Paikallisuutiset
Kuhmossa koronan ilmaantuvuus korkealla, ei kuitenkaan yhtä korkealla kuin Kajaanissa tai Sotkamossa – työvoimavaje haastaa sotea edelleen
Kainuussa todettiin 145 koronatartuntaa tiistaina. Tartunnanjäljityksessä ei ole merkittävää viivettä ja positiivisen testituloksen saaneet voidaan tavoittaa noin vuorokauden kuluessa.
Kainuussa koronaviruksen ilmaantuvuus on maan toiseksi korkein elio kahden viikon jaksolta 2 399 sataa tuhatta asukasta kohden.
Noin kolme neljäsosaa tartunnoista on Kajaanissa.
Laboratoriotilastointien viiveiden vuoksi vahvistetut kuntakohtaiset tartuntaluvut ovat päivittyneet viiveellä, mutta nähtävissä on selvää kasvua myös muissa kunnissa.
THL:n tilastojen mukaan Kainuun kunnista ilmaantuvuus on korkealla erityisesti Kajaanissa, jossa ilmaantuvuus on 3800, Sotkamossa (noin 1800) sekä Kuhmossa ja Suomussalmella (noin 1000).
Viime viikolla sairaalahoidossa on ollut 3 – 5 koronapotilasta päivittäin.
Kainuun koronakoordinaatioryhmä on tiistaisessa kokouksessaan arvioinut maakunnan koronatilannetta.
Korkean alueellisen ilmaantuvuuden sekä sosiaali- ja terveydenhuollon heikentyneen henkilöstötilanteen vuoksi rajoitusten ja suositusten muuttaminen ei ole ajankohtaista.
Kainuun soten henkilöstövaje on edelleen haastava erityisesti kriittisissä palveluissa kuten päivystyksessä, synnytysosastolla ja kotihoidossa.
Tiistaisten tietojen mukaan poissa on 167 työntekijää. Kiireettömän toiminnan supistukset jatkuvat.
Pandemia on erilaisissa vaiheissa eri puolilla Suomea. Myös toimintatavat vaihtelevat tilanteen mukaan, esimerkiksi eristys- ja karanteenikäytäntöjen osalta.
– Pystymme Kainuussa testaamaan väestön hyvin ja tartuntatautilain mukaisilla toimilla myös rajoittamaan tilanteen pahenemista. Epidemian huipun ajoittumisen arviointi on vaikeaa. Jatkossa on tarkasteltava onko meillä mahdollisuus siirtyä kevyempiin toimiin, mutta tällä viikolla se ei ole mahdollista, kertoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen .
Epidemiatilanteen hillitsemiseksi olennaista on edelleen vähentää lähikontakteja mahdollisimman laajasti.
Voimassa ovat yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamista sekä ravintoloita koskevat rajoituspäätökset. Tilojen hallinnasta vastaavia ja niitä toiminnassaan käyttäviä velvoitetaan lisäksi ehkäisemään tiloissaan asiakkaiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä.
Rajoituksista ei voi vapautua koronapassilla.
Toimijoita koskevat myös tartuntatautilain mukainen velvollisuus osallistujien ohjeistamisesta ja riittävien etäisyyksien sekä käsien puhdistamisen ja tilojen siivouksen varmistamisesta.
Kainuun alueella ovat voimassa suositukset muun muassa kasvomaskien ja kotitestien käytöstä, etätyöstä ja matkustamisen rajoittamisesta sekä lähikontaktien rajoittamisesta omaan lähipiiriin.
Mikäli epäilee altistuneensa koronavirukselle tai on koronavirusinfektioon sopivia oireita, on hakeuduttava koronatestiin.
Vaihtoehtoisesti voi tehdä kotitestin, mutta on hyvä muistaa, että se ei korvaa ammattitestiä. Koronatestauksen ajanvaraus tehdään ensisijaisesti Omasoten kautta tai takaisinsoittopalvelusta 040 165 0020.
Rokotusten merkitys on edelleen ratkaiseva.
Kaikkia 18 vuotta täyttäneitä kannustetaan ottamaan myös kolmas koronarokoteannos. Riskiryhmiin kuulumattomille 18 – 60-vuotiaille kolmas rokoteannos voidaan antaa neljä kuukautta toisen annoksen jälkeen.
THL:n mukaan kolmas rokoteannos nostaa suojan erittäin hyväksi vakavaa omikronvariantin aiheuttamaa vakavaa koronatautia vastaan.
Sairaalahoidon ilmaantuvuus on alhaisempi kolmesti rokotetuilla verrattuna kaksi rokoteannosta saaneisiin, vaikka tartuntoja on havaittu niin rokottamattomilla kuin täysin rokotetuillakin.
– Kolminkertainen rokotesuoja on vanhemmilla kainuulaisilla hyvä, jonka osoittaa myös ikäluokan vähäinen tartuntamäärä. Uusia ensimmäisiä ja toisia rokotuksia menee edelleen, mutta hitaasti. Nuorten ja nuorten aikuisten rokottautuminen on edelleen tärkeää, muistuttaa Käsmä-Ronkainen.
Koronarokotuksiin pääsee kuntien rokotuspisteissä.