Paikallisuutiset

Koronaepidemian tilanteen heikkeneminen huolestuttaa Kainuussa

Viime viikon alustavien tartuntaraporttien mukaan tapausmäärät ovat jälleen nousseet

Koronaepidemia jatkuu edelleen Kainuussa. Kainuun sote tiedottaa, että tilanteen heikkeneminen huolestuttaa

Yleistilanne koronaepidemian osalta Kainuussa on rauhallinen, mutta viruksen ilmaantuvuus alueella on edelleen korkea (1558 / 100 000 / 14vrk).

Viime perjantaista sunnuntaihin uusia positiivisia testituloksia todettiin 319. Sairaalahoidossa on edelleen muutamia koronapotilaita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Useiden hoito- ja hoivalaitoksissa todettujen tartuntaryppäiden vuoksi laitosvierailuja suositellaan rajoittamaan vain välttämättömiin. Myös hoitohenkilökunnan sairauspoissaolot ovat lisääntyneet.

Kainuunsotesuosittelee hakeutumaan koronatestiin, mikäli henkilö epäilee altistuneensa koronavirukselle tai hänelle tulee koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Koronatestaus palvelee päivittäin KAKS:n drive-in testiasemalla sekä arkisin kuntien terveysasemilla.

Väliaikaisen lakimuutoksen myötä tartuntatautipäivärahan saaminen ei enää edellytä tartuntatautilääkärin päätöstä työstä poissaolosta, karanteenista tai eristämisestä, vaan se voidaan myöntää myös muunlaisen terveydenhuollon selvityksen perusteella. Lisäksi hakuaikaa on pidennetty 2 kuukaudesta 6 kuukauteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Todistuksen voi saada esimerkiksi työterveyshuollosta, mikäli heillä on tiedossa positiivinen virallinen koronanäytevastaus. Lisätietoja on koottu KELA:n sivuille (www.kela.fi/tartuntatauti_nain-haet)

Kainuun sotessa on edelleen viivettä alkuvuoden aikaisten karanteeni- ja eristyspäätösten toimittamisessa, mutta ruuhkaa pyritään purkamaan mahdollisimman pian.

– Työtaistelutoimet ja koronatilanne vaikeuttavat sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa, viestittää Kainuun sote.

Hoitajajärjestöjen viime viikolla aloittama ylityö- ja vuoronvaihtokielto ja edelleen jatkuva koronaepidemia vaikeuttavat sote-palveluiden tuottamista. Kainuun sote on siirtynyt tehostettuun valmiuteen, jonka tarkoituksena on varmistaa turvallisen potilastyön jatkuminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Henkilökuntaa on paljon poissa, eikä sijaisia ole käytettävissä. Tilanne on huonontumassa monissa yksiköissä. Joudumme jälleen poikkeusjärjestelyihin, jotka vaikuttavat jatkuessaan ensisijaisesti kiireettömiin palveluihin, toteaa Kainuun soten terveysjohtaja Susanna Halonen .

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston määräykset tehostetuista terveysturvallisuustoimista ovat voimassa 19.3.22 asti. Suosituksista voimassa ovat

- Kasvomaskien käyttö yli 7-vuotiaille kaikissa julkisissa tiloissa, liikennevälineissä ja oppilaitoksissa tilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontakteja (kouluissa luokalta alkaen).

- Etätyöskentely mahdollisuuksien mukaan. Työpaikoilla suositellaan kiinnittämään huomiota terveysturvallisuudesta huolehtimiseen.

- Suojaamaan riskiryhmiä vähentämällä vierailuja hoito- ja hoivayksiköihin

- Noudattamaan terveysturvallisuusohjeita yksityistilaisuuksia järjestettäessä.

- Matkustaessa noudattamaan varovaisuutta ja terveysturvallisuusohjeita

- Huomioimaan terveysturvallisuusohjeet lähikontakteja sisältävän aikuisten ryhmäharrastustoiminnan järjestämisessä ja siihen osallistumisessa.

- Tilaisuuksiin/harrastusryhmiin osallistutaan ja töihin/kouluun/päiväkotiin mennään ainoastaan oireettoma-na ja kaikkia lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa.

Pikatestin tulos selviää vartissa. Tulos on negatiivinen, jos testeri näyttää vain yhtä viivaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä