Mielipiteet

Lukijan mielipide: Yritysten toimintaedellytykset otettava lähtökohdaksi

MIELIPIDE Ulkomaalaiset marjanpoimijat ovat pelastaneet marjasatojemme jo reilut kaksikymmentä vuotta. Muutaman yrityksen ja ministeriön virkamiehen törkeän toiminnan vuoksi on kohtuutonta rangaista koko alaa. Tutkinnassa olevien yritysten poimijoiden kutsuminen Thaimaasta olisi estettävä tutkinnan ajaksi. Tämä loisi uskottavuutta päättäjiin ja poimijoihin Thaimaassa.

TEM:n vaatimus yritysten kertomisesta poimijoille mahdollisuudesta myydä marjansa myös muualle, on aivan käsittämätön. Vaatimus hinnan yhdenmukaisuudesta täytyy riittää, jotta toiminta pysyy yrityksen hallinnassa.

Yrityksen on kutsuttava, koulutettava, järjestettävä asuminen, ruokailu ja vuokrattava autot. On järjestettävä poiminta-astiat, poimurit tai haravat, kuljetuslaatikot sekä kuljetus pakastamolle, pakkaustarvikkeet, varastointi, puhdistus ja pakkaaminen. Marja on herkästi pilaantuva tuoretuote, laadusta pidettävä huolta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rahoituksen saanti vaatii tarkan suunnitelman. Lainojen vakuutena ovat yleensä marjat. Pankit vaativat budjetointia. Myyntitarjouksia on tehtävä jo satoaikana, vastauksia tilauksiin odotetaan usein viikkoja. Budjetointi on mahdotonta, jos yrityksen poimijoiden marjat ovat vapailla markkinoilla. Poimijoiden tuloksen seuranta käy mahdottomaksi.

Toiminnan jatkuminen on elintärkeä marja-alan yrityksille sekä pohjoisen Thaimaan köyhille viljelijöille. He haluavat entiseen tapaan tulla parantamaan elintasoaan vapaina marjanpoimijoina juuri Suomessa mieluummin kuin Ruotsissa.

Ukrainasta on tullut viime vuosien aikaan Skandinavian ohella tärkeä mustikan tuottaja. Nyt sodan riepoma maa ei kykene viemään mustikoita globaaleille markkinoille. Siksi Euroopassa tulee suuri pula mustikoista. Tämä johtaisi kanadalaisen puolivillin mustikan markkinoiden valtaan Euroopassa.

Vuoden 2013 sato molemmista marjoista oli Kainuussa ja koko pohjolassa niin huono, että oli siirrettävä kaikki 368 thaipoimijaamme etelämmäksi. Heidän joukkoonsa oli silloin päässyt kaksi henkilöautollista kapinallista porukkaa. He hyökkäsivät 9.9.2013 Saarijärven Lehtolan koululle vasemmistonuorten johtajan johdolla. Mukana oli paikallisia vasemmistolaisia. He ottivat 50 poimijaa haltuunsa katteettomilla lupauksilla. Tästä alkoi sitten valtavaa huomiota saanut mediamylläkkä. Se kesti kuusi vuotta lopettaen ennenaikaisesti yrityksemme Ber-Ex Oy:n liiketoiminnan ja aiheutti kohtuuttoman suuret tappiot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toimintaa ymmärtämättömät hyökkääjät esittivät keksimiään syytteitä. Kaikki ministeriön vaatimat asiat olivat yrityksellämme kunnossa. Sairausvakuutus ja kuoleman varalle vaadittu 30 000 euron vakuutus, josta sairaalakulut maksettiin. Nämä olivat ministeriön asettamat ehdot viisumianomuksen käsittelyyn ottamiselle. Jo silloin oli korvattava poimijalle erotus, mikäli kulujen päälle ei jäänyt vaadittua 20 euroa jokaista päivää kohti. Myöhemmin summa nostettiin 30 euroon.

Mainittujen ministeriön vaatimusten lisäksi oli poimijahinnan oltava yhtä korkea yleiseen hintatasoon nähden. Tätä valvoi Bangkokin suurlähetystö.

Koko prosessi käsiteltiin Kajaanin Raastuvanoikeudessa ja Rovaniemen Hovioikeudessa. Korkein Hallinto-oikeus ei antanut valituslupaa.

Edellä kertomani hyökkäys Saarijärvellä oli järjestetty samoilta tahoilta, jotka edelleen ajavat alalle sopimatonta työsuhdetta. Näiden tapahtumien jälkeen marjojen poimijahinnat ovat pysyneet samalla tasolla, mustikan jopa laskeneet. Nyt tutkinnassa olevien yritysten perimät palvelumaksut ovat kaksinkertaistuneet. Tämän johdosta heikommin menestyneet poimijat eivät ole yltäneet ansioille. Tämä on aiheuttanut suurta vaihtuvuutta tulijoiden joukossa jo vuosien ajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensikertalaisten joukon kasvaessa riskit yhä useamman poimijan tappioille kasvavat.

Kari Jansa

Sotkamo

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä