vielä säikähtää, eikä kallioiden koputtelusta koidu ympäristöhaittoja. Kairakone liikkuu yllättävän sukkelasti maastossa, ja mahdolliset puustovahingot korvataan maanomistajalle. Jos sitten niin onnellisesti kävisikin, että alueelle saataisiin tulevaisuudessa kaivos, olisi se merkittävä piristysruiske koko alueelle, kuten Sotkamossa on nähty.
Eräs kuusamolainen matkailuyrittäjä toivottikin mahdollisen kaivoksen tervetulleeksi mailleen ja totesi, ettei matkailu kaikkia kaupunkilaisia työllistä, vaan nuorillemiehille tarvittaisiin myös ns. "ryskähommia".
Eikö olisikin hienoa, jos Kuhmoon jonain päivänä saataisiin esimerkiksi timanttikaivos?