Paikallisuutiset

Koronatilanne on heikentynyt nopeasti Kainuussa

Viikolla 48 Kainuussa todettiin 57 koronatartuntaa, joten edelliseen viikkoon verrattuna määrä on kolminkertaistunut.

– Edelleen alueen epidemiatilanne on rauhallinen muuhun maahan verrattuna, mutta oletettu kehitys huonompaan tapahtui varsin nopeasti, luonnehtii Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen.

Viime viikolla tartuntaryppäitä todettiin Hyrynsalmella, Suomussalmella ja Puolangalla. Moisiovaaran koulu ja Hyrynsalmen yhtenäiskoulu ovat varotoimena olleet etäopetuksessa viime perjantain sekä tällä viikolla maanantaina ja tiistain.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaanissa Kätönlahden koululla ja Kuurnan päiväkodissa on aloitettu viikko poikkeusjärjestelyin koronatartuntojen vuoksi.

Suurin rypäs on todettu Kajaanissa Transtechin Otanmäen tehtaalla. Kuhmossa oli alkuviikkoon mennessä todettu muutaman positiivinen tulos. Kuhmon kaupunki kehotti kuntalaisia käyttämään maskeja ja myös Kuhmon lukiossa ja yläkoulussa on maskisuositus ennen joululomalle siirtymistä.

Yksittäisten perhe- ja lähipiirissä todettujen tartuntojen lisäksi viime viikon koulualtistumiset viittaavat samaan kehitykseen kuin muualla Suomessa eli rokottamattomien lasten ja nuorten tartunnat ovat kasvussa.

– Valtaosa Kainuun tapauksista liittyy kuitenkin tällä hetkellä viruksen leviämiseen tiiviissä tehdasyhteisössä. Varotoimista huolimatta kontakteja on vaikea välttää, joten tartuntoja voi tulla paljon, kuten nyt nähdään. Lisäksi on huomioitava, että suurten työpaikkojen vaikutukset ulottuvat perheiden ja muun lähipiirin kautta myös muualle. Oletettavasti tapausmäärät vielä kasvavat jatkotestauksen myötä, toteaa Käsmä-Ronkainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolmas koronarokote on tarjolla kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Koronarokote on tehokas suoja vakavaa koronatautia vastaan, jonka lisäksi rokote vähentää merkittävästi viruksen leviämistä, vaikka ei poistakaan tartuntoja.

Kainuun soten rokotuspisteissä Kajaanissa, Kuhmossa, Sotkamossa ja Suomussalmella on mahdollisuus saada rokotus ajanvarauksella tai ilman. Ajanvaraus tehdään Omasote-verkkopalvelun kautta. Aukioloajat pyydetään tarkistamaan Kainuun soten verkkosivuilta (sote.kainuu.fi/koronainfo).

Rokotukset tiskiryhmiin kuuluville 5 - 11 -vuotiaille lapsille käynnistyvät, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan maahan. Oletettavasti tähän menee vielä useita viikkoja.

Kainuun sote muistuttaa, että hengitystie- tai vatsaoireisena (nuha, yskä, kurkkukipu, ripuli) tulee jäädä kotiin sairastamaan. Koronatestiin tulee hakeutua erityisesti mikäli tietää altistuneensa, on rokottamaton tai yhteen kertaan rokotettu tai oireet ovat erityisen voimakkaita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Positiivisen koronatestituloksen saanut määrätään tartuntatautilain mukaiseen eristykseen. Myös virukselle altistuneet täyden rokotussarjan saaneet voidaan määrätä karanteeniin, vaikka lähtökohtaisesti näin ei aina olekaan tarvetta.

Kasvomaskien käyttö, hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen ja lähikontaktien rajoittaminen on edelleen tärkeää epidemian pahentumisen välttämiseksi.

Koronatilanne on huonontunut Kainuussa nopeasti.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä