Paikallisuutiset

Pysähdy! -kampanja muistuttaa petoksista

Poliisin kampanjan tavoitteena on pysäyttää, havahduttaa ja saada ihmiset hakemaan ajoissa apua. Viikolla 13 keskitytään ikääntyneisiin kohdistuneisiin petoksiin.

Poliisin syksyllä käynnistämä Pysähdy! -kampanja jatkuu. Tavoitteena on pysäyttää, havahduttaa ja saada ihmiset hakemaan ajoissa apua.

Viikolla 13 keskitytään ikääntyneisiin kohdistuneisiin petoksiin.

Poliisin tietoon tulleiden Internetin avulla tehtyjen petosten määrä on jatkanut kasvuaan. Vuodesta 2019 vuoteen 2020 poliisin tietoon tulleiden niin sanottujen nettipetosten määrä on kasvanut yli 30 prosenttia. Poliisi on lisännyt yhteistyötä rikoksia ennalta estävässä viestinnässä viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viime aikoina eri tyyppiset petokset, etenkin ikääntyneisiin kohdistuneet, ovat olleet uutisotsikoissa päivittäin. Pelkästään poliisin tietoon tulee vuosittain noin 4 500 yli 65-vuotiaisiin kohdistunutta petosta, joista jokainen on liikaa, poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen Poliisihallituksesta sanoo.

Rikollisten keinot ja paikat ovat monet. Rikos voi tapahtua niin kotona, puhelimessa kuin verkossakin.

Internetiä hyväksikäyttäen tehtyjen petosten tekotavat ovat Pöyhösen mukaan kehittyneet siten, että rikollista toimintaa on vaikea erottaa laillisesta toiminnasta. Rikolliset ovat luoneet esimerkiksi suomenkielisiä aidoilta näyttäviä nettisivuja. Rikoksentekijöiden yhteydenotot saattavat olla suomenkielisiä ja soitot tulevat suomalaisista puhelinnumeroista.

Pöyhösen mukaan Ikäihmisten tavoittaminen ja petoksista varoittaminen on usein hankalaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Onkin tärkeää, että eri tahot tekevät yhteistyötä keskenään. Lisäksi meistä jokaisen olisi kannettava huolta läheisistään ja tuntemistaan ikäihmisistä ja kertoa heille nykypäivän rikollisten tekotavoista ja vaaranpaikoista, joissa voi joutua huijatuksi, hän sanoo.

Viime vuonna keskeisenä petosten tekomuotona olivat myös niin sanotut sijoitus- ja toimitusjohtajapetokset, joissa rikoksella aiheutetut vahingot ylsivät tuhansista aina satoihin tuhansiin euroihin saakka.

Vuoden 2021 keskeisenä petosten tekotapana ovat olleet niin sanotut puhelimitse tehdyt helpdesk- petokset. Näissä soittaja esiintyy esim. Microsoftin it-asiantuntijana ja kertoo asianomistajan tietokoneen käynnissä olevasta hakkeroinnista ja rahojen menettämisen vaarasta.

– Tekotapaan kuuluu usein etäkäyttöohjelman asentaminen tai luotto- ja pankkikorttitietojen tai verkkopankkitunnusten kalastelu. Näissä uhreina ovat juuri ikäihmiset, Tuomas Pöyhönen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kampanjan viisi teemaa; mielenterveysongelmat, päihdeongelmat, lähisuhdeväkivalta, nettipetokset ja liikenneturvallisuus on poimittu poliisin analyysista.

– On erittäin tärkeää ennalta estää uusia virustartuntoja, mutta samalla on tärkeää muistaa ja tiedostaa, että yksinäisyys, rahahuolet sekä päihde- ja mielenterveysongelmat ovat jo pitkittyneen koronatilanteen vuoksi vieneet monen jaksamisen äärirajoille. Me poliisissa kannamme huolta vaikeassa tilanteessa olevista ja haluamme muistuttaa, että pidetään yhdessä huolta toisistamme. Yksin ei pidä kenenkään jäädä ja aina on apua saatavilla, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

Pysähdy! -kampanjan sivulle on kerätty tärkeitä yhteystietoja avun hakemisen ja saamisen tueksi.

Petoksen uhriksi joutunut tai päihdeongelmainen voi tuntea häpeää ja siksi jokainen voi auttaa lähimmäistään hakemaan apua.

Viikolla 13 poliisin Pysähdy! -kampanjassa keskitytään ikääntyneisiin kohdistuneisiin petoksiin. Poliisin tietoon tulleiden Internetin avulla tehtyjen petosten määrä on jatkanut kasvuaan. Vuodesta 2019 vuoteen 2020 poliisin tietoon tulleiden niin sanottujen nettipetosten määrä on kasvanut yli 30 prosenttia.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä