Paikallisuutiset

Lauantaina Kainuussa ilmi 96 koronatartuntaa – Määrät ennätyksellisiä, kokoontumisrajoitukset voimassa – Tartunnanjäljitys siirtyy pääosin tekstiviesteihin

Lauantaina Kainuussa on todettu 96 koronatartuntaa, Kainuun sote tiedottaa.

Koronatartuntoja todetaan soten mukaan Kainuussa nyt ennätyksellisiä määriä.

Tartuntaluvut ovat päivässä tällä hetkellä suurempia kuin aiemmat viikkotartunnat, mikä kertoo viruksen nopeasta leviämiskyvystä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Altistumisriski on korkea koko maassa.

Kainuun sote kehottaa välttämään kaikkia tarpeettomia kontakteja.

Sote kehottaa noudattamaan välttämättömissä kohtaamistilanteissa varovaisuutta, säilyttämään turvavälit ja käyttämään kasvomaskia.

"Ohjeiden noudattaminen tai noudattamattomuus voi tuntua mitättömältä asialta yksilön näkökulmasta, mutta kaiken kertautuminen sadoilla tai tuhansilla vaikuttaa ratkaisevasti."

Tartunnanjäljitys siirtyy Kainuussa antamaan positiivisen tuloksen saaneille jatko-ohjeet ja ensitiedon eristysmääräyksestä pääosin tekstiviestillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Emme pysty kohtuullisessa ajassa tavoittamaan sairastuneita, saati kontaktoimaan altistuneita karanteenia varten. Tämän vuoksi pyydämme, että ihmiset itse kaikin keinoin vähentävät kontaktejaan, jotta jatkotartuntoja tulisi vähemmän, muistuttaa Kainuun soten terveysjohtaja Susanna Halonen .

– Ohjeiden noudattaminen tai noudattamattomuus voi tuntua mitättömältä asialta yksilön näkökulmasta, mutta kaiken kertautuminen sadoilla tai tuhansilla vaikuttaa ratkaisevasti.

Sairastuneet voivat auttaa tartunnanjäljitystä listaamalla itse kontakteja ja yhteystietoja valmiiksi ja toimittamaan ne pyydettäessä jäljitykselle.

Tärkeä apu on myös, että sairastuneet itse ilmoittavat lähikontakteissa olleille tilanteesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokoontumisrajoitukset astuivat sunnuntaina voimaan Kainuussa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on asettanut Kainuun maakunnan aluetta koskevan kokoontumisrajoituksen.

Kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin sisätiloissa osallistuu yli 20 henkilöä tai ulkotiloissa yli 50 henkilöä, kielletään.

Tartuntatautilain pykälän 58:n mukaisesti kielletään kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin sisätiloissa osallistuu yli 20 henkilöä tai ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

Määräys astui voimaan sunnuntaina 9. tammikuuta 2022 ja on voimassa 6. helmikuuta 2022 saakka.

Yleisellä kokouksella tarkoitetaan esimerkiksi mielenosoitusta tai muuta avointa kokoontumista.

Yleisötilaisuuksia ovat esimerkiksi näytökset, konsertit, urheiluottelut, seminaarit tai koulutukset.

Osallistujamäärää koskevasta rajoituksesta voi vapautua, jos yleisötilaisuuteen tai kyseiseen tilaan vaaditaan koronapassin esittämistä.

Kokoontumisrajoitukset koskevat myös vaalitilaisuuksia.

Koronarajoituksia koskeviin kysymyksiin, ohjeisiin ja tulkintoihin liittyviä vastauksia on koottu AVI:n verkkosivuille osoitteeseen https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta .

Osallistujamäärää koskevasta rajoituksesta voi vapautua, jos yleisötilaisuuteen tai kyseiseen tilaan vaaditaan koronapassin esittämistä.

Toiminnanharjoittaja voi edellyttää koronapassia yli 16-vuotiailta.

Tilaisuuksien järjestäjän ja tilojen haltijan tulee tartuntatautilain mukaisesti edelleen huolehtia hygieniakäytännöistä, etäisyyksien säilyttämisestä ja asiakkaiden ohjeistamisesta, vaikka koronapassi olisikin käytössä.

Koronapassi on voimassa, jos se osoittaa henkilön saaneen vähintään kaksi koronarokotusta tai negatiivisen koronatestituloksen enintään 72 tuntia aiemmin tai sairastaneen koronataudin enintään kuusi kuukautta aiemmin (tai sairastettu korona ja yksi rokotus).

Koronapassin ja sitä koskevat tarkemmat ohjeet saa Omakanta-verkkopalvelusta https://www.kanta.fi/koronatodistus .

Ellei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa, koronatodistuksen voi Kainuussa pyytää ottamalla yhteyttä oman terveysaseman toimistoon Omasote-viestillä tai ottamalla puhelimitse yhteyden terveyskeskusavustajiin.

Kokoontumisrajoitusten lisäksi Kainuussa on voimassa suositus vähentää lähikontakteja.

Kainuun sote korostaa, että kokoontumisrajoituksilla ei voida yksin estää koronaviruksen leviämistä.

Tartuntatilanne on vakava ja sen pahenemisen estämiseksi kaikkia asukkaita ja alueella oleskelevia kehotetaan noudattamaan annettuja ohjeita.

Ohjeet

Vältä tarpeettomia kontakteja

Vähennä kaikkia tarpeettomia lähikontakteja: välttämättömissä tilanteissa noudata varovaisuutta, säilytä turvavälit ja käytä kasvomaskia.

Ota koronarokotteet.

Jos saat hengitystieoireita, pysy kotona ja vältä lähikontakteja muiden kanssa.

Tee koronakotitesti ja tarvittaessa varaa aika Kainuun soten testauspaikkaan (Omasote.kainuu.fi). Testiajanvarausnumerossa 040 165 0020 on ruuhkaa.

Mikäli oireet ovat voimakkaita ja henkilöllä on esimerkiksi on hengitysvaikeuksia, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hätätilanteessa 112.

Päivystysapu 116 117 on ruuhkautunut koronaan liittyvistä tiedusteluista. Päivystys ei tarjoa yleistä koronaneuvontaa; soita, jos tarvitset hoidon tarpeen arviointia. Soittaminen ennen päivystykseen saapumista nopeuttaa palvelua ja vähentää odotusta.

Kokonaan ilman tai vajaan rokotesuojan saaneita on Kainuussa edelleen tuhansia. Kainuun sote on tilanteesta huolissaan.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä