Paikallisuutiset

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa edelleen korkea

Tutut perusohjeet ovat edelleen voimassa: lähikontakteja vähemmäksi, käytetään maskeja, oireisena ei altisteta muita, hakeudutaan testeihin ja otetaan rokotukset. Yhteiskunnan eri toiminnot normalisoituvat hiljalleen, mutta varotoimia on jatkettava edelleen epidemiatilanteen rauhoittamiseksi.

Kainuussa todettiin 115 positiivista koronatestitulosta eilen torstaina. Alkuviikolla todettu tartuntamäärä on hieman pienempi kuin viikkoa aiemmin. Laskusuunnan odotetaan edelleen jatkuvan vaikka vauhti on ollut verrattain verkkaista.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on edelleen korkea (1778 / 100 000 / 14 vrk). Tartunnanjäljitys kontaktoi positiivisen tuloksen saaneet noin vuorokauden kuluessa. Altistuneiden jäljitystä kohdennetaan lähinnä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön ja asiakkaisiin sekä varhaiskasvatuksen ja opetustoimen piirissä oleviin henkilöihin.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (PSAVI) määräys velvoittaa tehostettuihin terveysturvallisuustoimiin PSAVI:n määräys lähikontaktin aiheuttaman tartuntariskin vähentämisestä velvoittaa yrityksiä ja yhteisöjä tehostamaan terveysturvallisuutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tartuntatautilain 58d mukainen määräys mahdollistaa siis tapahtumat ja toiminnot ilman ehdotonta henkilömäärän rajoittamista. Tartuntariskiä vähentävistä tehostetuista toimista on kuitenkin laadittava kirjallinen suunnitelma ja pidettävä tämä asiakkaiden ja osallistujien nähtävillä.

Määräys koskee tiloja, joita käytetään sisällä yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun tai rajatuissa ulkotiloissa yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle. Lisäksi se koskee asiakas- ja osallistujamäärästä riippumatta liikunta- ja urheilutiloja sekä ryhmäharrastustoimintaa. Näitä ovat muun muassa ryhmäliikunta, kontaktilajit, ja kuntosalit sisätiloissa, uimahallit ja kylpylät, tanssi- ja kuoro-, harrastajateatteritoiminta, sisäleikkipaikat ja kauppakeskusten oleskelutilat.

Päätös velvoittaa useita yksityisiä ja julkisia toimijoita, esimerkiksi yhtiöitä, elinkeinonharjoittajia, säätiöitä, yhdistyksiä, kuntia, kirkkoja, julkislaitoksia ja myös yliopistoja.

Päätös ei velvoita kuitenkaan majoitus- ja ravintolatoimintaa, oppilaitoksia, varhaiskasvatusta, ammattiurheilua, valtion laitoksia tai yksityiselämään kuuluvaa toimintaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

PSAVI ja Kainuun sote ovat koonneet määräystä koskevia vastauksia sekä lisämateriaalia muun muassa video-ohjeita sekä AVIn että Kainuun soten verkkosivuille.

Työpaikoilla, yksityistilaisuuksissa ja matkustaessa suositellaan edelleen varotoimia.

Koronaviruksen ilmaantuvuuden pysyessä edelleen korkealla tartuntariski koskee kaikkia lähikontakteja sisältäviä tilanteita. Yhteiskunnan eri toiminnot normalisoituvat hiljalleen, mutta varotoimia on jatkettava edelleen epidemiatilanteen rauhoittamiseksi.

Lailla säädettyjen velvoitteiden ohella esimerkiksi työpaikoilla, vapaa-ajalla tai muissa yksityiselämän piiriin kuuluvissa tilanteissa ihmisten toivotaan noudattavan terveysturvallisuutta korostavia suosituksia. Tutut perusohjeet ovat edelleen voimassa: lähikontakteja vähemmäksi, käytetään maskeja, oireisena ei altisteta muita, hakeudutaan testeihin ja otetaan rokotukset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hiihtolomakaudesta pohjoisen matkailukeskuksissa odotetaan ennätyksellisen vilkasta. Ihmisten kokoontuminen eri alueilta, runsaat lähikontaktit ja herkästi leviävän viruksen korkea ilmaantuvuus eivät ole erityisen hyvä yhdistelmä. Tämän vuoksi erityisesti korostamme sekä yritysten että matkailijoiden vastuullisuutta, jotta emme kohta jälleen ole pahentuvan tilanteen edessä, vetoaa pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen Kainuun sotesta.

Rokotuksilla saa suojan vakavaa koronaa vastaan.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä