Paikallisuutiset

Koronatilanne muuttunut hälyttäväksi Karjalan tasavallassa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun sote on hakenut lupaa koronatestien aloittamiseksi Kainuun ja Venäjän rajalla, koska Venäjän Karjalan tasavallan koronatartuntojen tilanne on muuttunut hälyttäväksi.

Avoimista lähteistä kerättyjen tietojen mukaan Karjalassa on viime viikon lopulla ja viikonloppuna todettu noin 200 tartuntaa päivää kohden.

– Tämä pitää paikkansa. Lukemat ovat karmeita ja on pakko tässä tilanteessa kysyä, ovatko noissa lukemissa edes kaikki todelliset tartunnat, Kainuun soten hallintoylilääkäri Olli-Pekka Koukkari toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koukkarin mukaan koronatartuntojen käyrä jyrkkenee koko ajan Karjalassa. Hänen mukaansa Kainuulle olisi eduksi, että sote olisi testaamassa heti puomin takana maahan tulevat, mutta testauksiin ei voi ryhtyä ilman lupaa.

Koukkari kertoo, että luvanhaku etenee siten, että testauksista vastaava yhtiö eli NordLab hakee testausluvan aluehallintovirastosta, josta lupahakemus etenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Lupa palaa samaa reittiä takaisin.

Karjalan koronalukemien valossa Koukkari näkee, että lupa kyllä tulee ja testaaminen Kainuun rajalla alkaa.

– Mutta milloin pääsemme aloittamaan, se ei ole vielä tiedossa. Tavoitteemme on, että testaukset alkavat ennen joulua, Koukkari otaksuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rajatestauksien aloittamisessa suurin ponnistus on Koukkarin mukaan riittävän henkilöstön saaminen. Hänen mukaansa testejä pitäisi pystyä tekemään 14 vuorossa, jotta testaaminen on kattavaa, ja tämä vaatii 4 – 5 hengen työpanoksen rajalle.

Testaamisen yksi ongelmakohta on hänen mukaansa vielä se, että se perustuu vapaaehtoisuuteen eikä siihen voi pakottaa. Rajan yli kulkee kuorma-autonkuljettajien lisäksi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia, joilla on myös oikeus tulla maahan, eikä tämä oikeus lainsäädännön mukaan ole kiinni terveydentilasta.

Maahantuloa ei siis voi kaksoiskansalaiselta estää, vaikka koronatesti olisi positiivinen. Tartuntatautilääkäri voi kuitenkin määrätä henkilön karanteeniin tai eristykseen.

Kainuun rajavartioston rajatarkastusupseeri, kapteeni Jouko Kinnunen kertoo, että rajavartiosto on valmis tukemaan terveysviranomaisia testien aloittamisessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meiltä löytyvät tilat rajanylityspaikan alueelta testaamista varten ja voimme antaa tukea toimintamallin suunnitteluun, Kinnunen kertoo.

Kinnunen vahvistaa, että kaksoiskansalaisen maahantuloa ei voi evätä, mutta viisumilla kulkevan toisen maan kansalaisen maahantulo voidaan evätä rajatarkastuksen yhteydessä.

– Mikäli terveysviranomainen tai matkustaja itse esittää meille positiivisen koronatestin tuloksen tai toimivaltainen viranomainen meille ilmoittaa henkilön olevan sairas ja vaarantavan kansanterveyden, niin tämä tieto voi olla peruste evätä henkilön maahan pääsy maahantuloedellytyksiä arvioitaessa, Kinnunen kertoo.

Rajavartiosto tarkkailee Karjalan koronatilanteen kehittymistä hyvin tiiviisti. Koronatilanteen huono kehitys rajan toisella puolella näkyy väistämättä rajatarkastajien työskentelyssä.

– Kuka tahansa rajan ylittäjä voi olla sairastunut, ja siksi me olemme huomioineet tämän tilanteen oman henkilöstömme terveysturvallisuuden osalta, jotta meidän toimintakykymme säilyy, Kinnunen kertoo.

Rajaviranomaiset käyttävät kasvomaskeja ja huolehtivat tarkkaan käsihygieniasta. Rajavartiosto jakaa lisäksi THL:n voimassaolevat ohjeet jokaiselle rajanylittäjälle. Ohjeet löytyvät myös venäjän kielellä.

Henkilöliikenne on romahtanut Vartiuksen rajalla koronarajoitusten aikana, mutta raskaan liikenteen liikennemäärät ovat pysyneet hyvin samanlaisina verrattuna koronarajoituksia edeltävään aikaan.

Tällä hetkellä Vartiuksessa liikkuu 800 – 900 henkilöä viikossa sekä maahan että pois maasta. Näistä 90 prosenttia on raskaan liikenteen kuljettajia. Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia kulkee rajan yli 2 – 5 ihmistä päivässä.

Kinnusen mukaan jokaisen rajan ylittämiseen oikeuden omaavan kannattaa nyt harkita matkustamista Karjalan tasavallan alueelle.

– Toimivaltaisten terveysviranomaisten ohjeistukseen nojaten emme suosittele mitään matkustamista tällä hetkellä, ellei se ole ihan välttämättömän pakollista, Kinnunen kertoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä