Suomalaisen kulttuurin kivijalkaa juhlittiin musiikilla ja tanssilla – mukana video!
Julkaistu: 2.3.2023 klo 11:05Kalevalan päivän juhlassa muistettiin kolmea nuorta kulttuuripalkinnoilla ja julkistettiin uusi apuraha.
Kalevalan päivän juhlaa kohtasi heti alussa positiivinen ongelma: paikat loppuivat kesken Juminkeon galleriatilassa järjestetyssä tapahtumassa. Hätä ei kuitenkaan ollut tämän näköinen, sillä lisätuoleja kiirehdittiin pikaa pikaa paikalle.
Musiikin ja tanssin täyteisen tapahtuman synty on siinä päivässä, kun Elias Lönnrot signeerasi esipuheen Kalevalan ensimmäisestä versiosta, joka tunnetaan myös Vanhana Kalevalana. Lönnrotin käsi piirsi nämä kirjaimet 188 vuotta sitten 28. päivänä helmikuuta. Kalevalan päivänä juhlistetaan koko suomalaista kulttuuria, jonka luja kivijalka eepos on.
Mikään ei ole kuitenkaan niin "pyhää", että sitä ei voisi myös muokata ja soveltaa kulloisenkin tarpeen mukaan, ja sellainen tanssiesitys nähtiinkin Kalevalan päivän juhlassa tiistaina.
Suohon tanssinta -teos perustui Joukahaisen ja Väinämöisen kalabaliikkiin, joka päätyi ensiksi mainitun kannalta niin tukalasti, että tämä meni lupaamaan sisarensa vanhan Väinämöisen puolisoksi. Tanssiteoksessa oli näkökulmaa vaihdettu ja sukupuolirooleja käännetty toisin päin.
"On hirveän tärkeä asia, että meidän nuorilla on mahdollisuuksia harrastaa kulttuuria."
Lisäksi nähtiin sikermä loistavia musiikkiesityksiä ja loppuhuipentumana kulttuuripalkintojen jako kolmelle lahjakkaalle kuhmolaiselle nuorelle.
– On ollut ilahduttavaa huomata, miten paljon innokkaista ja omistautuneita kulttuuria harrastavia nuoria meillä täällä Kuhmossa on, totesi ensi alkuun kirjasto- ja kulttuuripäällikkö Hanne Heikkinen .
Hän antoi tunnustusta myös nuorten opettajille ja harrastusten vetäjille.
– On hirveän tärkeä asia, että meidän nuorilla on mahdollisuuksia harrastaa kulttuuria.
Kulttuuripalkinnon saivat Anna-Helmi Haverinen, Sonja Pikkarainen ja Elina Mikkonen. Oikealla Hanne Heikkinen onnittelee. Kuva: Jarno Hiltunen
Peruskoulun yhdeksäsluokkalainen on opiskellut Kuhmon musiikkiopistossa kanteleensoittoa. yhdeksäsluokkalainen Sonja Pikkarainen on opiskellut Kuhmon musiikkiopistossa kanteleensoittoa.
– Kanteleensoitossa hän on erityisesti kiinnostunut improvisaatiosta ja pelimusiikin sovittamisesta kanteleelle, Heikkinen kertoi.
Pikkarainen on opiskellut myös tanssia useiden vuosien ajan. Suunnitellessaan koreografioita ja esiintyessään hän käyttää rohkeasti mielikuvitusta ja osaa myös heittäytyä.
Tänä keväänä Pikkarainen saa todistuksen musiikkiopiston perusopintojen suorittamisesta. Lisäksi hän on kiinnostunut teatterista ja kuvataiteista.
– Piirrän vapaa-ajalla ja teatteria harrastan mahdollisuuden nähdessäni, Pikkarainen kertoi Kuhmolaisen haastattelussa.
Luovat harrastukset mahdollistavat erilaisia ulottuvuuksia ja tasoja itsensäilmaisun työkalupakkiin.
Monista harrastuksista huolimatta aika ei ole kortilla, sillä Kuhmossa esimerkiksi ei ole jatkuvaa teatteritoimintaa.
– Tämä on yleensä kesän harrastuksena.
Carvalacciduo oli eräs illan esiintyjistä. Kuva: Jarno Hiltunen
Tämän kevään abiturientti Anna-Helmi Haverinen on ollut Minna Blomin oppilaana 14 vuoden ajan.
– Hän on vaikuttanut monipuolisesti Kuhmon musiikkielämään ensin pienenä viulu- ja laulusolistina, sittemmin nuorena taiturina lukuisissa soolo-, orkesteri ja kamarimusiikkiesiintymisissä, totesi perusteluista tapahtumatuottaja Hilkka Komulainen .
Haverinen on toiminut usean vuoden ajan kesämuusikkona ja osallistunut Kuhmon Kamarimusiikin musiikkileirille.
– Hän on lahjakas ja tunnollinen soittaja ja suhtautuu aina ystävällisesti soittokavereihinsa.
Haverinen kertoi, että viulunsoitto on itseilmaisun lisäksi oivallinen tapa rentoutua.
Ensi syksynä hän myös suuntautuu musiikin ammattiopintoihin.
Le Kante esiintyy. Kuva: Jarno Hiltunen
Yläkoulun kahdeksasluokkalainen Elina Mikkonen osallistuu kansalaisopiston nuorten kuvataideryhmän toimintaan ja muutoinkin vapaa-aikanaan hän harrastaa kuvataiteita.
Hän on suunnitellut eläinaiheisia teatterinaamioita.
– Elina kiersi vuoden 2022 lopussa joulutapahtumissa suunnittelemiensa maskien kanssa esitellen ja markkinoiden niitä, totesi kirjasto- ja kulttuuripäällikkö Heikkinen.
Mikkonen tekee kissanaamioita, jotka hän maalaa ja koristelee.
– Niitä voi käyttää esimerkiksi halloweeneissa, naamiaisissa tai missä haluaa, ihan vaikka seinäkoristeena.
Kissa-aihe oli Mikkosesta kiehtova ja erilainen.
– Tykkään tehdä niitä.
Eeva-Kaisa Kohonen esitti oman sävellyksensä kanteleelle nimeltä Odotus. Kuva: Jarno Hiltunen
"Pieni yllätyskin" oli illassa luvassa: Juminkeko julkisti säestyksettömän laulun apurahan, joka on 1000 euron suuruinen.
– Sillä halutaan kannustaa luoviin musiikkiesityksiin maailman historian yleisimmällä musisoinnin tavalla, totesi toiminnanjohtaja Olga Zaitseva .
Säestyksettömän laulun esitystään voi ehdottaa apurahan saajaksi toukokuun loppuun saakka.
– Esitys voi olla perinteinen tai uusi, esimerkiksi vaikka runolaulu.
Juminkeko tilaa apurahalla esityksen seuraavan vuoden Kalevalan päivän juhlaan.
Kanteleet säestivät Suohon tanssintaa. Kuva: Jarno Hiltunen
Olga Zaitseva kertoi "pienestä yllätyksestä". Kuva: Jarno Hiltunen
Tästä näet koosteen Kalevalan päivän juhlan ohjelmasta!