Mielipiteet

Viranomaisten valvonta ei ole toiminut oikealla tavalla, kirjoittaja toteaa. Kuva: Minka Leppänen

Lukijan mielipide: Marja-alan yritysten toiminta on joissakin yrityksissä käynyt hyvin aggressiiviseksi

Ulkoministeriöstä on kerrottu tämänhetkisen näkemyksen olevan, että viisumeiden myöntämistä pidetään hyvin ongelmallisena, koska Schengen-viisumeita ei ole tarkoitettu työntekoon eikä elinkeinotoimintaan. Tässä juuri on se väärinkäsitys.

Eiväthän ulkomaalaiset marjanpoimijat tule tänne työntekijöinä eivätkä elinkeinonharjoittajina, vaan he tulevat omasta vapaasta halustaan poimimaan metsämarjoja tai metsäsieniä, jotka heillä on oikeus myydä verovapaasti tai syödä itse samoin kuin suomalaisillakin.

Kymmenen vuotta on kulunut aikaa siitä, kun vasemmistoaktivistit hyökkäsivät Saarijärvellä Li Anderssonin ja thaiaktivisti Yimprasertin toimesta Ber-Ex Oy:n tukikohtaan. Tämä tapahtuma sai koko valtakunnan alueella paljon huomiota ja hyvin ikävät, kauaskantoiset seuraukset. Sen jälkeen on thaipoimijoiden myyntituloista puhuttu mediassa palkkoina ja poimintaa työntekemisenä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alan luonteeseen kuuluu kuitenkin toiminnan katkeamaton jatkuminen. Onko tutkinnan alla olevilla yrityksillä mahdollisuus saada poimijoita?

Työ- ja elinkeinoministeriössä suunnitellaan elinkeinonharjoittajan asemaa poimijoille.

Thaipoimijoiden tuskin tulee tehtyä siihen vaadittavaa ilmoitusta huomioon ottaen Suomen byrokratia. Löytyykö meiltä resursseja niiden kirjaamiseen?

Jokamiehenoikeuteen perustuva poiminta vesittyisi kaikissa ministeriöiden muutossuunnitelmissa. Se myös johtaisi maanomistajien vaatimuksiin osaansa marjatuloista, mikä on käytännössä mahdotonta toteuttaa. Poimijalle kuuluu kaikki marjasta saatava myyntitulo.

Turistiviisumilla marjanpoimintaan kutsuminen on ainoa toimiva tapa jatkaa ulkomaalaisten poimijoiden kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viranomaisten valvonta ei ole toiminut oikealla tavalla. Valvonta olisi oltava tasapuolista ja opastavaa. Arktiset aromit ry voisi toimia tässä hyvänä neuvottelijana ja välikätenä.

Alan yritysten toiminta on sukupolven vaihdoksen jälkeen joissakin yrityksissä käynyt hyvin aggressiiviseksi. Poimijoiden määrän kasvattaminen keinoja kaihtamatta ylisuureksi on johtanut myös toiminnan hallittavuuden vaikeutumiseen.

Olisiko globaalisti toimivaa suuryritystä mahdollista saada kiinnostumaan marja-alan jatkajana joissakin näistä yrityksistä?

Poimijahintataso on kymmenen vuotta pidetty samalla tasolla, mustikalla jopa laskenut. Kulut poimijoille ovat kuitenkin nousseet yli 50 prosenttia. Tähän ovat johtaneet liian suuret thaipoimijamäärät Suomessa, mutta ennen kaikkea Ruotsissa, jossa määrää ei valvota lainkaan. Markkina-alueet ovat yhteiset.

Suomessa toimivista neljästä alaa hallitsevasta yrityksestä kolmen ollessa tutkinnassa rikolliseen toimintaan syyllistymisestä, tilanne on todella vaikea. Odotettavissa olevat oikeudenkäynnit kestänevät useita vuosia. Sitä seuraava mediakohu ei tule olemaan eduksi maamme luonnonmarja-alan yrityksille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alan luonteeseen kuuluu kuitenkin toiminnan katkeamaton jatkuminen. Onko tutkinnan alla olevilla yrityksillä mahdollisuus saada poimijoita? Asiakkuussuhteet ovat koetuksella. Menetetyn asiakkaan takaisin saanti on kallista ja työn takana. Kuinka rahoittajat suhtautuvat?

Alalla on parissa kuukaudessa pystyttävä ostamaan marjat koko vuoden tuotantoon.

Toimintansa tähän tilanteeseen ajaneiden yrittäjien olisi syytä ottaa harkintaan mahdollisuutensa jatkaa yrittäjänä. Luopumalla urastaan ja yrittämällä myydä ennen täyttä kaaosta yrityksen jatkuvuus olisi parhaiten pelastettavissa, ehkäpä myös oma ja läheisten terveys. Kirjoittaa nimellään ”kokemusta on”.

Nykyisestä yrittäjäpolvesta on vaikeaa löytää tämän luokan vastuunkantoon pystyvää ja uskaltautuvaa yrittäjää. Olisiko globaalisti toimivaa suuryritystä mahdollista saada kiinnostumaan marja-alan jatkajana joissakin näistä yrityksistä?

Näistä asioista olisi syytä aloittaa keskustelu päättävien tahojen ja yrittäjien kesken. Huonoimmassa tapauksessa tulee käymään niin, että kolmannes valtion investointiavustuksilla rakennetuista tuotantolaitoksista jää toimettomiksi ja marjat metsään.

Kari Jansa

Ber-Ex Oy:n entinen omistaja ja ex-toimitusjohtaja

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä