Tuokiokuvia Vuokkiniemen vahvojen naisten arjesta
Julkaistu: 16.3.2023 klo 16:45Maria Mäen valokuvanäyttely Muamon laulu avataan Juminkeossa.
Valokuvataiteilija Maria Mäen näyttely Muamon laulu avataan Juminkeossa perjantaina. Mäki on vuonna 2020 julkaissut samannimisen valokuvakirjan, jonka kuvista on näyttelyssä esillä hieman alle puolet.
Valokuvien fokuksessa ovat karjalaiset naiset ja heidän arkensa Vuokkiniemen kylässä Vienan Karjalassa. Mäki kertoo kuvanneensa arjen pieniä hetkiä ja ihmisiä niissä.
– Ne ovat tuokiohetkiä. Olen monesti istunut pitkiä aikoja paikoillani ja ottanut kuvan tilanteesta, kun se on kohdalle osunut.
Valokuvausprojekti alkoi osana opinnäytetyötä, kun Mäki opiskeli kuvajournalismia Keski-Ruotsin yliopistossa. Hänen alkuperäisenä ajatuksenaan oli etsiä suomalainen utopia, jollaisen perässä perustettiin yhdyskuntia eri puolille maailmaa ideologisin perustein 1900–luvun vaihteessa. Kun sellaista ei ollut, Mäki mietti, millaisia utopioita elää suomalaisten mielissä tänä päivänä, ja päätyi Kalevalan kautta Vienan Karjalaan. Vuokkiniemen kylä valikoitui kohteeksi myös siksi, että karjalan kieli on suomalaiselle ymmärrettävää.
Vuokkiniemeen Maria Mäki matkusti ensi kertaa kevättalvella 2017 ja vietti siellä kuukauden päivät.
– Koputtelin ihmisten ovia ja kysyin, voinko tulla juttelemaan. Kuuntelin heidän tarinoitansa. Näin se projekti alkoi.
Mäki kertoo vuokkiniemeläisten olleen erittäin ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Koko kuukauden aikana ei naisen tarvinnut itse ruokaa laittaa, sillä aina oli pöytä koreana. Eri asia oli se, kuinka moni tahtoi itseään kuvattavan. Kesti kauemmin saada ihmisiä kameran eteen.
Keskinäinen luottamus kasvoi pikkuhiljaa, sillä Mäki vietti Vuokkiniemessä pitkiä aikoja ja myös palasi sinne yhä uudelleen, 6–7 kertaa. Hän vieraili aina samoissa taloissa, tapasi samoja ihmisiä ja oppi tuntemaan heitä.
– Ystävyys on jäänyt niiltä reissuilta muutamien ihmisten kanssa. Heidän kauttaan olen parhaiten päässyt tutustumaan kyläläisten arkielämään.
Nadja Kirillovan matkassa valokuvataiteilija on päässyt tutustumaan kyläläisten arkeen. Ensi kertaa naiset tapasivat Vuokkiniemen kyläkaupassa. Kuva: Maria Mäki
"Naiset tätä karjalaista perinnettä jatkavat, ja heidän kauttaan se perintönä välittyy myös tuleville sukupolville."
Naiset ovat voimajoukko , joka pyörittää koko kylää. Tämä tuli Mäen mukaan hyvin vahvasti esille Vuokkiniemessä. Naiset ovat kylässä enemmistönä ja toimivat myös merkittävissä viroissa.
– Naiset tätä karjalaista perinnettä jatkavat, ja heidän kauttaan se perintönä välittyy myös tuleville sukupolville. Heitä olen seurannut ja heitä kuvannut, naisia arjessa.
Kyläläisten keski-ikä on korkea, sillä nuoret muuttavat kaupunkeihin. Muutamia lapsiperheitä sentään vielä on. Nuoremmat sukupolvet eivät puhu karjalan kieltä niin kuin vanhempansa tai isovanhempansa. Kieli on osa identiteettiä, ja karjalan kielen hiipuessa katoaa myös kansanperinnettä.
– Kyllähän siellä on perinnepäiviä, joissa puetaan perinnepuvut ylle ja näytetään turisteille perinteistä kulttuuria, mutta jokapäiväisessä elämässä karjalaisuus ei tule enää esille niin vahvasti.
Nuorempaa sukupolvea Vuokkiniemessä edustaa Santeri Semenov, joka työskentelee perheensä navetassa eli karjalan kielellä "läävässä". Kuva: Maria Mäki
Valokuvien lisäksi Maria Mäen näyttelyssä voi kuulla kappaleen Vienan äänimaisemaa, joka koostuu erilaisista arjen askareista ja tilanteista Vuokkiniemen kylässä. Se pohjautuu filmimateriaaliin, jota Mäki tallensi aloittaessaan projektinsa vuonna 2017. Myöhemmin hän päätti keskittyä pelkästään valokuvalliseen ilmaisuun.
Nähtävillä on myös kuuden minuutin mittainen videoteos, joka on koostettu paikallisten naisten omilla kännyköillään kuvaamista videoista korona-aikaan vuonna 2021. Ideana oli siten pitää yhteyttä kyläläisiin ja kuulla, millaista heidän elämänsä oli tuona aikana, jolloin ei matkustamaan päässyt.
Valokuvan parissa lapualaissyntyinen Maria Mäki on työskennellyt vuodesta 2005 lähtien. Hän asuu Ruotsissa, Sundsvallissa ja tekee oman toiminimen kautta erilaisia valokuvaprojekteja sekä taidevalokuvaa. Koulutukseltaan hän on kuvajournalismin maisteri.
Näyttelyn avajaiset Juminkeossa perjantaina 17.3.2023 klo 18.00 alkaen.