Paikallisuutiset

Näin neljäs koronarokotekierros etenee – rokotuksia laajennetaan elokuun alusta lähtien

Koronarokotukset jatkuvat heinäkuun tauon jälkeen.

Rokotusjärjestyksessä on ollut viime aikoina epäselvyyksiä. Kainuulaisia on mietityttänyt, milloin on minkäkin ikäryhmän aika hakea uusi rokote.

Neuvolatyön päällikkö Marjo Antikainen kertoo epäselvyyksien johtuvan THL:n antamista ennakkotiedoista ja suosituksista.

–  Saimme ensin THL:n ennakkotiedot. Seuraavalla viikolla tulivat suositukset, jotka poikkesivat ennakkotiedoista. Jouduimme tekemään laajentamissuunnitelmat uusiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronarokotuksia laajennetaan portaittain Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositusten mukaisesti elokuun alusta alkaen. Koronarokotukset ovat olleet tauolla heinäkuun ajan.

2. elokuuta alkaen 70 vuotta täyttäneillä on mahdollisuus hakea neljäs rokoteannos. 15. elokuuta alkaen rokotuksen voivat hakea 18–69-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat.

22. elokuuta alkaen rokotuksen voivat hakea 60 vuotta täyttäneet.

Rokotusajankohdista tiedotetaan Kainuun soten verkkosivuilla osoitteessa sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rokotteita annetaan Kuhmossa oppimiskeskuksella ilman ajanvarausta seuraavina aikoina:

2.–3.8. klo 9–15

9.–10.8. klo 9–15

16.–17.8. klo 9–15

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

23.–24.8. klo 9–15

29.–31.8. klo 9–15

THL suosittelee kolmatta koronarokoteannosta kaikille 18 vuotta täyttäneille, 12–17-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Kainuun sairaanhoitopiirissä ensimmäisen annoksen on saanut 90,7 prosenttia, toisen annoksen 88,4 prosenttia ja kolmannen annoksen 67,8 prosenttia yli 18-vuotiaista. Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen kertoo maakunnan koronatilanteen olleen jokseenkin tasainen kesän aikana. Tartuntoja esiintyy, mutta oirekuva on ollut pääosin lievä. Sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on pysynyt maltillisena.

– Tartuntojen tarkka määrä ei ole tiedossa, koska testauskäytännöt ovat jo keväällä muuttuneet. Suurin osa tartunnoista todetaan todennäköisesti nyt kotitesteillä.

Koska tartuntariski on edelleen olemassa, se kannattaa huomioida omassa toiminnassa. Tällä hetkellä yleisin variantti on todennäköisesti BA.2.

– Rokotussuojasta kannattaa pitää huolta ja lisäksi noudattaa THL:n ohjeistuksen mukaisia suosituksia tartuntojen vähentämiseksi, Käsmä-Ronkainen kertoo.

– Näytteiden tarkemmassa sekvensoinnissa on laboratoriossa kesän aikana taukoa, joten ihan viime viikoilta tuloksia ei ole käytettävissä, hän jatkaa varianttiin liittyen.

Edelleen on tärkeää mennä kouluun, töihin, tapahtumiin ja harrastuksiin terveenä.

– Jos on koronatartunta, siihen viittaavia oireita tai altistuminen koronatartunnalle, kannattaa noudattaa THL:n suosituksia hygieniatoimien, maskin käytön, omaehtoisen kontaktien välttämisen ja koronatestauksen suhteen, Käsmä-Ronkainen opastaa.

Kaikilla yli 60-vuotiailla kuhmolaisilla toisen rokotuksen osalta kattavuus on yli 90 prosenttia. Kuhmossa yli 80 vuotiaista asukkaista yli puolet, 54,1 prosenttia on saanut kolmannenkin koronarokotuksen.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä