Paikallisuutiset

Koronatilanne rauhallinen, mutta uhka yhä olemassa – odotettavissa tartuntapiikki kesätapahtumien jälkeen

Koronatilanne Kainuussa on tällä hetkellä rauhallinen, mutta missään nimessä taudinuhka ei ole ohi. Kainuun soten terveysjohtaja Susanna Halonen muistuttaakin terveysturvallisesta käyttäytymisestä kesän tapahtumissa.

Ohjeet ovat tutut: huolehdi käsihygieniasta, käytä tarvittaessa maskia ja ennen kaikkea pysy oireisena kotona.

–  Tautitilanne on tällä hetkeIlä aika rauhallinen, ilmaantuvuus Kainuussa on nyt aivan eri luokkaa kuin keväällä ja alkukesästä. Meidän näytteenotossamme positiivisia testituloksia on ollut päivittäin 20–50, Halonen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

THL:n julkaisemassa tuoreimmassa tilastossa Kainuussa oli 365 tartuntaa 20.6–3.7. Todellisuudessa määrä on toki suurempi, sillä kotitestillä todetut lieväoireiset tartunnat eivät tilastoihin kirjaudu.

Virallinen testi vaaditaan sote-henkilöstöltä ja suositellaan henkilölle, jonka perussairaus altistaa vakavammalle tautimuodolle. Testiajan voi varata Kainuun soten nettisivuisuita. KAKS:n drive in-testiasema on avoinna ma–to kello 8.30–15.30 ja pe 8.30–14.30.

Kesäkuun alussa tehdyn tutkimuksen mukaan Kainuussa yleisin virusvariantti oli BA.2. Etelä-Suomessa on yleistymässä omikronmuunnoksen BA.5-alamuunnos. Sen aiheuttama tauti on vakavuudeltaan samantasoinen kuin muidenkin koronamuunnosten, mutta se tarttuu entistäkin herkemmin.

Kainuussa varianttianalytiikka on kesätauolla elokuun alkuun saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Taudinkuva on ollut aika lievä, mutta esiin on tullut epäspesifiäkin löydöksiä. Esimerkiksi potilas on valitellut lievää korvakipua, ja koronatesti on osoittautunut positiiviseksi, Halonen kertoo.

Sairaalassa koronapotilaita on Halosen mukaan tällä hetkellä varsin vähän, teho-osastolla ei yhtään.

Terveysjohtaja ennustaa kesätapahtumien vaikuttavan tartuntamääriin. Esimerkiksi juhannusta seurasi pieni tartuntapiikki.

– Pari päivää tapahtumien jälkeen ilmaantuvuus nousee hetkellisesti, Halonen ennustaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuulaisten rokotekattavuudessa on edelleenkin puutteita.

– Kolmansia rokotteita on vielä antamatta varsin paljon nuorille aikuisille. Heitä pitäisi saada heräteltyä, Halonen perää.

– Koronaepidemia hyvin todennäköisesti kiihtyy syksyllä. Lisäksi vanhempien ikäryhmien sekä riskiryhmiin kuuluvien suoja vakavaa koronatautia vastaa alkaa hitaasti hiipua. Tämänhetkisen tiedon valossa neljänsien annosten laajentaminen loppukesästä on perusteltua, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek .

Koronarokotus

Neljäs annos loppukesästä

THL aikoo suositella koronarokotusten neljänsien annosten laajentamista loppukesästä. Kyseessä on ennakkoarvio, ja tarkennettu lopullinen suositus valmistuu viimeistään elokuun alussa.

THL:n tämänhetkisen arvion mukaan kolmen rokotteen sarjan jälkeen tehosterokotuksia annettaisiin seuraavasti:

15.8. alkaen kaikille 65 vuotta täyttäneille

1.9. alkaen kaikille 60 vuotta täyttäneille

1.9. alkaen kaikille 12–59-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.

Käsidesit ja kasvomaskit ovat edelleen tarpeen, sillä viruksen uhka ei ole poistunut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä