Paikallisuutiset

Kesänopeudet tulevat taas maanteille – vaihtotyö alkaa keskiviikkona

Talvi- ja pimeän ajan alennettujen nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Kainuussa keskiviikkona.

– Tänä vuonna koko valtakunta aloittaa keskiviikkona. Tavoite on, että kahden päivän aikana nopeudet on vaihdettu, kertoo Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun liikenneturvallisuusvastaava Seppo Heikkinen .

Ely-keskukset voivat vielä lykätä muutosten ajankohtaa sää- ja keliolosuhteiden mukaan. Väyläviraston mukaan tavoitteena on, että koko Suomessa on palattu kesäkauden nopeusrajoituksiin huhtikuun loppuun mennessä. Talven jälkeen monilla teillä on kuitenkin päällysteessä halkeamia ja muita vaurioita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pahiten vaurioituneilla tieosuuksilla alennetut nopeusrajoitukset voidaan joutua jättämään turvallisuussyistä voimaan toistaiseksi.

Kainuussa tutkitaan parhaillaan teiden kuntoa. Ely-keskuksen aluevastaava Esa Tauriaisen mukaan kahdeksankympin nopeus jää muutamille tieosuuksille Sotkamon ja Kuhmon suunnalla, vaikka norminopeus olisi 100 km/h. Tauriaisen mukaan Kainuun teiden kunto on parempi kuin viime vuonna.

Tulevana kesänä muun muassa Tipasojan risteyksen ja Ontojoen välinen tieosuus ja kantatie 75:llä Lavuskylän ja Nurmeksen väli ajetaan 80 kilometrin nopeudella päällystevaurioiden takia. Rajoitus kestää päällystämiseen saakka. Uutta pintaa saavat myös valtatie 6 Vesikkotien kohdalla ja valtatie 22 Vaalan suunnalla.

Vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoriteillä kesänopeuksia on voitu käyttää jo maaliskuun alusta saakka valoisaan aikaan sään ja kelin salliessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka liikennemerkkeihin ilmestyy taas suurempia lukemia kuin talvella, voi turvallinen ajo edellyttää alempia nopeuksia kuin liikennemerkki sallisi. Esimerkiksi Kainuun sorateillä on alkamassa pintakelirikkokausi. Teiden pientareille onkin pystytetty jo varoitusmerkit.

Keli vaikuttaa myös rengasvalintaan. Uuden tieliikennelain myötä oikea rengasvalinta on entistä enemmän kuljettajan vastuulla ja sidoksissa keliin. Talvirenkaita on käytettävä keskiviikkoon saakka, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Nastarenkaita saa toki myöhemminkin, jos sää tai keli sitä edellyttää. Jos ajaa talvisilla teillä, ei kannata vielä pääsiäiseksi kiirehtiä renkaiden vaihtamisen kanssa.

– Lämmittävä aurinko tuo teille ja pientareille lisää väkeä. Kävelijät, pyöräilijät ja mopoilijat kannattaa huomioida ja jättää heille muun muassa tarpeeksi tilaa ohittaessa. Myös riittävät turvavälit – niin liikenteessä kuin muussakin elämässä – ovat nyt erityisen tärkeitä, kertoo tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Väyläviraston tiedotteessa.

Kesänopeudet tulevat myös 5-tielle.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä