Ihmiset

Silmävammat lisääntyneet – käytä suojalaseja ilotulittaessasi, myös katsojalle suositus

Ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat lisääntyivät jo kahtena vuonna peräkkäin. Viime vuodenvaihteessa 21 henkilöä sai silmävamman, kun edellisvuonna silmävammoja oli 11 ja vuotta aiemmin vain viisi.

– Silmävammat voitaisiin parhaiten välttää käyttämällä suojalaseja. Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujille, ja niiden käyttöä suositellaan myös ilotulitusten katsojille. Noin puolet silmävamman saaneista oli viime uutenavuotena ilotulitusten katsojia. Osa vammautuneista oli lapsia ja nuoria, kerrotaan Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Silmävammojen määrä on pitkällä aikavälillä laskenut, mutta vammojen määrä vaihtelee vuosittain. Ennen lainsäädännön tuomia rajoituksia vuonna 2010 silmävammojen lukumäärä oli huomattavasti nykyistä suurempi. Tiedot ovat peräisin Suomen Silmälääkäriyhdistyksen tilastoista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Älä anna ilotulitteita lasten ja nuorten käsiin!

Silmävammoja saivat myös lapset ja nuoret, joista osa oli itse sytyttänyt ilotulitteita. Tukes muistuttaa, että ilotulitteet ovat räjähteitä ja niiden käyttö on sallittua vain täysi-ikäisille. Ilotulitteita ei missään tapauksessa saa antaa lasten käsiin.

Myös ilotulituksen katsojan kannattaa käyttää suojalaseja ja huolehtia turvaetäisyydestä

Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteen sytyttäjälle ja niitä suositellaan myös ilotulituksia katsoville. Viime vuonna puolet silmävamman saaneista oli ilotulitusten katsojia. Vammoilta olisi hyvin todennäköisesti vältytty käyttämällä suojalaseja.

Loukkaantuneiden mukaan useimmissa tapauksissa ilotulite oli kaatunut ja lentänyt heitä kohti. Ilotulituksia seuratessa kannattaakin muistaa myös riittävä turvaetäisyys. Vanhempien on syytä huolehtia, että lapset pysyvät riittävän kaukana ilotulitteista. Ilotulitteet saattavat joskus lentää väärään suuntaan ja aiheuttaa varaa sivullisille.

– Ilotulitteen kaatumisen voi estää noudattamalla käyttöohjeita ja tukemalla padat huolellisesti vaikkapa kivillä, sanoo ylitarkastaja Jonas Sjelvgren .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Millaiset suojalasit kannattaa hankkia

Mitkä tahansa lasit eivät suojaa silmiä samalla tavalla kuin oikeat suojalasit. Suojalaseja hankkiessasi kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin: suojalaseissa pitää olla mm. CE-merkintä sekä valmistajan tiedot ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

Varmistu myös, että suojalasit on tarkoitettu kipinöiltä, roiskeilta ja sinkoilevilta irtokappaleilta suojautumiseen. Kunnolliset suojalasit asettuvat kasvoille hyvin ja estävät roiskeiden pääsyn silmiin joka suunnalta.

Viranomainen ei tarkasta ilotulitteita ennakkoon

Tukesin teettämän kyselyn mukaan 87 prosenttia suomalaisista luulee, että viranomaiset tarkastavat ilotulitteet ennakkoon. Tämä ei pidä paikkaansa. Vastuu ilotulitteen turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja jakelijalla.

Maahantuojan velvollisuutena on tuoda markkinoille vain sellaisia ilotulitteita, jotka täyttävät niille asetetut vaatimukset. Ilotulitteissa on oltava asianmukaiset merkinnät ja niiden mukana pitää toimittaa tarvittavat asiakirjat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maahantuojan on ilmoitettava ilotulitteen yhteydessä myös nimensä ja yhteystietonsa. Jakelijan velvollisuutena on laittaa myyntiin vain sellaisia tuotteita, joissa on asianmukaiset merkinnät ja asiakirjat.

Ilotulitteiden on täytettävä laissa säädetyt turvallisuusvaatimukset ja niiden aiheuttaman vaaran tulee olla mahdollisimman vähäinen. Suomessa myytävän ilotulitteen ja muun pyroteknisen tuotteen pitää olla CE-merkitty. Lisäksi tuotteessa pitää olla ohjeet oikeasta käytöstä ja säilytyksestä sekä tuotetiedot suomeksi ja ruotsiksi.

Tukes valvoo ilotulitteita pistokokein

Tukes valvoo ilotulitteiden vaatimustenmukaisuutta riskiperusteisesti ja pistokokein. Valvonta painottuu erityisesti vuodenvaihteen ilotulitemyyntiin ja valvonnassa tarkastellaan kuluttajille myynnissä olevia ilotulitteita.

Tänä vuonna ilotulitteiden valvontaa tehtiin myyntipisteissä 27.–28.12. yhteistyössä paikallisten pelastuslaitosten kanssa seuraavilla alueilla: Tampere, Pori, Lappeenranta, Mikkeli, Porvoo, Loviisa, Kouvola ja Kotka.

Tukesin valvonnassa kiinnitetään huomiota tuotteiden merkintöihin, käyttöohjeisiin ja ulkoiseen kuntoon.

Pelastuslaitokset valvovat ilotulitteiden myyntipisteitä

Ilotulitteita luovutetaan kuluttajille vain pelastusviranomaisen hyväksymistä myyntipisteistä. Ilotulitteiden myyntikauden aikana pelastuslaitokset tarkistavat alueillaan olevien myyntipisteiden turvallisuusjärjestelyt mm. ilotulitteiden varastoinnin, poistumisteiden ja henkilökunnan pätevyyksien osalta.

Pelastuslaitokset voivat myös asettaa alueellisia rajoituksia ilotulitteiden käytölle. Ilotulitteiden käyttö voidaan kieltää alueilla, joissa niiden käytön on katsottu aiheuttavan eritystä vaaraa suurelle ihmisjoukolle tai esimerkiksi historialliselle rakennusympäristölle. Tarkasta mahdolliset rajoitukset alueesi pelastuslaitoksen viestintäkanavilta.

Myyntipisteissä on ohjeita siitä, miten toimimattoman ilotulitteen kanssa on toimittava. Ensisijaisesti tuotteen voi palauttaa myyntipaikkaan tai maahantuojalle.

Tukes kampanjoi ilotulitteiden turvallisen käytön puolesta

Tukes toteuttaa TikTokissa vaikuttajayhteistyökampanjan, jonka kohderyhmänä on erityisesti nuoret. Kampanjan pääviesti on "Huomioi itsesi ja muut – ilotulitteiden turvallinen käyttö ei ole rakettitiedettä".

Yhteistyössä mukana olevat TikTok-vaikuttajat ovat Arttu Laitinen , Chimbula ja Weksi. Kampanjan teemat näkyvät myös Tukesin omissa sosiaalisen median kanavissa.

Kuhmon kaupungin uudenvuodenaattoillan ilotulitus on kolmeosainen. Kuhmon oma varautumisen johtoryhmä on pyytänyt, että seurueet pitäisivät ilotulitustapahtumassa toisiinsa turvaväliä ja yli 12-vuotiaat maskia.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä