Paikallisuutiset

Koronaoireisille koululaisille suositellaan testiä

Kainuussa viikonloppuna 3 uutta koronatartuntaa. THL tarkensi ohjeistustaan lasten testaamiseen.

Karanteenissa olleella henkilöllä Kuhmossa todettiin koronavirusinfektio viime perjantaina 11.9. Tartuntaan ei liity uusia altistumisia. Kuhmossa asumis- ja kuntoutuspalveluita tarjoavan Hyvinvointi Sammon yhdellä työntekijällä on todettu lauantai-iltana 12.9 positiivinen COVID-19-tartunta. Tämän vuoksi 9 työntekijää on altistunut koronavirukselle ja täten määrätty 14 vuorokauden karanteeniin. Hyvinvointi Sammon asiakkaat ja asukkaat eivät ole altistuneet virukselle. Asiakkaita ja omaisia on tiedotettu asiasta.

Ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä 12.9. todetun koronavirustartunnan vuoksi noin 25 henkilöä eri puolilla Suomea on määrätty karanteeniin.

Lasten testaamisessa THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tarkentanut ohjeistustaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alle kouluikäisen lapsen oireita voi edelleen seurata kotona muutaman päivän ajan ja yhden oireettoman päivän jälkeen lapsi voi palata hoitoon. Mikäli lapsi on ollut ulkomailla tai altistunut koronavirukselle hetkellisestikin edeltäneen 14 vuorokauden aikana, tulee koronavirustesti aina tehdä.

Kaikkien oireisten kouluikäisten ja sitä vanhempien henkilöiden tulee hakeutua herkästi koronavirustestiin, mikäli oireet voivat viitata koronavirusinfektioon. Testitulosta pitää odottaa kotona karanteenin omaisissa olosuhteissa kontakteja välttäen. Mikäli testitulos on negatiivinen ja oireilu selvästi vähenemässä, voi töihin tai kouluun palata vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos oireet alkavat myöhemmin uudelleen, tulee hakeutua uuteen testiin.

Mikäli perheessä on useita samanaikaisia sairastumisia eikä ulkomaan matkaa tai kontaktia todettuun koronavirusinfektioon, riittää yhden perheenjäsenen negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheenjäseniä ei tarvitse testata.

Kajaanin jätevedessä on todettu koronavirusta. THL seuraa koronaviruksen esiintyvyyttä jätevesissä useilla paikkakunnilla, mutta Kainuussa Kajaani on seuratuista ainoa. Kajaanin jätevedestä viikko sitten 6.–7.9.2020 otetussa näytteessä on todettu koronavirusta merkkinä siitä, että alueella on koronavirustartuntoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se, että virusta esiintyy jätevedessä, mutta todettuja tartuntoja ei ole, on varoitusmerkki. Alueella voi olla tunnistamattomia tartunnan saaneita ja virusta voi kiertää alueen väestössä. Tällöin voi olla tarpeen, että viranomaiset tehostavat epidemian torjuntatoimia, kuten kannustavat asukkaita hakeutumaan koronatesteihin heti jos vähäisiäkin oireita ilmenee, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen .

Kainuun sote tiedotti lasten ja nuorten koronatestaamiseen liittyen maanantaina.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä