Paikallisuutiset

Kela maksaa lapsilisät joulukuussa kaksinkertaisena

Joulukuussa 2022 maksettava ylimääräinen lapsilisä on etuoikeutettua tuloa.

Kela maksaa lapsilisät joulukuussa kaksinkertaisena. Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan 23.12.2022. Lapsilisä on verotonta tuloa, eivätkä omaisuus ja tulot vaikuta sen määrään. Lapsilisän määrää ei ole sidottu kansaneläkeindeksiin.

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan Kelan tiedoissa olevalle tilinumerolle. Mahdollinen uusi tilinumero täytyy ilmoittaa Kelaan viimeistään 9.12.2022.

Eduskunta hyväksyi lakiesityksen, jonka mukaan lapsilisät maksetaan joulukuussa 2022 kaksinkertaisena. Jos perhe saa myös toimeentulotukea, ylimääräinen lapsilisä ei vaikuta toimeentulotuen määrään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapsilisälakiin ja toimeentulotuesta annettuun lakiin on päätetty tehdä väliaikainen muutos. Lainmuutoksen tavoitteena on lisätä lapsiperheiden ostovoimaa hintojen noustessa. Muutos on yksi vuoden 2023 budjettiriihessä sovituista toimenpiteistä kansalaisten ostovoiman tukemiseksi.

Lapsilisää maksetaan jokaisesta Suomessa vakituisesti asuvasta alle 17-vuotiaasta lapsesta. Lapsilisän määrä kasvaa lapsiluvun mukaan. Tämä ei edellytä yhteydenottoa Kelaan eikä erillistä hakemusta. Lapsilisän ja yksinhuoltajakorotuksen määrät löytyvät Kelan verkkosivuilla.

Esimerkiksi kahdesta lapsesta maksettavat lapsilisät ovat yhteensä 199,72 e/kk. Kahden vanhemman taloudessa kaksinkertainen lapsilisä merkitsee 199,72 euron lisätuloa, yhden vanhemman taloudessa lisäys olisi 326,32 euroa. Näin ollen kahden lapsen lapsilisät joulukuussa ovat kahden vanhemman perheessä yhteensä 399,44 euroa ja yhden vanhemman perheessä 652,64 euroa.

Normaalisti lapsilisä on tuloa, joka otetaan huomioon toimeentulotukea myönnettäessä. Esimerkiksi marraskuussa 2021 lapsilisää sai noin 15 prosenttia toimeentulotuen saajista. Joulukuussa maksettava ylimääräinen lapsilisä on etuoikeutettua tuloa. Jos perhe saa toimeentulotukea, tämä ylimääräinen rahasuoritus ei vaikuta toimeentulotukeen, eikä edellytä ylimääräisiä toimenpiteitä toimeentulotuen osalta.

Ketkä olivat mukana tositarinassa? Kerro meille ja lähetä teksti!
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä