Draamallinen kansalaisraati tulee – kulttuurista halutaan osallistumisen menetelmä
Julkaistu: 26.5.2020 klo 16:38Kuhmon kaupunki toteuttaa draamallisen kansalaisraadin, jossa ajankohtaisia paikallisia asioita käsitellään draaman keinoin. Kansalaisraati on osa Sitran demokratiakokeilua.
Draamallinen esitys toteutetaan Kuhmoa koskevista ajankohtaisaiheista.
Draaman ja yhteisöteatterin keinoin on tarkoitus konkretisoida ajankohtaisia asioita.
Mukana on kajaanilainen vapaa ammattiteatteri Vaara Kollektiivi, joka yhdessä demokratiakokeilusta vastaavien ihmisten kanssa tuottaa esityksen.
Esitys tehdään sellaisista ajankohtaisista aiheista, jotka ovat merkittäviä Kuhmossa ja Kainuussa, mutta mahdollisesti laajemmaltikin.
Aiheiden valinnoissa on valinnoissa on kaupungin tiedotteen mukaan tärkeää, että ne auttavat Kuhmon kaupunkia suuntaamaan strategisia valintoja. kaupungin tiedotteen mukaan tärkeää, että ne auttavat Kuhmon kaupunkia suuntaamaan strategisia valintoja.
– Teemat voivat liittyä kuntalaisten hyvinvointiin ja hyvinvointisuunnitelman laatimiseen ja toteuttamiseen, kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan sekä kulttuuriin ja kansainvälisyyteen, sanotaan tiedotteessa.
Laajemmatkin aiheet ovat sellaisia, joista on valmisteilla paikallisia päätöksiä.
Tiedot lyhyen draamallisen esityksen pohjaksi tulevat Kuhmon kaupungin johtoryhmältä ja päättäjiltä.
Esitys näytetään ensin koululaisille ja saman päivän iltana muille paikkakuntalaisille Kuhmo-talolla.
– Toivon, että pääsemme syksyllä valtuuston kanssa töihin koronasta huolimatta. Uskon, että malli on myös sellainen, jonka kautta valtuusto ja kuntalaiset pääsee paremmin osallistumaan asioiden pohtimiseen valmisteluvaiheessa, Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä sanoo.
Esityksen jälkeen pidetään keskustelutilaisuus, jossa myös hyödynnetään draaman soveltavia keinoja.
– Paikkakuntalaiset pääsevät ilmaisemaan mielipiteensä ja ajatuksensa käsitellystä aiheesta. Lisäksi katsojat pääsevät ilmaisemaan mielipiteensä ja ajatuksensa vastaamalla kyselyyn, sanoo Vaara Kollektiivin Panu Huotari .
Tavoitteena on päästä malliin, jossa havaittu ongelma, ilmiö tai haaste saadaan idean edistämisen ja jalostamisen kautta konkreettiseksi tekemiseksi: mitä tapahtuu ja miten tapahtuu, kenen päätöksiä se vaatii ja keiden kaikkien pitää olla toteutuksessa mukana.
– Tavoitteena on myös edistää yhteisöllisyyttä ja aktivoida kuntalaisia osallistumaan myös hyvinvoinnin rakentamiseen Kuhmossa, huomauttaa Määttä.
Idea Sitran hankehausta ja draamallisen kansalaisraadin hyödyntämisestä tuli lehtori Johannan Heikkilältä .
– Kaupunginhallitus päätti tarttua mahdollisuuteen ja on upeaa olla mukana kehittämässä uudenlaisia tapoja osallistua, Tytti Määttä kertoo.
Sitran demokratiakokeilu alkaa nuorten työpajalla. Nuorille halutaan tarjota draaman menetelmä välineeksi, jonka avulla voi vastaisuudessa käsitellä myös todellisia ja moniulotteisempia Kuhmon paikallisia aiheita.
– Kaikessa soveltavassa draamassa on tärkeää draaman jälkeen osallistujien kanssa tehtävä purku, kertoo Panu Huotari.
Purkuvaiheessa draamassa koettuja asioita käsitellään oman arkiminän näkökulmasta.
Demokratiakokeilut 2020 tavoitteena ovat demokratiaa vahvistavat ja innovatiiviset hankkeet, joilla edistetään demokraattista osallisuutta, osallistumista ja vuoropuhelua.
Hanketta rahoittavat: Sitra, Kainuun Liitto ja Kuhmon kaupunki. Hanketta hallinnoin Kuhmon Kaupunki.
Demokratiakokeilu
Demokratiakokeilut 2020 -hankkeessa on mukana 6 kokeilua ja 12 kuntaa.
Kokeilussa ovat mukana Kuhmon, Suonenjoen, Keiteleen, Pielaveden, Rautalammen, Tervon, Vesannon, Tampereen ja Tuusulan, Helsingin, Järvenpään ja Oulun ideat.
Osa kunnista toteuttaa kokeilun yhteistyössä.
Tavoitteena on muun muassa kaupungin palveluissa ja päätöksenteossa aliedustettujen ryhmien äänen vahvistaminen, draaman keinojen hyödyntäminen päätöksenteon havainnollistamisessa, demokratiakasvatus ja kuntalaisten sähköisen vuorovaikutuskanavan kehittäminen.
Kokeilujen tulokset halutaan mahdollisimman laajasti hyödynnettäviksi.
Kokeilut ovat osa Kansanvallan peruskorjaus -projektia, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen asemaa uudistumiskykyisenä demokratian mallimaana.
Sitra toteuttaa Demokratiakokeilut 2020 -projektin yhteistyössä Kuntaliiton kanssa.
Hankkeen kokeilut valittiin alkuvuodesta 2020.
Kokeiluihin tuli 37 hakemusta.