Paikallisuutiset

Pandemiapäällikön tehtävät jättänyt Olli-Pekka Koukkari roimii rokottamattomia: "En ymmärrä miksi loistava rokote ei kelpaa"

Kainuun pandemiapäällikön tehtävän perjantaina jättänyt Olli-Pekka Koukkari kertoo koko koronaviruspandemian aikana huolestuneensa eniten tänä syksynä, kun alkoi näyttää siltä, että loistava rokote virusta vastaan ei kelpaakaan kaikille kainuulaisille.

Kesällä rokotteita saatiin Kainuuseen huonosti, mutta heinäkuusta alkaen niitä oli saatavilla.

– Elokuussa päästiin pikku hiljaa rokotuksissa kunnolla käyntiin, mutta silloin alkoi tulla kaiken maailman huuhantareita, jotka oman typeryytensä imussa pahimmillaan viettelivät valheellisesti joitakin pelastettavissa olevia sieluja, Koukkari jyrähtää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koukkari ei kuitenkaan halua enää käyttää rokotetuista termiä rokottamattomien panttivankeina, sillä liki kaikki rajoitukset on jo purettu.

– Niin kauan kun oli yhteinen tavoite, yhteinen vihollinen, homma oli helppoa vaikkakin raskasta, mutta kun alettiin kinastella päivän selvistä asioista ja korostetaan yksilön vapautta unohtaen yksilön vastuu, se herättää minussa huolta, Koukkari kertaa työtään pandemiapäällikkönä.

Koukkari pitää koronapassia hyvänä ratkaisuna. Se mahdollistaa sen, että rokotuksensa hoitaneet voivat operoida täysin tai lähes täysin normaalisti.

Koronaviruspandemia ei ole ohi Kainuussakaan, vaikka ilmaantuvuus on ollut laskussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuussa ei ole Koukkarin mukaan missään vaiheessa ollut näin paljon ihmisiä osastohoidossa koronan vuoksi.

– Se johtuu Sotkamon sairaalan tilanteesta. Siellä on kymmenkunta ihmistä koronaeristyksessä ja sen lisäksi yksittäisiä Kajaanissa sairaalanmäellä.

Koko koronan aikana kuusi kainuulaista on menehtynyt koronaan.

Kaksi kertaa rokotettujen määrä lähestyy 80 prosentin rajaa, mutta sitä ei kuitenkaan saavuteta tällä viikolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– 1 300 annosta pitäisi saada lauantaihin mennessä kakkosannoksia pisteltyä, että kahden rokotuksen 80 prosentin kattavuus saavutettaisiin. Kyllä se mahtaa muutama sata jäädä lyhyeksi, mutta ensi viikolla se saadaan täyteen.

Sotkamossa ja Vuokatissa on vielä perjantaina ja lauantaina kampanjoita,

Sotkamon rokotekattavuus on maakunnan huonoin.

– Sikäli, kun aikovat turismilla ja keveällä verotuksella jatkossa ihmisiä houkutella, voisivat hoitaa rokotuksen kuntoon, Koukkari heittää haasteen sotkamolaisille.

Tauti jää kiertämään maailmassa.

– Rokotussuoja on jatkossakin henkilökohtainen, sellaista laumasuojaa, jota siipeilemällä selviäisi, ei ole tulossa.

Vaikka kaksi kolmasosaa olisikin rokotettu kahdella tai jopa kolmella rokotteella niin, että tauti ei tartu, jää kolmasosa, joka voivat saada taudin.

– Kun virus pystyy leviämään, se pystyy myös muuntumaan. Nyt on jo olemassa deltavarianttiplus, jonka piikkiproteiini on muuttunut, Koukkari kertoo.

Koukkarin mukaan näyttää siltä, että vasta-ainetyyppisiä ratkaisuja vakavasti sairaiden hoitoon olisi tulossa joilla voidaan ison riskin potilaita auttaa.

– Sellaisia valmisteita, joilla voitaisiin vähentää työstä tai koulusta poissaoloa ja kansantaloudellista haittaa, ei ole näköpiirissä.

Pandemialääkäri Olli-Pekka Koukkari otti Sotkamon kuntaan yhteyden viime perjantaina vähän ennen puolta päivää. Kainuun soten ja Sotkamon kunnan yhteinen palaveri tilanteesta saatiin kokoon noin puolen tunnissa. Ensimmäinen tiedote annettiin klo 14:26, kun tilannekuva oli tarkentunut.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä