Paikallisuutiset

Sote aloittaa kolmannet rokotukset tietyille ryhmille

Kainuun sote aloittaa kolmannen koronarokotuksen antamisen eräille kohderyhmille.

Laitoksissa ja hoivakodeissa asuville rokotukset toteutetaan influenssarokotusten yhteydessä marraskuussa. Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Kolmanteen rokoteannokseen oikeutetut voivat rokottautua yleisillä rokotusvuoroilla neuvoloissa ja pop-up -pisteillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolmas rokoteannos annetaan THL:n suosituksen mukaisesti kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä lääketieteellisille riskiryhmille. Lääketieteellisillä riskiryhmillä tarkoitetaan rokotusjärjestyksen ryhmiä 1 ja 2.

Lisäksi THL suosittelee, että iäkkäät ja vakavan koronavirustaudin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat, jotka ovat saaneet koronatartunnan sekä saaneet yhden annoksen koronarokotetta, saisivat tehosteena toisen rokoteannoksen.

– Toinen rokoteannos voidaan tarjota heille aikaisintaan kuusi kuukautta joko koronatartunnan tai edellisen rokoteannoksen jälkeen sen mukaisesti, kumpi on ollut viimeisin, todetaan Kainuun soten tiedotteessa.

Kolmansissa annoksissa hyödynnetään Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta ja Modernan Spikevax-rokotetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensisijaisesti suositellaan samaa valmistella, jolla rokotettava on saanut myös toisen annoksen, mutta tarvittaessa voidaan tarjota myös toista valmistetta. Kolmantena annoksena annettaessa Spikevaxista käytetään kuitenkin vain puolikasta annosta.

Rokotevalmistajan tutkimuksissa tehosteannoksena on käytetty puolikasta annosmäärää, jolla on saatu aikaiseksi erittäin hyvä rokotevaste.

Pienemmällä Spikevax-annosmäärällä myös haittavaikutusten todennäköisyys jää pienemmäksi. Valmistaja on Yhdysvalloissa hakenut myyntilupaa tehosterokotteelle nimenomaan puolikkaalla annoksella.

Myös lyhyellä annosvälillä rokotteet saaneiden kolmansiin annoksiin suositellaan jatkossa Comirnatya tai puolikasta annosta Spikevaxia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voimakkaasti immuunipuutteisille voidaan kolmantena annoksena edelleen antaa kokonainen Spikevax-annos. Jos rokotettavalle ei voida allergian vuoksi antaa mRNA-rokotetta, voidaan käyttää AstraZenecan tai Janssenin rokotetta.

Vakavalle koronavirustaudille alttiiden rokotusjärjestys löytyy THL: nettisivuilta.

Kolmas annos annetaan kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville ilman, että ikä vaikuttaa, sekä lääketieteellisille riskiryhmille.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä