Kolumnit

Puhu, kuuntele ja muista halata

Maailman mielenterveyspäivää vietetään vuosittain lokakuun 10. päivänä, eli tulevana sunnuntaina. Vuodesta 1992 saakka vietetyn päivän tavoitteena on vähentää ennakkoluuloja ja leimaa, joka edelleen liittyy vahvasti mielen sairauksiin. Silloin halutaan herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä, mielenterveyden ongelmien ehkäisemisestä ja hoidosta sekä mielenterveyspotilaiden ja omaisten asemasta ympäri maailmaa.

Sosiaalisessa mediassa aiheeseen liittyvää materiaalia on jaettu paljon aihetunnisteilla #vihreäävaloa ja #kymppikymppi. Kuhmossakin osallistutaan mielenterveyspäivän kampanjaan näyttämällä vihreää valoa yhdenvertaisuudelle Kuhmo-talon ja Kontion kivirakennuksen sekä paikallislehti Kuhmolaisen ikkunoista tänä viikonloppuna.

Nykyään tiedämme enemmän aivokemioiden toiminnoista ja olemme onnistuneet kehittämään diagnosointia sekä lääkehoitoa paremmaksi. Tiedämme myös esimerkiksi päihteiden ja syrjäytymisen vaikutuksista. Tiedämme myös, että tunteiden patoaminen sisälle ei ole hyväksi ja sen, että yksinäisyys voi pahimmassa tapauksessa tappaa. Enää terapiassakaan käynti ei ole synkkä salaisuus, jota pitää hävetä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mielenterveysongelmien hoitoon ei silti panosteta vieläkään tarpeeksi. Edelleen oletetaan esimerkiksi vakavasti masentuneen ihmisen pystyvän hankkimaan itselleen yksin psykoterapeutin, joista on muuten huutava pula. Halukkaita tähän työhön olisi, mutta kallis koulutus maksaa opiskelijalle noin 20 000–60 000 euroa, riippuen psykoterapiasuuntauksesta. Miksi?

Valitettavan yleinen on edelleen myös ajatustapa jossa "miehinen mies ei puhu eikä pussaa". Miehet tekevät Suomessa itsemurhia paljon enemmän kuin naiset. Itsemurhat ovat onneksi vähentyneet 1990-luvulta lähtien, mutta siitä huolimatta Suomessa on edelleen suhteellisen suuri itsemurhakuolleisuus. Onneksi perinteinen miehenmalli on murtumassa ja ymmärretään, että ihan jokaisen tarvitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi, sukupuoleen katsomatta.

Kun sinulle tärkeä ihminen tulee tänään kotiin, kysy häneltä mitä hänelle kuuluu. Älä tee samalla mitään muuta, vaan ole aidosti läsnä. Niin ja halatkaa pitkään, se tekee mielelle hyvää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä