Täydelliset talvipäivät odottavat matkailijaa Erä-Kainuussa

Puolanka, Hyrynsalmi ja Suomussalmi muodostavat erämaan tuntua hehkuvan matkailualueen, jonne on helppo tulla nauttimaan luonnon rauhasta. Kainuun vaaramaisemat ovat talvella takuulla lumisia, sillä ensilumi sataa usein jo marraskuun alussa. Talvilomaa ajatellen lunta riittää hyvinkin huhtikuun loppuun saakka. Alueelta löytyy paljon ainutlaatuisia kohteita, joita muualla Suomessa ei yksinkertaisesti ole. Kolmen kunnan muodostama Erä-Kainuu tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia niin aktiivilomalaiselle kuin luonnon rauhasta nauttijalle.

- Esimerkiksi Hossan kansallispuistosta löytyy ylläpidettyjä reittejä talvipyöräilyä varten. Kainuun matkailukeskuksia yhdistää laaja moottorikelkkareittien verkosto ja ajettavaa riittää 2 000 kilometriä. Vapaakelkkailuun (freeride) tarkoitettuja alueitakin löytyy kaksi kappaletta. Toisesta matkailukeskuksesta tai kunnasta toiseen on helppo siirtyä moottorikelkalla, ja retken päätteeksi päästä kylpylään ja puhtaisiin lakanoihin, vinkkaa Suomussalmen matkailukoordinaattori Tiia Mustonen .

- Pohjanmaalta käy meillä paljon matkailijoita, joten tie taitaa viettää tänne hyvin. Olemmehan me lähempänä kuin Lappi, matkailun asiantuntija Leena Penttinen Puolangalta muistuttaa.

Hiihtämiseen löytyy kaikilta kolmelta paikkakunnalta latuprofiileja niin kunnonkohotukseen kuin kilpahiihtoonkin.

- Paljakan luonnonpuistossa ei voi hiihtää, mutta latu menee aivan alueen vierestä, jolloin sen koskematon luonto on siten aistittavissa, Penttinen kertoo.

- Ja mikäpä on ihaninta kuin lähteä keväthangilla Kiantajärvelle hiihtelemään aurinkolatua pitkin. Meillä on mahdollista lähteä, vaikka viikoksi, hiihtämään Upitrekin järjestämille vaelluksille, Mustonen mainitsee.

Et ole silloin todellakaan ruuhka- Suomen keskellä.

Elämyksiä monenlaiseen makuun

Vaarojen huipuilta avautuu huikeita maisemia, mitä ihaillessa on tilaa hengittää ja myös hellittää.

- Metsäelämys säilyy aivan huipulle asti. Palkitseva kokemus todentaa, että Kainuu on todella metsäistä aluetta. Et ole silloin todellakaan ruuhka-Suomen keskellä.

- Suomessa ei juurikaan ole vesiputouksia, ja veisinkin vieraani ehdottomasti myös Hepokönkään vesiputoukselle. Mystisen sinisen taivaan alla ja lumimaisemassa putous on maaginen näky. Siellä käy niin paljon ihmisiä, että putoukselle johtavaa polkua ei tarvitse pitää auki talvisin. Hepokönkään parkkipaikalle vievää tietä aurataan läpi talven, Penttinen sanoo.

- Itselleni tulee vieraita varten mieleen Julma-Ölkyn jääputous talvella, toisena Kiantajärven aurinkolatu, kolmantena vaihtoehtona ehkä talvipyöräily Hossan maisemissa sähköavusteisella fatbikella. Täydellisen talvipäivän kruunaa, kun pääsee illalla kylpylään, Mustonen visioi.

Kahden vaaran väliin rakennetussa Ukkohallan matkailukylässä Hyrynsalmella tunnelma on kuin alppikylässä ja palveluvalikoimaa löytyy joka lähtöön.

- Kainuun huipulla sijaitsevan vaaran päällä olevista näköalahuoneistoista on näkymät kymmenien kilometrien päähän. Ukkohallan saunamaailman yhdeksän erilaista saunaa kutsuvat rentoutumaan, Hyrynsalmen kehityspäällikkö Pekka Oikarinen mainitsee muutamia matkailutärppejään.

Ukkohallassa tapahtuu ympäri vuoden, mistä esimerkkeinä maailmankuulun suopotkupallon MM-kisojen rinnalle kehitetyt helmikuussa järjestettävät umpihankijalkapallon ja umpihankifrisbeegolfin MM-kisat.

Lue lisää seudun tuoreita talvimaitkailu-uutisia .

Kolmen kunnan muodostaman Erä-Kainuun alueelta löytyy sykähdyttävääluontoa, pirteitä aktiviteetteja sekä hemmottelua rentoutumiseen.