Paikallisuutiset

Kodin ja mökin sähkönkulutusta voi seurata yhdeltä verkkosivulta – Datahubissa tavoitteena on jopa 15 minuutin seuranta

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaven sähkönkulutustiedot siirtyivät vuoden 2023 alusta alkaen Oma Energia -palvelusta valtakunnalliseen kulutustietojen raportointijärjestelmään Datahubiin.

Fingridin Datahub-järjestelmä valmistui viime vuonna ja se korvaa kymmenien energiayhtiöiden omat järjestelmät.

Datahub on Fingridin ja Kajaven mukaan sähkömarkkinalain mukainen keskitetty tiedonvaihdonjärjestelmä. Siellä asiakas näkee kaikkien kohteidensa kulutustiedot yhdestä paikasta, vaikka niissä olisi eri sähkön myyjä- tai siirtoyhtiöt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaven asiakkuuspäällikkö Maarit Tuovinen neuvoo, että näppärin tapa seurata omaa sähkönkulutusta on kirjautua valtakunnalliseen Datahubiin omilla pankkitunnuksilla.

– Nyt asiakas näkee omat sähkönkäyttöpaikkansa eli kodin ja mökin sähkönkulutuksen samasta paikasta, vaikka ne sijaitsevat eri yhtiöiden sopimuksissa tai eri paikkakunnilla, hän vinkkaa sähköpostitse.

Myös sähkönmyyntisopimuksen vaihtaminen on helpompaa.

Kaikki verkkoyhtiöt, Kajave mukaan lukien, toimittavat päivittäin kaikkien sähkönkäyttöpaikkojen tuntitasoiset mittaustiedot Datahub-järjestelmään. Sieltä ne ovat asiakkaiden ja eri markkinaosapuolten käytettävissä, kertoo Kajave verkkosivuillaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tavoitteena on parantaa tiedon välityksen luotettavuutta ja varmistaa, että kaikilla osapuolilla on samanaikainen ja yhdenmukainen mittaustieto käytettävissä.

Seuraava vaihe Datahubin ja koko sähkömarkkinan tiedonvaihdon kehityksessä on siirtymien 15 minuutin mittaustarkkuuteen. Arvioitu siirtymäkausi varttien tarkkailuun on vuosien 2023–2028 aikana.

15 minuutin tarkkuustavoite nelinkertaistaa välitettävää tiedon määrään, kun kaikkien sähkön käyttöpaikkojen kulutustiedot toimitetaan eri osapuolille päivittäin 15 minuutin tarkkuudella.

Kajave on aloittanut toimenpiteet, kuten mittarien vaihdon ja tiedonsiirron kehittämisen, jotta lyhyempi mittausjakso on tulevaisuudessa mahdollinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Datahubiin on tuotu käynnistysvaiheessa tietyn ajan ja hetken mukaiset historiatiedot maksimissaan kuuden vuoden ajalta, Fingridin verkkosivuilla kerrotaan.

Tietoja voi olla tuotu myös enintään asiakkaan sopimuksen voimassaolon ajalta, jos sopimus on ollut voimassa alle kuusi vuotta. Energiaraportointi-graafi näyttää kulutustiedot kuitenkin vain vuosi kerrallaan.

Mikäli sähkönmyyjä tai jakeluverkonhaltija on tehnyt sopimuskaudella korjauksia sopimukseen, on mahdollista, että sopimus ei näy Datahubissa koko sopimuksen voimassaoloajalta.

Käyttöönoton yhteydessä on Datahubiin tuotu lähtötiedot sähkönmyyjän ja jakeluverkonhaltijoiden järjestelmistä. Tiedot on haettu juuri käyttöönottoa edeltävänä ajankohtana. Datahubiin on tuotu tämän ajankohdan aikana voimassa olevat sopimukset tai poimintahetkeä ennen kuuden viikon sisään päättyneet sopimukset.

Siksi kaikkea sopimushistoriaa ei järjestelmässä asiakkaasta välttämättä ole.

Mahdollisissa epäselvyyksissä kannattaa olla yhteydessä sähkönmyyjään tai jakeluverkonhaltijaan omien tietojen selvittämiseksi, Fingrid ohjeistaa .

Datahub ja sähkö

Mikä ihmeen tiedonvaihtojärjestelmä?

Datahub on sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä.

Järjestelmän kautta vaihdetaan tietoa koko Suomen liki neljän miljoonan käyttöpaikan osalta.

Datahub hoitaa sähkön vähittäismarkkinoiden tiedonvaihdon sähkön käyttäjien vaihtaessa sähkön myyjää tai muuttaessa uuteen osoitteeseen.

Datahubin asiakasportaaliin kirjautumalla pääsee tarkastelemaan Datahubiin tallennettuja omia tietoja.

Kaikki sähköstä samasta paikasta

Palveluun kirjaudutaan Suomi.fi -tunnistautumisella pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella osoitteessa https://oma.datahub.fi/

Asiakasportaalin kautta pääsee tarkastelemaan omaa sähkönkäyttöpaikkaa ja sähkösopimuksiin liittyviä tietoja.

Etusivulla on listattu kaikki voimassa olevat sähkösopimukset sekä mahdolliset sähkönkäyttötietoihin annetut valtuutukset.

Käyttöpaikka-välilehdeltä löytyy sähkönkäyttöpaikan tiedot kuten esimerkiksi käyttöpaikkatunnus, osoite sekä sulakekoko.

Energiaraportointi-osiosta voi seurata omaa energiankulutusta halutulla aikavälillä.

Datahubissa voi asioida toisen puolesta

Tapahtumahistoria-välilehden kautta voi tarkastella, miten asiakkaan tietoja on käsitelty Datahubissa. Tämän sivun kautta näkee esimerkiksi sopimusten alkamisen, päättymisen ja päivittymisen.

Palvelun etusivun kautta voi valtuuttaa esimerkiksi energiapalveluntarjoajan tai uuden sähkönmyyjääsi saamaan Datahubista sähkönkäyttöön liittyviä tietojasi.

Asioi toisen puolesta -kohdassa voit asioida toisen käyttäjän puolesta, mikäli toinen osapuoli on valtuuttanut sinut Suomi.fi-palvelussa asioimaan hänen puolestaan.

Lähde: Fingrid

Kuvassa Fingridin verkkosivut ja sähkönkulutuksen seurantajärjestelmä Datahubin kirjautumiskuvake. Datahubiin voi kirjautua Suomi.fi-tunnistautumisella pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä