Kulutusluotto nostetaan pankista - pankkien koroissa isoja eroja

Kulutusluotto myönnetään kuluttajalle kaikkia yleisimpiä käyttökohteita varten muutamasta sadasta eurosta aina 60 000 euroon asti. Luottomäärään vaikuttaa paljon hakijan työtulot, sillä pankit myöntävät luottoa suhteessa työtulojen suuruuteen.

Kulutusluotto on pankkien suosituin lainatuote heti asuntolainan jälkeen. Yleensä kulutusluotto nostetaan ilman vakuuksia, jolloin sen käyttökohde on hyvin joustava. Tyypillisiä kulutusluoton käyttökohteita ovat remontointi, matkustelu, kodinkoneiden hankinta, auton osto, lainojen yhdistely ja laskujen maksu.

Kulutusluotto nostetaan lähes aina pankista

Suurin osa Suomen kulutusluotto kannasta on pankkien myöntämää velkaa ja rahoitusyhtiöiden osuus myönnetyistä lainoista on pieni. Tyypillinen pankista nostettava kulutusluotto on 8 000 - 13 000 euroa , jossa hakijana on keski-ikäinen mies.

Kulutusluottojen keskimääräinen takaisinmaksuaika vaihtelee 6 - 7 vuoden välillä. Kulutusluoton koko vaikuttaa laina-aikaan, sillä usein isompaan kulutusluottoon tarjotaan pidempää maksuaikaaa.

Kulutusluoton nostomäärä vaikuttaa yleisimpiin käyttökohteisiin. Yli 10 000 euron kulutusluottoja nostetaan suhteellisesti enemmän remontointiin, autorahoitukseen ja lainojen yhdistelyyn. Pientä muutaman tuhannen euron kulutusluottoa nostetaan useammin matkusteluun, kodinkoneisiin, shoppailuun ja laskujen maksuun.

Omistusasunnossa asuva nostaa suuremman kulutusluoton

Kulutusluottoa nostavat sekä vuokralla että omistusasunnossa asuvat, mutta asunnon omistuksella on vaikutusta keskimääräiseen luottokokoon. Asunnon omistajat nostavat suurempaa kulutusluottoa keskimäärin kuin vuokralla asuvat.

Syitä omistusasunnossa nostettavaan suurempaan kulutusluottoon voi olla monia. Yksi syy voi olla se, että usein korkeampi tuloiset omistavat asunnon, jolloin kulutusluottoa voidaan nostaa myös suurempi määrä. Toinen syynä voi olla käyttökohde - kulutusluottoa nostetaan isompaan lainamäärään remonttia varten, jota vuokralla asuvan ei tarvitse nostaa.

Kulutusluottojen korkoa helppo vertailla

Kulutusluoton korkoa voi vertailla hakemalla luottoa suoraan pankeista ja rahoitusyhtiöistä. Nopeampi ja helpompi tapa on käyttää lainavertailu palvelua, jossa lainahakemus lähetetään maksutta pankeille arvioitavaksi .

Vertailemalla kulutusluoton todellista vuosikorkoa keskenään löydetään nopeasti edullisin kulutusluotto. Nimelliskorko ei suoraan paljasta halvinta luottoa, sillä luoton hinta koostuu useasta eri tekijästä.

Kulutusluottoja mainostetaan joustavuudella ja nopeudella. Kaikki pankkien ja rahoitusyhtiöiden tarjoamat vakuudettomat lainat ovat hyvin samankaltaisia ominaisuuksiltaan, sillä lainat ovat nopeita nostaa tilille ja niitä voidaan käyttää erilaisiin käyttökohteisiin. Myös lainan maksuissa on joustoja, sillä kulutusluottoon tarjotaan lyhennysvapaita kuukausia.

Kulutusluoton vertailussa voidaan keskittyä kulujen vertailuun. Löytämällä halvimman kulutusluoton löydetään yleensä myös paras luotonantaja.

Kulutusluoton korkoon vaikuttaa nostomäärä

Pankit tarjoavat edullisempaa korkoa suurempaan kulutusluottoon. Yksi syy edullisempaan korkoon on se, että pankin käsittelykustannukset ovat kiinteät. Pankille on yhtä työlästä käsitellä tuhannen euron laina kuin 30 000 euron kulutusluotto, joten suurempaan luottoon voidaan tarjota parempia ehtoja.

Toinen syy parempaan hintaan on hakijan tulojen määrä ja riskitaso. Sitä suurempi kulutusluotto on tarjolla, sitä alhaisempi pankki on arvioinut hakijan riskitason. Suuremmat tulot alentavat arvioitua riskiä, joten edullista kulutusluottoa on helpompi saada isompiin luottomääriin.

Yhdistämällä pienet kulutusluotot säästetään kuluissa

Kulutusluottojen yhdistäminen on helppo tapa laskea luottokustannuksia. Suurin osa kulutusluottoa tarjoavista pankeista tarjoaa lainatuotteena yhdistelylainaa, jossa pienet kulutusluotot yhdistetään yhdeksi lainaksi.

Kulutusluottojen korko ja kustannukset laskevat, sillä pankit tarjoavat edullisempaa korkoa suurempaan lainamäärään. Luottoja voidaan yhdistää kappalemääräisesti rajattomasti, kunhan luoton määrä ei ylitä pankin tarjoamaa lainamäärää.

Tyypillisesti kulutusluottoja yhdistetään 5 - 15 kappaletta keskenään. Kaikki eri vakuudettomat luotot voidaan yhdistää yhdeksi - luottokorttivelka, osamaksut, pikavipit ja kulutusluotot.

Halvin kulutusluotto voi tulla myös ulkomaisesta pankista

Voit saada kulutusluottoon parhaan koron ruotsalaiselta, norjalaiselta tai kotimaiselta pankilta. Suomen pankin tilastojen mukaan ulkomaisten digipankkien kulutusluottokantaa on Suomessa jo merkittävä osuus , vaikkakin suurin osa luottokannasta tulee kotimaisilta pankeilta.

Norjalaisten ja ruotsalaisten pankkien tarjoama kulutusluotto kilpailee suoraan kotimaisten luotonantajien kanssa. Ulkomaiset pankit tarjoavat asiakaspalvelua suomeksi ja kaikissa luottosopimuksissa noudatetaan Suomen lakia. Kilpailuttamalla kulutusluoton kotimaisilla ja ulkomaisilla pankeilla varmistetaan, että käytössä on edullisin saatavilla oleva rahoitus.