Paikallisuutiset

THL:n yleinen maskisuositus poistuu – kolmea poikkeusta lukuun ottamatta

Rokotukset ovat paras keino suojautua koronan aiheuttamalta vakavalta tautimuodolta. Katso tästä Kainuun maskiohjeet.

Yleinen kasvomaskisuositus kansalaisille poistuu kolmea poikkeusta lukuun ottamatta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

THL suosittelee maskin käyttöä edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos on hakeutumassa koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin, on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä ja koronavirukselle altistuneille henkilöille, jotka eivät pysty välttämään kodin ulkopuoliset lähikontakteja.

Oireisille THL suosittelee aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

THL korostaa, että suosituksen päivityksestä huolimatta jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

– Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, sanoo THL:n ylilääkäri Otto Helve tiedotteessa.

THL:n mukaan koko väestön tasolla maskien käytölle ei ole vaikuttavuusperusteita vallitsevassa epidemiatilanteessa, jossa niiden laajakaan käyttö ei yksittäisenä toimena merkittävästi estä viruksen leviämistä.

Rokotukset ovat paras keino suojautua koronalta

Koronarokotukset ovat ylivoimaisesti tehokkain keino suojautua koronalta. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

THL:n maskisuositus ei koske työpaikkoja ja työskentelytilanteita, joissa maskien käyttö perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen. Näistä vastaa työnantaja ja ohjeistaa Työterveyslaitos.

Lisäksi eri alueilla voi olla voimassa paikallisia maskisuosituksia. Jokaisen kannattaa seurata oman kunnan tai sairaanhoitopiirin viestintää maskien käytöstä alueella. Kainuun sote julkaisi omat ja THL:n suosituksia tiukemmat maskisuosituksensa keskiviikkona. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollossa on omat suosituksensa ja ohjeensa suojainten käytöstä.

Kainuu

Suositukset

Kainuussa on tartuntoja on edelleen runsaasti ja yleisiä suosituksia kehotetaan noudattamaan. Kainuun koronakoordinaatioryhmä on päivittänyt alueelle annettavia terveysturvallisuusohjeita 13.4. alkaen. Maskisuositusta on muutettu lasten ja oppilaitosten osalta.

Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille kaikissa julkisissa sisätiloissa (ei kouluissa) ja liikennevälineissä tilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontakteja sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa

Suositus riskiryhmiin kuuluvien suojaamisesta vähentämällä vierailuja hoito- ja hoivayksiköihin

Suositellaan etä- ja lähityön yhdistämistä terveysturvallisuusohjeet huomioiden.

Yleisesti suositellaan huomioimaan ja noudattamaan terveysturvallisuusohjeita esimerkiksi yksityistilaisuuksia järjestettäessä ja ryhmäharrastustoiminnassa.

Suositellaan, että tilaisuuksiin/harrastusryhmiin osallistutaan ja töihin/kouluun/päiväkotiin mennään ainoastaan oireettomana ja kaikkia lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa.

Jos asut yhdessä sairastuneen kanssa tai olet ollut lähikontaktissa häneen: Vältä ylimääräisiä kontakteja, kunnes sairastuneen oireiden alusta on kulunut 5 vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, 5 vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin maskia käyttäen. Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä