Paikallisuutiset

Puhelimen käyttö autolla ajaessa nostaa kolarin riskiä – poliisi valvoo turvalaitteiden käyttöä ja tarkkaamattomuutta liikenteessä

Poliisi valvoo koko maassa turvalaitteiden käyttöä ja kuljettajien tarkkaamattomuutta liikenteessä 4.–10. huhtikuuta.

Tarkkaamattomuutta on tyypillisesti kuljettajan matkapuhelimen käyttö kädessä ajon aikaa. Yleensä joudutaan puuttumaan henkilöauton kuljettajan toimintaan, mutta kielto koskee kaikkien moottorikäyttöisten ajoneuvojen ja raitiovaunujen kuljettajia.

– Puhelimen käyttö ajon aikana nostaa aina kolaririskiä. Erityisen vaarallista on katseen kohdistaminen ajon aikana pois tiestä esimerkiksi viestiä kirjoitettaessa, poliisitarkastaja Tuomo Katajisto Poliisihallituksesta sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuljettaja vastaa lasten turvalaitteiden käytöstä

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) vuotta 2020 koskevan vuosiraportin mukaan liikenneonnettomuuksissa menehtyi 131 henkilö- tai pakettiautossa matkustanutta henkilöä, joista 61 ei käyttänyt turvavyötä. Tutkijalautakuntien arvion mukaan heistä 26 olisi pelastunut käyttämällä turvavyötä.

Liikenneturvan seurantatutkimuksen mukaan henkilöauton etupenkillä turvavyön käyttöaste on jo korkea.

– Sen sijaan henkilöauton takapenkillä ja pakettiautossa turvavyön käytössä on enemmän parantamisen varaa. Poliisin tavoitteena onkin saada turvavyön käyttö kattavaksi, Katajisto sanoo.

Myös lasten turvalaitteiden käyttöön kiinnitetään valvonnassa erityistä huomiota. Katajisto muistuttaa, että vastuu lapsen turvalaitteen käytöstä kuuluu kuljettajalle, ellei lapsen huoltaja ole mukana.

Tyypillistä tarkkaamattomuutta on kuljettajan matkapuhelimen käyttö kädessä ajon aikana.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä