Paikallisuutiset

Poliisi varoittaa: Microsoft-huijauksia esiintyy edelleen

Poliisi muistuttaa, ettei puhelimessa saa antaa kenellekään omia pankkitunnuksia eikä asentaa soittajan esittämiä ohjelmistoja. Osuuspankki-ryhmä tiedotti maaliskuun alussa, että verkkopankkitunnuksia kalastellaan. Verohallinnon nimissä on viikonlopusta 20.-21.2. lähtien liikkunut huijausviesti.

Lounais-Suomen poliisi varoittaa yhä ilmenevistä Microsoft-huijauksista. Poliisi muistuttaa, ettei puhelimessa saa antaa kenellekään omia pankkitunnuksia eikä asentaa soittajan esittämiä ohjelmistoja. Jos joutuu rikoksen uhriksi, on otettava yhteyttä omaan pankkiin ja tehtävä asiasta rikosilmoitus.

Lounais-Suomen poliisilaitokselle on viime syksyn jälkeen tehty useita kymmeniä ilmoituksia huijauksista, joissa soittaja on esittäytynyt Microsoftin tai muun palveluntarjoajan teknisenä tukena ja tiedustellut puhelimessa pankki- ja henkilötietoja.

Osassa tapauksista on myös pyydetty asentamaan sovelluksia, jotka mahdollistavat laitteen etäkäytön. Huijauksen seurauksena asianomistajan tililtä on viety rahaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maaliskuun 2021 alussa Lounais-Suomen poliisi onnistui saamaan takaisin noin 100 000 euroa, jotka oli onnistuttu huijaamaan asianomistajalta tukipalveluhuijauksen avulla. Asianomistaja oli ilmoittanut välittömästi omaan pankkiinsa huijauksen jälkeen, mikä edesauttoi rahojen takaisinsaantia.

Poliisi kehottaakin kaikkia niitä, jotka epäilevät joutuneensa huijauksen kohteeksi, ilmoittamaan heti tapahtuneen jälkeen asiasta omaan pankkiinsa.

Jos saa puhelun taholta, joka väittää edustavansa Microsoftia tai muuta palveluntarjoajaa ja pyytää kertomaan henkilötietoja tai asentamaan sovelluksia, puhelin kannattaa sulkea heti. Mikäli epäilee joutuneensa rikoksen kohteeksi ja tililtä katoaa rahaa, asiasta tulee ilmoittaa välittömästi omaan pankkiin ja tehdä asiasta rikosilmoitus.

Muillakin tahoilla huijarit ovat olleet liikkeellä Osuuspankki-ryhmä tiedotti 2.3., että verkkopankkitunnuksia kalastellaan hakukoneiden ja huijausviestien avulla. Rikolliset kalastelevat verkkopankkitunnuksia kahdella tavalla: huijaussähköposteilla ja hakukoneiden (esim. Bing) kautta. Sähköposteista ja hakukoneiden tuloksista ohjataan väärennetylle sivustolle, joka muistuttaa aitoa op.fi-palvelua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Älä koskaan kirjaudu verkkopankkiin sähköpostitse saamasi linkin kautta, painottaa Osuuspankki

Verohallinnon nimissä on viikonlopusta 20.-21.2. lähtien liikkunut huijausviesti. Viesti on otsikoitu Palautusilmoitus 136,99 EUR ja viestissä kehotetaan saajaa täyttämään lomake, jonka avulla veronpalautuksen saa itselleen. Huijausviestejä liikkuu nyt samaan aikaan, kun 480 000 asiakasta on saamassa Verohallinnolta esitäytetyn veroilmoituksen.

– Juuri kalasteluviestien takia meidän lähettämissä viesteissä ei ole koskaan klikattavia linkkejä, joiden kautta asiakas voisi mennä palveluihimme. Jos olet saanut veropalautusta käsittelevän viestin sähköpostiisi, se on huijaus. Tuhoa viesti välittömästi, ylijohtaja Jarkko Levasma Verohallinnosta sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä