Paikallisuutiset

Korona ei hellitä Kainuussa – sairaalahoitoon lähinnä ikääntyneitä tai perussairaita

Perusterveillä henkilöillä koronatauti on usein lievä, mutta vaikeita tai pitkittyviä oireita todetaan edelleen.

Koronaviruksen ilmaantuvuus ja tartuntariski Kainuussa on edelleen korkea.

Viikolla 13 Kainuussa tilastoitiin 795 koronatartuntaa, vaikka laajasta väestön testauksesta on luovuttu. Kainuun soten testiasemilla testejä otettiin viime viikolla 2156, joista positiivisia oli 37 prosenttia.

Virustyypitysten tulosten mukaan omikronin alavariantti BA.2 on todennäköisesti yleistymässä pääasialliseksi virustyypiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muuntunut virus aiheuttaa samankaltaisia hengitystie- ja kuumeoireita kuin aiempi muunnos. Perusterveillä henkilöillä koronatauti on usein lievä, mutta vaikeita tai pitkittyviä oireita todetaan edelleen. Myös aiemmin koronataudin sairastaneet voivat saada tartunnan uudelleen.

Vakavia tautimuotoja esiintyy edelleen, mutta sairaalahoidossa potilasmäärät ovat pysyneet edelleen samalla tasolla kuin aiempina viikkoina.

Sairaalahoitoon päätyy lähinnä ikääntyneitä tai perussairaita henkilöitä. Kainuun keskussairaalan teho-osastolla oli tiistaina hoidossa kaksi ja perusterveydenhuollossa seitsemän koronapotilasta.

Henkilöstön poissaolot koronatartuntojen vuoksi ovat hieman vähentyneet, mutta myös muiden sairauspoissaolojen sekä ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen aiheuttamat työntekijävajeet vaikeuttavat palveluita laajasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun sote on supistanut kiireetöntä vastaanottotoimintaa sekä leikkauksia ja kehitysvammahuollon päivätoimintaa.

– Tehtäviä priorisoidaan ja esimerkiksi koulutuksia tai muita ei-välttämättömiä toimia perutaan, jotta toimintoja voidaan ylläpitää. Sijaisia ja vuokratyövoimaa tarvitaan nyt paljon, joten esimerkiksi eläkkeelle jääneiden ja opiskelijoiden toivotaan ottavan yhteyttä rekrytointiimme avun saamiseksi, kannustaa kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto .

Koronarokotukset suojaavat hyvin vakavilta tautimuodoilta. Suomessa suositellaan neljättä rokoteannosta 80 vuotta täyttäneille, ikääntyneiden hoivakodeissa asuville sekä vaikeasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille. Tehosteannoksen voi antaa kolme kuukautta kolmannen rokotuksen jälkeen.

Kainuussa ensisijainen testausmuoto lieväoireisilla on kotitestaus. Julkisessa terveydenhuollossa koronatestit on suunnattu sote-henkilöstölle ja riskiryhmään kuuluville, mukaan lukien raskaus, tai henkilöille, joilla sairauden oireet ovat voimakkaita tai pitkittyviä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi suositellaan terveydenhuollon koronatestiä, mikäli henkilö tarvitsee sairaudesta merkinnän koronapassiin tai tartuntatautipäivärahaan oikeuttavan työstä poissaolotodistuksen.

Lisätietoja ja toimintaohjeita rokotuksista sekä koronatartunnan saaneille tai altistuneille on koottu Kainuun soten verkkosivuille sote.kainuu.fi/koronainfo.

Fakta

Suositukset

Yleiset terveysturvallisuusohjeet ovat edelleen voimassa

Yleinen maskisuositus yli 7-vuotiaille kaikissa julkisissa tiloissa, liikennevälineissä ja oppilaitoksissa tilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontakteja (kouluissa oppilailla 1. luokalta alkaen).

Suositellaan etätyötä mahdollisuuksien mukaan sekä tehostettuja varotoimia työpaikoilla (esim. maskien käyttö, etäpalaverit, taukojen porrastaminen)

Suositus riskiryhmiin kuuluvien suojaamisesta vähentämällä vierailuja hoito- ja hoivayksiköihin

Suositellaan huomioimaan ja noudattamaan terveysturvallisuusohjeita yksityistilaisuuksia järjestettäessä.

Suositellaan matkustaessa noudattamaan varovaisuutta ja terveysturvallisuusohjeita

Suositellaan huomioimaan terveysturvallisuusohjeet lähikontakteja sisältävän aikuisten ryhmäharrastustoiminnan järjestämisessä ja siihen osallistumisessa.

Suositellaan, että tilaisuuksiin/harrastusryhmiin osallistutaan ja töihin/kouluun/päiväkotiin mennään ainoastaan oireettomana ja kaikkia lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa

Koronatilanne on heikentynyt voimakkaasti Kainuussa. Kuvassa kotona tehtävän kotitestin tarvikkeita.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä