Paikallisuutiset
Maanantaina 17 uutta tartuntaa Kainuussa – tartunnanjäljitys ruuhkautunut
Tartuntoihin liittyy laajoja altistumisia ja karanteeniin on määrätty yli 50 henkilöä.
Maanantaina Kainuussa todettiin 17 uutta koronatartuntaa, tiedottaa Kainuun sote. Tartuntoihin liittyy laajoja altistumisia ja karanteeniin on määrätty yli 50 henkilöä.
Tartuntaryppäitä on todettu viime viikon lopulta alkaen yksityistilaisuuksien lisäksi muun muassa Kajaanissa lukiossa ja ammattiopistolla, Seminaarin päiväkodissa sekä Paltamossa Männynkävyn päiväkodissa ja Mieslahden Opistolla sekä Kainuun ammattiopistolla ja Seminaarin päiväkodissa Kajaanissa.
Näissä altistuneet ovat pääosin tiedossa, mutta kymmeniä altistuneita on edelleen kontaktoimatta.
Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut suurten tapausmäärien ja kontaktien runsauden vuoksi.
– Koronatilanne on edelleen huono erityisesti Kajaanissa. Päiväkohtaiset tartunnat lisääntyvät ja ryppäät suurenevat. Vielä pystymme jäljittämään tapauksiin liittyvät henkilöt, mutta viive kasvaa ja se vaikuttaa väistämättä tilanteeseen. Edelleen varotoimet ovat tarpeen. Erityisesti mikäli epäilee altistuneensa tartunnalle, on varotoimena hyvä rajoittaa sosiaalista toimintaansa, muistuttaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari .
Kainuun sote tiedottaa mahdollisista altistumispaikoista verkkosivuillaan osoitteessa sote.kainuu.fi/altistumispaikat.
Ilmoitus lisätään, mikäli tartunnanjäljityksen perusteella kaikkia altistuneita ei ole voitu selvittää ja riski tartunnan saamiselle on arvioitu mahdolliseksi.
Kainuun ilmaantuvuus on nyt 104,2 / 100 000 / 14 vrk. Koko Kainuu on edelleen koronan kiihtymisvaiheessa.
Ulkomaisia marjanpoimijaryhmiä, joista osalla on todettu koronatartunta tai ovat sille altistuneita, on siirtynyt Kainuuseen viikonloppuna. Eristys- tai karanteenimääräykset on annettu Lapin alueella. Siirtoihin liittyen Kainuun terveysviranomaisia ei ennakolta ole informoitu asiasta.
Kainuun sote toteuttaa alueella olevien sairastuneiden terveydentilaa seurannan ja altistuneiden testauksen.
Suomessa luonnontuotekeruualan toimijoiden valvonnasta vastaa muilta osin Pohjois-Pohjanmaan TE-keskus, joka on ohjeistanut sekä yritykset että poimijat koronapandemiaan liittyvissä asioissa.
12–15-vuotiaiden kainuulaisten koronarokotukset Kainuussa ovat käynnissä.
Oppilaita ja heidän huoltajiaan tiedotetaan kuntakohtaisista aikatauluista ja järjestelyistä oppilaitosten kautta. Tiedot löytyvät myös Kainuun soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronarokotukset.
Koronarokotus on vapaaehtoinen ja 12 vuotta täyttänyt voi itse päättää rokotteen ottamisesta. Tarvittaessa terveydenhuollon ammattilainen pyytää suostumuksen huoltajilta ennen rokotuksen antamista. Koululaisten rokotukset suositellaan otettavaksi koulujen rokotusten yhteydessä.
Oppilaita ja heidän huoltajiaan tiedotetaan kuntakohtaisista aikatauluista ja järjestelyistä oppilaitosten kautta.
Uudet rokotukset annetaan Kainuussa jatkossa kahdeksan viikoin välein. Aiemmin annetut ajanvaraukset säilyvät 12 viikon väleillä, eikä ajanvarausta ole mahdollista muuttaa.
Kainuussa nuoremman väestön rokotuskattavuus on muuta maata alhaisempi. Rokotussuojan parantaminen on tärkeää, jotta yhteiskunnan toimintaa voidaan palauttaa normaaliksi pandemian jäljiltä. Rokotuksilla vähennetään viruksen leviämistä sekä varmistetaan suojaa vaikealta sairastumiselta. Näiden toteutuessa päästään purkamaan erilaisia rajoitustoimia.
Koronapandemiaan ja rokotuksiin liittyvää väärää tietoa liikkuu paljon erityisesti internetin ja sosiaalisen median välityksellä. Huolestuttavaa on, että myös lapsiin ja nuoriin kohdistetaan väärää ja asiatonta viestintää. Valeuutisia tai mielipiteisiin perustuvia näkemyksiä esitetään rinnan tutkitun ja luotettavan tiedon kanssa.
Suomessa terveysviranomaiset vastaavat hoitoon liittyvistä kysymyksistä, joten epäselvissä tapauksissa on syytä varmistaa asiat ennemmin kuin luottaa huhuihin tai uskomuksiin.