Mielipiteet

Lukijan mielipide: Tolkkua Kontion koulun saattohoitoon

MIELIPIDE Kurotanpa minäkin täältä naapuripöydästä ja työnnän lusikkani kuhmolaisten yhteiseen soppakulhoon.

Kontion vanhan koulurakennuksen kohtalo on viime aikoina ollut kuuma peruna. Suojelumerkinnän poistaminen asemakaavaehdotuksesta on hyvä edistysaskel, jonka ansiosta asiaan saadaan joskus ehkä jopa tolkkua.

Kontion koulu on kaunis rakennus, josta varmasti jokaisella meistä kirkonkylän tuntumassa kasvaneella kuhmolaisella on omat muistonsa – niin hyvine kuin huonoine puolineen. Siksi ei ole yllättävää, että rakennus herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arkkitehtonisesti arvokas, sotienjälkeisen jälleenrakennusajan monumentti, Kamarimusiikkifestivaalin keskus – muun muasssa näillä maininnoilla on perusteltu Kontion koulun suojelemista. Siinäpähän, jos jollakulla löytyy rahaa ja tahtotilaa toteuttaa, ostakoot rakennuksen ja ottakoon ristinsä kantaakseen. Kontion koulun saattohoito vuodesta toiseen veronmaksajien kustannuksella on hölmöläisten hommaa. Tätä mielipidettä on pureksittu jo pitkään kuhmolaisten keskuudessa.

Vilénin Seppo kertoi selkeästi ja perustellusti kirjoituksessaan (Kuhmolainen 27.1.) Kontion alueen tilanteesta. Järjenkäyttö on tässäkin asiassa sallittua ja jopa suotavaa. Pelkällä tunnepohjalla ja kouluaikojen muistelulla ei ylläpidetä melkein satatuhatta euroa vuodessa nielevää autiotaloa.

Mitä se kertoo Kuhmoon eksyvälle matkailijallekin kaupungista, jonka keskustan näkyvimpiä maamerkkejä on alati rapistuva ja jatkuvan ilkivallan kohteeksi joutunut, tyhjyyttään kumiseva koulurakennus jota paikalliset pitävät kankkulan kaivona?

Monet vetävät asiasta yhtäläisyysviivoja suojeluskuntatalo ja viihdekeskus Korpilinnan hävittämiseen. Sen kohtalo harmittaa myös minua, vaikka rakennus purettiin neljännesvuosisata ennen syntymääni. Kaipa sillekin oli lopulta järkevät perusteet, vaikka 60-luvulla elettiinkin vanhempien julkisten rakennusten purkamishuumaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

En panisi yhtään pahakseni, jos Kontion vanha puoli lyötäisiin matalaksi, kuten uudelle puolelle tehtiin. Ainakin Koulukadulta avautuisi maisema suoraan Lammasjärvelle. Toki alueelle kannattaa ja pitääkin kehittää uutta toimintaa – toivottavasti jopa hotellia, kylpylää tai vastaavaa, mitä villeimmissä visioissa on vuosien varrella vilahdellut.

Ihan pelkkä virkistysalue keskustan läheisissä rantamaisemissa voisi olla varteenotettava ja edullinen vaihtoehto. Samalla voitaisiin kehittää Rantaraittia kokonaisuudessaan.

Säästetään kuitenkin se Kontion sisäpihalla seisova puuvanhus muistona Kuhmon koululaitoksen toistasataavuotisesta historiasta.

P.S. Ja lopuksi yleensä ja erikseen: varjeltakoon noita Kuhmon päättäjiä, etteivät ne toista kertaa löisi päätänsä Tönölänharjun mäntyyn.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niko Kemppainen

toimittaja

paljasjalkainen kuhmolainen

Kirjoittaja ehdottaa Kontion koulua kotihoitokäyttöön.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä