Paikallisuutiset

Ravintolarajoitukset päättyvät 1. maaliskuuta

Aluehallintovirasto muistuttaa toimimaan edelleen terveysturvallisesti. Hygieniavaatimuksia ja -velvoitteita koskevat pykälät yhä voimassa kesäkuun loppuun 2022.

Ravintoloiden anniskelua, aukioloaikaa, asiakasmäärää ja istumapaikkoja koskevat väliaikaiset rajoitukset poistuvat maaliskuun alusta alkaen. Vaikka rajoituksia puretaan, ovat tartuntatautilain hygieniavaatimuksia ja -velvoitteita koskevat pykälät yhä voimassa 30.6.2022 asti koko Suomessa.

Viimeisimmät ravintolarajoitukset ovat koskeneet ravintoloiden aukiolo- ja anniskeluaikaa ja asiakasmäärää sekä istumapaikkavaatimusta.

Vaikka valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset poistuvat, ovat ravintoloita koskevat, lakiin perustuvat yleiset hygieniavelvoitteet voimassa maaliskuun loppuun asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos tautitilanne muuttuu tai sairaalakuormitus nousee merkittävästi, valtioneuvosto harkitsee ravitsemisliikkeitä koskevia rajoituksia uudelleen. Viranomaiset seuraavat koronatilannetta tarkasti ja varmistavat terveysturvallisen arjen muuttuvissakin tilanteissa.

Tilojen terveysturvalliseen käyttöön velvoittavat määräykset ovat päättymässä monilla alueilla

Aluehallintoviraston asettamat määräykset, jotka velvoittavat toimijoita tilojen terveysturvalliseen käyttöön, ovat päättyneet tai päättymässä monilla alueilla. Näiden tartuntatautilain pykälään 58 d perustuvien määräysten tarkoitus on varmistaa, että lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan vähentää erilaisissa tiloissa, jotta esimerkiksi sisäliikunnan harrastaminen on turvallista.

Tilojen terveysturvalliseen käyttöön liittyvät määräykset koskevat asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kirjastoja, liikuntatiloja ja kauppoja. Määräykset eivät edellytä esimerkiksi tietyn mittaisia turvavälejä, vaan toimijoiden on itse arvioitava, millaisilla keinoilla tartuntariskiä voi ehkäistä. Keinoja voivat olla esimerkiksi asiakaspaikkojen väljä sijoittelu tai ilmanvaihdon tehostaminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tartuntatautilain mukaiset hygieniavaatimukset ovat voimassa 30.6.2022 asti koko Suomessa

Vaikka aluehallintoviraston asettamat tilojen terveysturvalliseen käyttöön velvoittavat määräykset ovat päättymässä ja valtioneuvosto purkaa ravintolarajoituksia, voimassa ovat edelleen hygieniavaatimuksia koskevat tartuntatautilain pykälät 58 a ja 58 c. Nämä pykälät ovat voimassa kesäkuun loppuun asti koko Suomessa.

Pykälä 58 c koskee kaikkia yleisölle avoimia ja asiakkaille ja osallistujille varattuja toimitiloja ilman erillistä viranomaispäätöstä.

Pykälä velvoittaa yleisölle avoimista ja asiakkaille ja osallistujille varatuista tiloista vastaavia esimerkiksi huolehtimaan siitä, että asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja että tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan. Se huolehtii antamaan osallistujille, kuten kuntosalin asiakkaille tai opetukseen osallistuville toimintaohjeet siitä, miten etäisyyden ylläpitäminen, käsien puhdistaminen ja muiden tartuntoja estävien käytänteiden noudattaminen onnistuu tilassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pykälä huolehtii myös järjestämään asiakkaiden ja osallistujien oleskelun niin väljästi, kuin on juuri kyseisessä toiminnassa mahdollista ja sijoittamaan mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan.

Samaan aikaan voimassa oleva tartuntatautilain pykälä 58 a puolestaan asettaa vastaavia hygieniavaatimuksia ravitsemisliikkeille. Tämän pykälän mukaan toiminnanharjoittajan on huolehdittava esimerkiksi siitä, että asiakkaiden saapuminen ja oleskelu järjestetään riittävän väljästi ja että asiakaspaikat ovat riittävän etäällä toisistaan.

Pandemia ei ole vielä ohi, vaikka rajoituksia puretaan – jokaisen vastuu terveysturvallisesta toiminnasta korostuu

Vaikka rajoituksia puretaan monilla alueilla, ei koronapandemia ole vielä ohi. Nyt voimme taas osallistua tapahtumiin, kokoontumisiin ja pitkään kaivattuun yhteiseen tekemiseen. Jotta yhteiskuntamme voi pysyä auki ja pystymme palaamaan mahdollisimman tavalliseen arkeen, jokaisen oma vastuu terveysturvallisesta toiminnasta korostuu. Muistetaan turvavälit, suojaudutaan rokotteilla ja jäädään oireisena kotiin.

Lisätietoa kaikkien Suomen sairaanhoitopiirien ajantasaisista rajoituksista ja suosituksista on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivu

Aluehallintoviraston toimintaa ohjaa kahdeksan ministeriötä. Aluehallintovirasto edistää perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Se hoitaa myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä.

Kainuussakin valvotaan ravintoloita tehostetusti lähiviikkoina.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä