Paikallisuutiset

Sotessa varaudutaan sähkökatkoihin – häiriötilanteessa korostuu myös toisista huolehtiminen

Talven huippukulutuksen tai häiriötilanteiden aikana sähköstä voi syntyä pulaa.

Sähköjärjestelmän turvaamiseksi ja yhteiskunnan toiminnan varmistamiseksi voidaan sähkön jakelua joutua rajoittamaan.

Käytännössä tämä tarkoittaisi ajallisesti ja alueellisesti rajattuja sähkökatkoksia, jotka toteutetaan ennalta suunnitellulla tavalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kriittisten kohteiden, kuten sairaaloiden, toiminta pyritään turvaamaan mahdollisimman kattavasti. Kotitalouksiin kohdistuvat sähkönjakelun katkokset ovat mahdollisia, mikäli sähköpulaa ei voida muilla keinoilla välttää.

Suunnitellut katkokset voivat kestää kaksi tuntia kerrallaan. Häiriötilanteet, esimerkiksi sähköverkon vauriot, voivat aiheuttaa pitkäkestoisiakin katkoksia.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen viranomaiset ovat myös Kainuussa varautuneet häiriö- ja poikkeustilanteisiin.

Vuoden alussa käynnistyvän Kainuun hyvinvointialueen toiminnassa valmiussuunnittelua on tehostettu soten ja pelastuslaitoksen yhdistyessä samaan organisaatioon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hoito- ja hoivalaitoksia ja muita yksiköitämme on ohjeistettu sähkökatkoksien varalta. Materiaalia toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi myös lisätään, esimerkiksi valaistuksen, virtalähteiden ja hygienian osalta. Erityiseen huoleen potilailla tai asiakkailla ei ole syytä. Pyrimme ennakoimalla varmistamaan, että mahdolliset lyhyet sähkökatkokset eivät merkittävästi vaikeuta toimintaa, kertoo Kainuun soten tiedotteessa turvallisuuspäällikkö Jaakko Perhovaara .

Kansalaisten omatoiminen varautuminen ja toisista huolehtiminen korostuvat häiriötilanteissa

Asukkaiden omatoiminen varautuminen erilaisiin häiriötilanteisiin on keskeistä, sotesta todetaan. Myös lähimmäisistä huolehtiminen korostuu, esimerkiksi yksin asuvien iäkkäiden naapuriapu on tärkeää. Pitkittyneissä tilanteissa kansalaisten keskinäinen ja omatoiminen apu vapauttaa myös viranomaisten resursseja kiireellisiin tehtäviin.

– Kainuussa ihmisillä on kokemusten myötä kohtuullisen hyvä valmius. Etenkin vanhemmassa väestössä on totuttu selviytymään erilaisissa olosuhteissa, mutta nyky-yhteiskunnan riippuvuus sähköstä voi silti yllättää monilla tavoin. Laitteiden ja lämmityksen lisäksi on huomattava, että myös vesi- ja viemärihuolto pysähtyy. Kotitalouksien tulee varautua useamman vuorokauden varalta ruokien, veden, lääkkeiden, hygienian ja lämmön tarpeisiin, korostaa Kainuun pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Saku Hämäläinen .

Sähkökatkot vaikuttavat joko välittömästi tai viiveellä tietoliikenne- ja puhelinyhteyksiin. Varavirtalähteiden avulla voi varautua esimerkiksi puhelimen lataamiseen. Paristokäyttöinen radio on tärkeä yleistilanteen ja viranomaistiedotteiden seuraamiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kansalaisten arkeen vaikuttaa sähköisen maksuliikenteen pysähtyminen ja kauppojen sulkeutuminen. Myös polttoainejakelu pysähtyy pumppujen sammuessa.

Ennakoimalla voi omalta osaltaan vaikuttaa mahdollisten häiriötilanteiden vaikutuksiin.

Lisätietoja omatoimisesta varautumisesta saa esimerkiksi 72tuntia.fi -verkkosivuilta.

Kirjoittaja toteaa, että energian hinnoittelupoltiikka vaikuttaa yritysten kannalta siihen, millaisina ne kokevat kuntien veto- ja pitovoiman.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä