Sadut auttavat ymmärtämään maailmaa
Sadut ja tarinat ovat olleet kautta historian tärkeä keino jakaa perinnettä sekä opastaa nuorempaa sukupolvea. Aluksi tarinat kulkivat kertomalla, myöhemmin niitä kirjoitettiin ylös.
Sadut mielletään usein lapsille tarkoitetuksi, mutta ne voivat olla suunnattu myös aikuisille. Wikipedia erottaa sadun ja myyttisen kertomuksen toisistaan sillä, että satuihin ei oikeasti uskota. Myyttisiin kertomuksiin taas uskottiin, ainakin vertauskuvallisesti.
Saduissa käsitellään usein aiheita, jotka kuvaavat kasvamista ja kehittymistä. Lapsi ymmärtää sadut ikätasonsa mukaisesti ja oppii satujen kautta ymmärtämään maailmaa sekä itseään. Vaikka satu ei olisi suoranaisesti opettava, liittyy siihen useimmiten jokin tärkeä viesti.
Lapsille on tänä päivänä tarjolla monenlaista kirjallisuutta, mutta perinteisiä satuja kannattaa myös lukea. Satujen ja tarinoiden lukeminen kehittää lapsen sanavarastoa ja mielikuvitusta. Lukuhetki voi olla myös tärkeä yhdessäolon ja läheisyyden hetki.
Ei ole ihme, että sadut ja tarinat ovat kiehtoneet ihmistä kautta historian. Niiden arvo ei ole vähentynyt tänäkään päivänä, vaikka tietoa on saatavilla monella muullakin tavoin. Tarinat ovat myös hyvä keino irrottautua hetkeksi arjen asioista. Satumaailmassa kaikki on mahdollista.