Paikallisuutiset

Pyrkimyksenä rajoittaa taudin leviämistä

Kokemukset ovat osoittaneet, että rajoitukset tepsivät koronan saamisessa hallintaan. Yli 10 hengen tapahtumat on kielletty ja muitakin kokoontumisia on syytä välttää.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) kielsi 2.12. alkaen tartuntatautilain nojalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Kainuun alueella 18. joulukuuta saakka. Avi kertoi rajoituksista tiistaina tiedotustilaisuudessa.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 10 henkilöä edellyttäen, että virusturvallisuus niissä voidaan varmistaa terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön 21. syyskuuta antamaa ohjetta noudattaen.

Kainuun soten hallintoylilääkärin Olli-Pekka Koukkarin mukaan kokemukset osoittavat, että rajoituksilla saadaan epidemia hallintaan. Samalla kansalaisten täytyy kuitenkin muistaa, että epidemiasta ei täysin päästä eroon ennen kesää. Toimenpiteitä tarvitaan tämän syksynkin jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kainuussa marraskuun lopulla todettu kiihtymisvaihe on Koukkarin mukaan hallinnassa ja tartunnat on voitu jäljittää 80-prosenttisesti. Kehityssuunta yksittäisten tartuntaryppäiden lisääntymisessä on kuitenkin huolestuttava. Päätetyillä rajoitustoimilla pyritään palauttamaan tautitilanne perustasolle.

Kainuun alueellisen koronaviruksen torjuntatoimia koordinoivan yhteistyöryhmän marraskuun lopussa esittämän näkemyksen mukaan Kainuussa kokoontumisrajoitus voidaan rajata niin, että yli 10 hengen yleiset kokoukset kielletään, mutta alle 10 hengen kokouksia voisi järjestää hygienia- ja turvaohjeita noudattaen.

Avin kokoontumisrajoitus koskee yleisötilaisuuksia, mutta kunnat voivat tehdä myös omia linjauksiaan asiasta. Avin linjauksen mukaan urheilukilpailuja voidaan järjestää ilman yleisöä, mutta aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoski kehottaa miettimään, kannattaako aikuisten pelata. Kiellettyä esimerkiksi jääkiekon pelaaminen ei ole, jos kyse ei ole yleisötilaisuudesta.

Pääpaino harrastuksissa on Koukkarin mukaansa siinä, että lapset saavat harrastaa ja aikuisille suositellaan ryhmäharrastusten sijaan yksilölajeja ja ulkoliikuntaa. Kunnan tiedotteen mukaan alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksia voidaan järjestää harkinnan mukaan. Yli 12-vuotiaiden kohdalla jatkamista tulee harkita erityisen tarkkaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuhmon kaupungin varautumisen johtoryhmä on 1.12. kokouksessaan antanut uusia Kuhmoa koskevia koronaohjeistuksia, jotka ovat voimassa 2.-18.12.2020 välisenä aikana.

Kaikissa kaupungin julkisissa tiloissa on voimassa maskisuositus: kirjasto, museot, uimahalli, kaupungintalo jne. Kaupungintalo ei ole ulkopuolisten kokoontumisten käytössä.

Kirjasto on avoinna normaaleina aikoina, mutta lukusalissa samanaikaisesti voi oleskella enintään 10 henkilöä. Yöpalautusluukku on avattu jatkuvaan käyttöön. Kirjat voi myös tilata ennakkoon puhelimitse tai sähköpostilla ja noutaa kirjastosta.

Talvisotamuseo ja Tuupalan museo ovat avoinna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uimahalli on avoinna, yleisöaikaan asiakkaita otetaan maksimissaan 10 henkilöä naisten puolelle ja 10 henkilöä miesten puolelle. Aikuisten uimahalliryhmät toteutuvat suunnitelluilla ajankohdilla, mutta ulkona keppijumppana urheilukeskuksen lähiliikunta-alueella. Koululaisten uinninopetus sekä vauvauinti toteutetaan suunnitellusti.

Terveysliikuntaryhmät sisätiloissa muutetaan toteutettavaksi ulkona maksimissaan 10 hengen ryhminä.

Nuorisotyö tukee ja palvelee nuoria verkossa tehostetusti. Nuorisotila Yläkerrassa järjestetään kerhotoiminta, jossa ryhmän koko pidetään 10 henkilössä. Nuorisotilalla ei järjestetä ns. Olohuone eli avoimien ovien toimintaa.

Kuhmon musiikkiopiston ryhmätoiminnot jatkuvat soveltaen ryhmäkokoja ja yli 70-vuotiaiden erityisryhmät jäävät tauolle. Muskaritunnit ja orkesterit, joiden osallistujamäärä on yli 10 henkilöä, siirretään etäopetukseen. Alle 10 hengen kamarimusiikkiryhmät, säestykset ja musiikin hahmotusaineiden ryhmät voidaan järjestää. Aikuisilla tulee olla kasvomaskit. Yksilöopetus voidaan järjestää lähiopetuksena.

Joulukirkko ja itsenäisyyspäivän juhla toteutetaan virtuaalisesti. Vanhojen tansseja harjoitellaan siten, että tanssitaan vain oman parin kanssa. Lukiolla on valmius siirtyä etäopiskeluun päivän varoajalla. Kasvomaskisuositus on voimassa perusopetuksessa yli 15-vuotiailla koulukuljetuksissa. Perusopetuksessa varaudutaan siihen, että laajentumisvaiheessa kasvomaskisuositus astuu voimaan. Toisen asteen oppilaitoksissa, kuten Kuhmon yhteislukiossa, on kiihtymisvaiheessa voimassa maskisuositus. Perusopetuksessa ei järjestetä joulujuhlia (pois lukien kyläkoulut, omille oppilaille), vaan ohjelmat nauhoitetaan ennakkoon ja katsotaan luokissa. Joulukirkko järjestetään myös etänä.

Kaikissa Kuhmon päiväkodeissa lapsi luovutetaan joko ulkona tai ovella.

Kuhmon kaupungin varautumisen johtoryhmä vetoaa kuntalaisiin vastuullisen ohjeiden noudattamisen puolesta. Tämä on tärkeää, jotta Kainuussa ja Kuhmossa ei siirryttäisi leviämisvaiheeseen. Kuhmon kaupungin varautumisen johtoryhmä kiittää kuhmon asukkaita, vapaa-ajanasukkaita ja yrityksiä hyvästä yhteistyöstä ja toiminnasta aikaisemmissa vaikeissa epidemian tilanteissa.

– Hyvä varautuminen on parasta elinkeino- ja hyvinvointipolitiikkaa. Jouluostoksilla voi asioida turvaohjeita noudattaen. Paikallista elinkeinoelämää tukee se, että käytämme paikallisia palveluita turvallisesti, toteaa kaupunginjohtaja Tytti Määttä .

Kuhmossa on viimeksi tilastoitu marraskuun 23. päivä yksi koronatartunta.

Kuhmon kaupungin varautumisen johtoryhmän antamat uudet koronaohjeistukset ovat voimassa 18.12. saakka.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä