Paikallisuutiset

Kuhmossa kaksi koronatapausta jäljitettävänä eilen

Koronatilanteen vuoksi jouluksi suositellaan erityistä varovaisuutta. Viime viikolla Kainuussa todettiin 95 koronatartuntaa. Määrä kaksinkertaistui edellisestä viikosta. Uutisen lopussa linkki Kuhmon rokotuskattavuuslukuihin THL:n taulukkoon.

Koronatilanteen vuoksi jouluksi suositellaan erityistä varovaisuutta. Kainuun soten, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston, ELY-keskuksen ja THL:n edustajien muodostama koronakoordinaatioryhmä on eilen kokouksessaan käsitellyt Kainuun tilannetta.

Tiistaina 14.12. Kainuussa todettiin kymmenen uutta tartuntaa, joiden tartunnanjäljitys on edelleen meneillään. Näistä kaksi ilmeni Puolangalla ja kaksi Kuhmossa ja kuusi Kajaanissa. Näistä yksi liittyy aiempaan Transtechin ryppääseen.

Tartunnoista 95 prosenttia voidaan edelleen jäljittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaanissa toisen asteen opetuksessa Vuorikadun kampuksella on todettu kolme tartuntaa, jonka vuoksi noin 50 oppilasta on informoitu poikkeusjärjestelyistä. Oppilaita muistutetaan, että oireisena ei tule osallistua opetukseen ja koronatestiin tulee hakeutua, mikäli epäilee altistuneensa tartunnalle.

Skoda Transtechin Otanmäen tehtaalle on perustettu matalan kynnyksen testausasema, johon henkilöstöllä on mahdollisuus hakeutua, mikäli oireita ilmenee tai epäilee altistuneensa. Tehtaalla jatketaan myös tehostettuja varotoimia tartuntatilanteen vuoksi.

Kuhmossa toisen rokotuksen ottaneiden osalta yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus on 84,5 prosenttia. Kuhmossa on 12 vuotta täyttäneistä asukkaista saanut ensimmäisen koronarokotuksen 87,9 prosenttia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan. Kolmannen rokotuksen on saanut 15,4 prosenttia yli 12-vuotiaista.

THL:n tiistaisen tilaston mukaan Kuhmossa yli 80 vuotiaista asukkaista yli puolet, 54,1 prosenttia on saanut kolmannenkin koronarokotuksen. Kaksi koronarokotusta ottaneiden osuus on matalin 25–29-vuotiaissa kuhmolaisissa, 63,1 prosenttia. Kaikilla yli 60-vuotiailla kuhmolaisilla toisen rokotuksen kattavuus on yli 90 prosenttia. Korkein se on 705–79-vuotiailla, 92,7 prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuun soten rokotuspisteissä on ollut vilkasta ja koronatestaus palvelee myös pyhinä.

Kainuussa kahteen kertaan rokotettuja yli 12-vuotiaita on 83,6 prosenttia väestöstä. Kolme rokoteannosta on saanut 13,4 prosenttia. Kainuun soten rokotuspisteet ovat auki jouluviikolla sekä välipäivinä. Tarkemmat aukioloajat ja ajanvarausmahdollisuudet kannattaa tarkistaa Kainuun soten verkkosivuilta.

Koronatestaukseen Kainuussa pääsee kaikkina päivinä. Kuntien terveysasemat palvelevat arkisin ja KAKS:n testiasema kaikkina päivinä. Ajan voi varata joko Kainuun Omasote-palvelun kautta tai numerosta 0401650020.

Viime viikolla Kainuussa todettiin 95 koronatartuntaa, joten edelliseen viikkoon verrattuna määrä on lähes kaksinkertaistunut. Ilmaantuvuus on n. 200 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Sairaalahoidossa ei ole koronapotilaita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vartiuksen rajavartioasemalla on jatkettu tehostettua testausta; viime viikolla rajalla testattiin 524 maahan tulijaa ilman positiivisia tuloksia.

– Ilmaantuvuus on edelleen noussut, mutta leviämisvaiheen rajoitustoimille ei toistaiseksi ole edellytyksiä. Seuraamme kuitenkin tilanteen kehittymistä ja myös mahdollisten kansallisten ohjeiden muutoksia. Kainuun alueella on voimassa suositukset, jotka korostavat lähikontaktien rajoittamista ja muita varotoimia, kertoo pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen .

"Vuoden vaihteen molemmin puolin Kainuuseen on luvassa vilkas matkailusesonki. Koronatilanne on otettava erityisen tarkasti huomioon, jotta tartunnat eivät leviä alueelta toiselle. Suosittelemme yleistä varovaisuutta ja etenkin riskiryhmään kuuluvien tai vajaan rokotesuojan saaneiden osalta tulee harkita miten joulun viettoon kokoonnutaan. Rokotussuojasta huolehtiminen on nyt ensiarvoisen tärkeää", muistuttaa Käsmä-Ronkainen.

Kainuun alueella ovat voimassa seuraavat suositukset 11.1.2022 saakka:

- Yleinen maskisuositus 12 vuotta täyttäneille kaikissa julkisissa tiloissa ja liikennevälineissä, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Opetusta koskevat suositukset opetuksen järjestäjän ja Kainuun soten erikseen sopimien linjausten mukaisesti.

- Työpaikoilla suositus siirtyä mahdollisuuksien mukaan etätyöhön sekä tehostaa lähikontakteja vähentäviä käytäntöjä, keinoina etäkokoukset ja tilajärjestelyt.

- Yleisö- ja yksityistilaisuuksissa suositus harkita järjestämisen välttämättömyyttä sekä tehostaa näissä ja muussa vapaa-ajan toiminnassa lähikontaktien vähentämistä.

- Suositus varovaisuuteen matkustamisessa Kainuun ulkopuolella

- Valtakunnallisen testausstrategian suositusten mukaisesti Kainuussakin jatketaan matalan kynnyksen testaamista eli oireisena ja altistusepäilyssä tulee hakeutua koronatestiin.

- Joulumatkailussa suositellaan lähikontaktien rajoittamista omaan lähipiiriin.

Alla linkki Kuhmon THL:n talukkoon Kuhmon rokotuskattavuustilastoihin:

https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/vaccreg/cov19cov/summary_cov19ageareacov?alue_0=518362&alue_1=518303&alue_2=184133&kattavuus_0=measure%2FCOVCOV#

Edit ke 15.12. kello 12.40.: Kuhmon rokotekattavuuden koknaislukuja korjattu hieman paremmiksi (tilanne 14.12): "Kuhmossa toisen rokotuksen ottaneiden osalta yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus on 84,5 prosenttia. Kuhmossa on 12 vuotta täyttäneistä asukkaista saanut ensimmäisen koronarokotuksen 87,9 prosenttia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan. Kolmannen rokotuksen on saanut 15,4 prosenttia yli 12-vuotiaista."

Lisätty myös linkki THL:n talukon Kuhmon rokotuskattavuustilastoihin.

Kaikilla yli 60-vuotiailla kuhmolaisilla toisen rokotuksen osalta kattavuus on yli 90 prosenttia. Kuhmossa yli 80 vuotiaista asukkaista yli puolet, 54,1 prosenttia on saanut kolmannenkin koronarokotuksen.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä